Încep lucrările de restaurare a Cazinoului. Făgădău: Este o zi extrem de fericită. Îmi văd un vis împlinit

Fagadau
Primarul Decebal Făgădău a anunțat, că astăzi va preda clădirea Cazinoului, precum și toate obiectele puse spre conservare, în vederea demarării lucrărilor de reabilitare. În următoarele 3 luni va fi realizată toată documentația și vor fi obținute avizele pentru lucrări. Acestea vor dura aproximativ doi ani.De asemenea, primarul a anunțat că întreaga faleză va fi refăcută, odată cu lucrările la Cazino.

„E o zi frumoasă, importantă. Pe lângă faptul că ne aflăm la 170 de ani de la naşterea poetului nostru naţional, e o zi importantă pentru că se întâmplă ceea ce aşteptăm de mult timp. Cazinoul nostru va fi în sfârşit reabilitat după cea de-a patra încercare, după un şir de contestări, asumări şi neasumări. Este o zi extrem de fericită, îmi văd un vis împlinit. Cazinoul va fi predat astăzi (miercuri-n.r.) Companiei Naţionale de Investiţii şi constructorului. De astăzi începe ordinul de începere a lucrărilor. De azi, are 3 luni pentru realizarea proiectului tehnic. Lucrările sunt în valoare de 94 de milioane de lei, strict ce ţine de CNI. Banii există, i-am văzut atât în bugetul trecut, cât şi în acest buget”, a declarat primarul Constanţei, Decebal Făgădău.
Dacă constructorul se va ocupa de restaurarea clădirii, din partea municipalității vor începe ample lucrări de modernizare a falezei. Potrivit lui Decebal Făgădău, schimbările vor fi radicale, cea mai spectaculoasă fiind o… roată precum cea de la Londra.
Decebal Făgădău a mai anunţat începerea mai multor investiţii adiacente, susţinute financiar din bugetul Constanţei.
„De azi (miercuri-n.r.), lucrurile intră în linie dreaptă. Vreau să vă anunţ şi ce se va întâmpla de jur împrejurul Cazinoului. Lucrările reabilitării ţin strict de CNI, dar de jur împrejur ţine de municipalitate. Tot anul acesta va începe şi consolidarea digurilor şi a unei noi faleze. În jurul datei de 1 mai va fi amenajată o roată, la fel ca la Londra, care va permite oamenilor să vadă procesul de restaurare, faleza, marea şi portul. De asemenea, veţi vedea o faleză cu mult mai multă verdeaţă şi flori. Faleza este neîncăpătoare pentru constănţeni şi turişti. Veţi descoperi un părculeţ, zone verzi, loc pentru alergare, fitness urban, în zona plajei Neversea. Odată cu reabilitarea Cazinoului, deci, începem şi celelalte proiecte pentru faleză. Le mulțumesc fostului ministru al Dezvoltarii, Daniel Suciu, dar și actualului ministru, Ștefan Ion, pentru tot ce au facut pentru Cazino și pentru faptul că au semnat contractul foarte repede. Ne-am propus ca în jurul datei de 1 Mai sau poate chiar de Paște să avem o roata în zona Poarta 1, pentru ca zona aceasta să poata fi văzută în toată frumusețea ei”, a mai precizat Decebal Făgădău.
Lucrările de restaurare vor fi executate de câștigătoarea licitației, Aedificia Carpați. Valoarea contractului este de 56.627.697 lei, iar durata de realizare a lucrărilor este de 30 de luni, din care 3 luni sunt dedicate activității de proiectare.
Istoria licitaţiilor pentru restaurarea monumentului începe în 2014, când Cazinoul a fost predat de Primăria Constanţa către Compania Naţională pentru Investiţii în vederea reabilitării. În 2015, CNI a alocat, pentru prima dată, banii pentru restaurarea monumentului – 8,5 milioane de euro, iar demersurile juridice au început. Timp de trei ani au fost anulate tot atâtea licitaţii, după ce mai multe contestaţii ale firmelor participante au fost acceptate de instanţe sau de CNSC.
În 2018, după anularea celei de-a treia licitaţii, la Constanţa a venit o echipă de experţi din partea Europa Nostra şi a Institutului Băncii Europene de Investiţii, după ce Cazinoul a intrat pe lista celor mai periclitate 7 situri din Europa (7 Most Endangered). După vizita din vara lui 2018, experţii au alcătuit un raport tehnic în care au arătau deficienţele proiectului de restaurare, au criticat acordul superficial dintre Primărie şi CNI, dar, poate şi mai important, au arătat că suma de 8,5 milioane de euro pusă la bătaie de CNI este mult prea mică, pentru restaurarea Cazinoului fiind nevoie de cel puţin 13 milioane de euro.
În 2019 s-a organizat a patra licitaţie, după ce a fost refăcută documentaţia. Câştigătoare a fost declarată o asociere de firme, însă şi această licitaţie a fost contestată la CNSC. Societatea care a contestat cea de-a patra licitaţie a renunţat, la sfârşitul anului trecut, la cererea depusă la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor.
Construit între 1908 și 1912, în stil Art Nouveau, după planurile arhitectului Daniel Renard, edificiul, devenit o emblemă veritabilă a României, a fost aspru criticat în primii ani de la inaugurare, presa vremurilor respective caracterizându-l drept „o matahală împopoțonată cu tot felul de zorzoane”. Totuși, de-a lungul timpului, monumentul a atras o mulțime de turiști, devenind unul dintre locurile preferate ale oamenilor înstăriți și împătimiți ai jocurilor de noroc și, totodată, simbolul arhitectural al Constanței. Cazinoul a fost restaurat complet de două ori: în 1934, de însuși proiectantul Daniel Renard, și în 1986, de un colectiv de artiști format din Sorin Dumitru, Gheorghe Fircă, Ioan Mițurcă, Nae Mira și Nicolae Moldoveanu.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Încep lucrările de restaurare a Cazinoului. Făgădău: Este o zi extrem de fericită. Îmi văd un vis împlinit”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Live Events

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CORONAVIRUS

Articole despre Coronavirus Reguli, Statistici, Sondaje, Comentarii

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI

×
%d blogeri au apreciat: