Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Guvernul legalizeaza „atentiile” pentru medici, dar in anumite conditii.

doctori-spaga-legalizata

Ministerul Justiţiei va elabora un proiect de lege privind răspunderea penală a personalului din sistemul medical. Premierul Victor Ponta a anunţat, marţi, că proiectul va prevede faptul că „acele contribuții suplimentare” pot fi oferite de pacienți medicilor dacă sunt îndeplinite trei condiţii: nu sunt condiţionate, sunt oferite post-tratament şi sunt fiscalizate.
Premierul Victor Ponta a precizat că ministrul Justiției va elabora un proiect de lege privind contribuțiile suplimentare ale pacienților către cei care îi consultă, astfel încât în baza unor condiții cumulative răspunderea penală a medicului, a asistentului sau a oricărui reprezentant al sistemului sanitar să nu mai fie implicată.
Medicii nu mai sunt funcționari publici prin decizia pe care Guvernul a adoptat-o anul trecut — Ordonanța 2 din 2014, care i-a scos pe medici din sistemul funcționarilor publici. Legea a fost, de altfel, aprobată de Parlament.
Deci, din acest punct de vedere pe Statutul medicului nu avem ce să schimbăm în plus, e vorba de responsabilitatea penală. Ministrul Justiției, împreună cu reprezentanți din sistemul medical, va veni săptămâna viitoare cu un proiect de lege, nu cu o ordonanță de urgență (…), care să prevadă, pe înțelesul tuturor, faptul că acele contribuții suplimentare pe care pacienții vor să le aducă pentru medic, pentru asistent, cu îndeplinirea cumulativă a trei condiții: să nu fie condiționată de medic, să fie după încheierea actului medical, să fie declarate, în așa fel să fie și fiscalizate. Cu aceste trei condiții cumulative să nu mai implice răspunderea penală a medicului, a asistentului sau a oricărui reprezentant al sistemului sanitar„, a declarat premierul într-o conferință de presă comună cu ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, potrivit Agerpres.
Ponta a adăugat că proiectul de lege va fi aprobat miercurea viitoare de Executiv și trimis în Parlament.
Ministrul Justiției cu reprezentanții sistemului vor lucra. Va fi, repet, proiect de lege ca să nu greșim și după aceea să revenim prin ordonanță de urgență. Miercurea viitoare o trimitem în Parlament și sunt convins că în comisiile juridice se va îndrepta dacă e ceva de îndreptat în așa fel încât prevederea să fie foarte clară. Și, repet, să se stabilească foarte clar că dacă sunt îndeplinite cele trei condiții cumulative atunci nu mai există responsabilitate penală. E o modificare importantă în sistemul nostru de sănătate. Vreau să cred că este o soluție pentru a merge în direcția bună alături de creșterea veniturilor personalului și alături de creșterile de investiții în sistemul de sănătate„, a declarat premierul.
Ponta a adăugat că nu este „naiv” și este conștient că mai este mult până când Executivul va putea acorda oricărui medic din România un venit de mii de euro, cum se acordă în anumite țări din UE.
Atât timp cât avem o strategie asumată de către Parlament și Guvern, de creștere atât a veniturilor, de clarificare a statului personalului medical și de investiții în Sănătate putem avea speranța că acest sistem în care s-a investit și în care muncesc oameni extraordinari (…) să aibă într-adevăr un viitor pentru cetățenii acestei țări„, a mai declarat premierul.

Sending
User Review
5 (1 vote)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Guvernul legalizeaza „atentiile” pentru medici, dar in anumite conditii.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI