Guvernul va acorda Republicii Moldova o finantare nerambursabila de 550.000 de euro

finantare pentru republica moldova
Finanțare nerambursabilă pentru Republica Moldova, în valoare de 550.000 de euro pentru gazoductul Ungheni-Chișinău

Guvernul României va acorda Republicii Moldova o finanțare nerambursabilă de 550.000 de euro, în vederea elaborării proiectului tehnic detaliat pentru lucrările de construcție a gazoductului Ungheni — Chișinău, potrivit unui Memorandum aprobat în ședința de astăzi a Executivului.
Această sumă va fi alocată statului vecin în baza Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, semnat la București la 27 aprilie 2010 (Acord), astfel cum a fost modificat prin cele cinci Protocoale Adiționale, prin completarea Programului de Cooperare pe anul 2016.
În perioada 2014-2016, în baza Acordului semnat de guvernele celor două țări și a protocoalelor adiționale la acesta, România a acordat succesiv sume de bani Republicii Moldova pentru implementarea mai multor proiecte.
În anul 2014, a fost încheiat Programul de cooperare pe anul 2014 între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova (prin schimb de scrisori, semnate la București și Chișinău, în data de 09.04.2014, în baza Articolului 1 din Acord), prin care a fost acordată o finanțare în sumă de 19.922.505,57 de euro (aprox. 90.000 mii lei) pentru realizarea de proiecte de investiții în infrastructura educațională (grădinițe).
Cu ocazia întrevederii bilaterale dintre premierul României, Dacian Cioloș, și omologul său moldovean, Pavel Filip, în august 2016, la Chișinău, s-a convenit accelerarea cooperării în domeniul energetic, prin inițierea și dezvoltarea de proiecte în zona interconexiunii rețelelor de transport energie electrică și gaze naturale din cele două state, prioritară fiind extinderea gazoductului Iași-Ungheni pe porțiunea Ungheni-Chișinău.
Decizia de astăzi a Executivului concretizează rezultatele tratativelor de la Chișinău, finanțarea nerambursabilă de 550.000 de euro pentru statul vecin urmând să fie destinată fazei a doua a construcției gazoductului care interconectează sistemele de transport gaze naturale din România și Republica Moldova.
Implementator/beneficiar al acțiunilor care urmează să fie derulate va fi Vestmoldtrans, operatorul de transport gaze naturale din Republica Moldova, iar executant — Transgaz, operatorul român de transport.
Cei 550.000 de euro vor fi acordați Republicii Moldova după actualizarea Programului de cooperare pe 2016 între guvernele celor două state, în baza Acordului semnat la București, în aprilie 2010, prin includerea elaborării proiectului tehnic detaliat pentru lucrările de construcție a gazoductului Ungheni-Chișinău.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Guvernul va acorda Republicii Moldova o finantare nerambursabila de 550.000 de euro”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI