Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

IGPR: 1.160 de rezultate pozitive au fost înregistrate în urma unor verificări de date ADN, în prima jumătate a anului

probe_ADN
În prima jumătate a anului, au fost identificate 1.158 de persoane ca urmare a unor cereri de asistenţă judiciară dactiloscopică şi 1.160 de rezultate pozitive au fost înregistrate în urma unor verificări de date ADN, în urmare a schimbului de date între Poliţia Română şi state membre ale Uniunii Europene.

Potrivit comunicatului transmis de IGPR, la nivel comunitar, la data de 9 octombrie 2009 a fost emisă Cea de-a 7-a Decizie a Comitetului de Miniştri, în contextul prevederilor art. 43 din Tratatul de la Prüm. Conform acestei decizii, România a operaţionalizat schimbul automat de date genetice (compararea automată a profilelor ADN).
Începând cu data de 14 mai 2013, România a fost declarată operaţională pentru schimbul automat de date dactiloscopice conform Deciziei Consiliului (2008/615/JAI), prin aplicarea integrală a dispoziţiilor generale privind protecţia datelor, moment din care poate primi şi furniza date cu caracter personal.
Poliţia Română a întreprins toate demersurile pentru operaţionalizarea interfeţei Prumm, destinată schimbului automat de date dactiloscopice şi ADN la nivel european. Institutul Naţional de Criminalistică a fost desemnat Punct Naţional de Contact pentru căutările automatizate de date.
Prin intermediul interfeţei Prumm, în primele 6 luni ale anului 2014, au fost verificate 7.223 de seturi de impresiuni şi urme papilare, care au generat 277 de rezultate pozitive şi au fost solicitate 143 de verificări ale datelor cu caracter personal (situația pe țări a HIT-urilor generate în baza de date AFIS în primele 6 luni ale anului 2014 – Austria 173, Germania 57, Franţa 9, Spania 33, Slovenia 2, Luxemburg 3).
De asemenea, în urma verificărilor de date genetice (ADN), au fost înregistrate 1.160 de rezultate pozitive (Identificări tip HIT în funcţie de statele membre cu care România este operaţională, în primele 6 luni ale anului 2014 – Austria 107, Bulgaria 2, Cipru 2, Germania 560, Estonia 1, Spania 159, Franţa 291, Lituania 3, Olanda 19, Polonia 4, Slovenia 5, Slovacia 1, Ungaria 6).
Totodată, în baza de date a sistemului AFIS au fost examinate 2.084 de fişe dactiloscopice primite prin intermediul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională, în urma cărora au fost identificate 1.158 de persoane, pe baza impresiunilor şi urmelor papilare. Totodată, 7 cadavre cu identitate necunoscută au fost identificate, la solicitarea autorităţilor judiciare din statele europene.
Tratatul de la Prüm (Tratatul între Regatul Belgiei, Republica Federală Germania, Regatul Spaniei, Republica Franceză, Marele Ducat de Luxemburg, Regatul Ţărilor de Jos şi Republica Austria privind aprofundarea cooperării transfrontaliere şi migraţiei ilegale) a intrat în vigoare pentru România începând cu 3 martie 2009.
În cadrul obiectivelor asumate de Guvernul României prin semnarea Acordului de implementare a Tratatului de la Prüm şi aderarea la Spaţiul Schengen, Poliţiei Române îi revine sarcina de implementare şi susţinere a schimbului automat de date cu ţările membre UE prin interconectarea bazelor de date criminalistice.
În prezent, dintre cele 17 state membre ale U.E. operaţionale pe schimbul automat de date dactiloscopice (Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Estonia, Franţa, Germania, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Slovacia, Slovenia, Spania, Ungaria, Finlanda şi România), România efectuează schimbul automatizat de date dactiloscopice cu 12, desfăşoară teste de conectivitate cu 3 (Malta, Ungaria şi Olanda), iar cu Finlanda derulează etapa tehnică de pregătire a testelor de conectivitate.
La momentul actual, 15 state membre sunt operaţionale cu România pe schimbul automat de date genetice (ADN), respectiv Austria, Bulgaria, Belgia, Cipru, Franţa, Germania, Letonia, Lituania, Olanda, Slovacia, Slovenia, Spania, Polonia, Estonia şi Ungaria.
În perioada 16 – 17 iunie a.c., a fost organizată Conferinţa finală a proiectului Prüm Mobile Competence Team, la Berlin, Germania, la care au participat aproximativ 50 de reprezentanţi ai statelor membre ale U.E., reprezentanţi ai Echipei Mobile de Competenţă (MCT), printre care şi România, precum şi reprezentanţi din partea EUROPOL, fiind apreciată importanţa asigurării suportului tehnic privind schimbul automat de date genetice şi dactiloscopice la nivel european.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “IGPR: 1.160 de rezultate pozitive au fost înregistrate în urma unor verificări de date ADN, în prima jumătate a anului”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI