Foto: Spectacol naval grandios de Ziua Marinei organizat de Forțele Navale Române

Peste 15.000 de constănțeni şi turişti au venit la Constanţa la un spectacol grandios organizat, ca în fiecare an, de Forțele Navale Române, dar la care participă şi nave şi militari din ţările aliate.

Anul acesta, manifestările şi evenimentele pentru celebrarea celei de-a 117 ediţii a Zilei Marinei au fost dedicate aniversării a 80 de ani de la intrarea în serviciul activ al Navei-Şcoală Mircea, istoricul velier primind, de altfel, titlul de ambasador onorific activ în serviciul României, pe mările şi oceanele lumii.
Festivităţile dedicate Zilei Marinei Române de la Constanţa au început pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, prin ridicarea Pavilionului, geacului şi a Marelui Pavoaz, la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului de Stat al României şi cu salutul cu cele 21 de salve de tun, conform tradiţiei marinăreşti.
După trecerea în revistă a Gărzii de de onoare, intonarea Imnului de Stat şi arborarea la catarg a pavilionului naţional, precum şi a Marelui Pavoaz la bordul navelor din dispozitivul de paradă, preşedintele Klaus Iohannis a decorat pavilionul Navei Şcoală Mircea cu Ordinul Virtutea Maritimă cu însemn de pace în grad de Comandor.
După alocuţiuni, Zeul Neptun şi-a făcut apariţia din largul mării, pentru a da startul demonstraţiilor, iar drapelele României, NATO şi Uniunii Europene au fost purtate în semn de salut de trei scafandri paraşutişti lansaţi din elicoptere şi de trei ambarcaţiuni rapide.
Spectacolul a continuat cu cele trei remorchere multifuncţionale „Vânjosul”, „Vârtosul” şi „Voinicul”, şase ambarcaţiuni rapide care au invitat publicul „la vals”, iar după retragerea acestora au fost inserate elemente de cercetare-diversiune. Scafandrii de luptă au fost lansaţi de la bordul unui elicopter Puma Naval şi de la bordul unei ambarcaţiuni rapide, pentru a simula atacul ţărmului, de unde au primit riposta unei alte grupe de scafandri de luptă.
Demonstraţiile au continuat cu secvenţa de respingere a atacului aviaţiei inamice.
Fregata „Regele Ferdinand” a prezentat simularea unei apuntări a elicopterului Puma Naval la bordul său şi a deschis parada navală.
În acordurile Muzicii Militare a Forţelor Navale, Garda de Onoare a încheiat Exerciţiul demonstrativ FNR 19.
Tradiţionalele jocuri marinăreşti sunt organizate în Portul Tomis, în intervalul orar 13.00 – 15.00, iar de la ora 20.00, pe faleza din Constanţa, Muzica Militară a Forţelor Navale va interpreta numeroase piese din repertoriul marinăresc.
La ora 21.00, marinarii se vor retrage cu torţe pe itinerariul Poarta 1 Port Constanţa – Comandamentul Flotei – Piaţa Ovidiu şi retur, iar, la ora 22.00, de la bordul navelor militare vor fi lansate lampioane şi în Portul Tomis va fi prezentat un spectacol de artificii, oferit de Sindicatul Liber al Navigatorilor şi Administraţia Porturilor Maritime Constanţa.

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Foto: Spectacol naval grandios de Ziua Marinei organizat de Forțele Navale Române”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI