FOTO: Mii de constănțeni au admirat parada militară organizată cu ocazia zilei de 1 Decembrie

Ceremonie_Ziua_Nationala26

Peste 5.000 de persoane au asistat, duminică, la Constanța la manifestările organizate de autorităţile locale cu ocazia Zilei Naţionale a României.

Chiar dacă afară au fost doar câteva grade, constănțenii s-au strâns cu mic cu mare în în fața Casei de Cultură a Sindicatelor pentru a asista la manifestările dedicate zilei de 1 Decembrie, zi în care s-au împlinit 101 de ani de la Marea Unire.
Reprezentanți ai Primăriei Constanța, alături de primarul Decebal Făgădău, prefectul județului Constanța, Dan Jeacă, Comisarul-şef Constantin Dancu, inspectorul șef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Judeţean Constanţa, Colonelul Daniel Popa, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Mihai Panait, șeful Comandamentului Flotei, Colonel Dima Constantin, comandat Grupare Mobilă Jandarmi Tomis, Locotenent-colonel Ferencz Daniel, inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Constanța, au participat la manifestările prilejuite de Ziua Națională a României.
Ca în fiecare an, evenimentele au început la ora 08:30 cu depuneri de coroane la Monumentului Eroilor din Primul Război Mondial din Cimitirul Central, iar la 10:30, a început o paradă a forțelor armate, pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu. Evenimentul a fost deschis prin intonarea imnului național, apoi prefectul Constanței, Dumitru Jeacă a citit mesajul premierului Ludovic Orban.
“Sărbătorim în acest an Ziua Națională a României cu împlinirea faptului că am reușit să lăsăm în urmă, prin vot, ceea ce a frânat progresul pe care ni l-am dorit după căderea comunismului. Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, dată la care Marea Adunare de la Alba-Iulia a votat unirea tuturor românilor din Transilvania și Banat cu România, a însemnat pentru făuritorii ei împlinirea ”Visului de Veacuri, a Visului de Aur al României’, așa cum minunat descria acest moment al istoriei Regina Maria. Astăzi, la o distanță în timp de 101 ani – în care soarta României nu a fost lipsită de suferință, în anii de război, în anii de comunism și chiar și în istoria foarte recentă – sărbătorim Ziua Națională cu sentimentul adevăratei noastre eliberări și cel al împlinirii unui nou vis al românilor. Avem acum șansa reală să schimbăm lucrurile în bine, să trăim într-o țară democratică, în care instituţiile statului să servească cetăţeanul, iar legea să fie aplicată pentru toţi, în mod egal. Este momentul să consolidăm cu adevărat România europeană, care să garanteze cetățenilor săi drepturile și libertățile fundamentale și în care să se regăsească toți românii, indiferent de locul unde au ales să trăiască. Să construim împreună un drum ireversibil al României către stabilitate socială și economică, către prosperitate, în care cei care muncesc onest să se bucure de beneficiile muncii lor, iar antreprenorii să se simtă corect tratați. Să dezvoltăm societatea românească pe principiile solide ale adevărului și meritocrației, în care competența să fie recunoscută și apreciată. Crezul meu, ca prim-ministru, este să nu irosim această șansă și, ”prin noi înșine”, români din țară sau din alte colțuri ale lumii, să construim o Românie normală pentru toți cetățenii. La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români din țară și din afara granițelor!”, este mesajul premierului Ludovic Orban, rostit de Dan Jeaca, prefectul județului Constanța.
De asemenea, a luat cuvântul și primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău. „Acum un an, în momentul Centenarului, într-o zi rece, ne încălzeam sufletul cu o paradă militară la Constanța, care venea într-un moment important: sărbătoream 140 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria Mamă și 100 de ani de Românie Mare. Anul acesta, iată că ce am sădit anul trecut, s-a transformat într-o tradiție și aici, la Constanța, în capitala informală a Dobrogei și capitala estivală a României, parada de 1 Decembrie devine tradiție! Mi se pare firesc să mulțumesc celor care anul trecut au fost alături la această inițiativă – domnului contraamiral Căpățână, tuturor structurilor MApN, MAI, tuturor celor care au venit și au sădit la Constanța tradiție. Anul acesta vedem că într-o zi luminoasă, într-o zi binecuvântată de Dumnezeu, suntem mai mulți și steagul României se găsește peste tot în orașul nostru și în inimile noastre! Mă bucur că în Constanța devine o tradiție să ne sărbătorim orașul nostru multimilenar, mă bucur că ne bucurăm de Ziua Dobrogei și de ceea ce ne-a adus Dumnezeu pe aceste meleaguri, indiferent de unde am venit – am găsit aici o casă! Dar, cea mai importantă sărbătoare pentru noi, românii, rămâne 1 Decembrie! Vă doresc dragi constănțeni, dragi dobrogeni, dragi români, să simțiți în fiecare zi românește, oriunde v-ați afla! Gândurile mele se îndreaptă către fiecare dintre dumneavoastră și mă rog la Dumnezeu ca toate zilele să ne fie ca cea de astăzi: luminoase, călduroase, pline de pace, de liniște, de prosperitate! Un gând special pentru partenerii noștri de la baza Mihail Kogălniceanu, care ne onorează de fiecare dată sărbătorirea orașului și Zilei Naționale și mi-aș dori ca fiecare dintre noi să respectăm această zi cum ne respectăm pe noi înșine!”.
Peste 500 de militari cu aproximativ 60 de mijloace tehnice de luptă și intervenție din cadrul Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Interne au participat la ceremonia militară dedicată Zilei Naționale a României. La parada militară de la Constanța s-au alăturat, ca în fiecare an, detașamente ale statelor partenere NATO, anul acesta fiind vorba, pe lângă soldați americani și de soldați canadieni.
Participanții au avut ocazia să admire o expoziție de tehnică militară și armament. De asemenea, de la ora 12:00, constănțenii au fost așteptați la o porție de iahnie cu cârnați și la un spectacol de neuitat. De la ora 17:30, pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu va avea loc retragerea cu torțe a militarilor.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “FOTO: Mii de constănțeni au admirat parada militară organizată cu ocazia zilei de 1 Decembrie”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI