Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Începând cu 1 ianuarie 2015, RCA – ul se va scumpi cu până la 30%

despagubiri-RCA-2014

Poliţele de răspundere civilă obligatorie (n.r. RCA) vor fi mai scumpe cu până la 30% din cauza unor măsuri dispuse de către Autoritatea de Supraveghere Financiară. Creşterea tarifelor a stârnit nemulţumirea şoferilor. Schimbările de norme dispuse de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (n.r. ASF) vor determina majorarea din 2015 a tarifelor cu până la 30% pentru poliţele de răspundere civilă auto (n.r. RCA), în funcţie de compania de asigurare. O astfel de asigurare ar ajunge astfel la 879 de lei anul viitor, de la nivelul actual de 679 de lei, în cazul unui şofer de 35 de ani din Bucureşti care deţine un autoturism Dacia Logan cu motor de 1,6 litri, potrivit calculelor realizate de către Economica.net.

Potrivit sursei citate, un constănţean cu acelaşi autoturism va ajunge să plătească chiar mai mult, de la 754 de lei la 979 de lei în 2015, la concurenţă cu ieşenii, care vor trebui să scoată din buzunar 928 de lei, faţă de 715 lei în acest an. Pentru un clujean, tariful va urca de la 591 de lei la 771 de lei, prima unui timişorean va creşte la 773 de lei de la 593 de lei, în vreme ce un şofer din Craiova va fi nevoit să plătească 890 de lei, în comparaţie cu cei 691 de lei achitaţi în acest an. Prima de asigurare medie anuali-zată a fost de 515 lei în primele nouă luni ale acestui an, potrivit datelor furnizate de către ASF, în creştere cu 3% (n.r. 13 lei), faţă de nivelul mediu înre-gistrat în primele trei trimestre ale anului 2013.
Tot datele ASF mai arată şi că rata combinată a daunei la nivelul întregii pieţe RCA s-a cifrat la 117%. Cu alte cuvinte, la 100 de lei subscrieri din poliţe RCA, asigurătorii plătesc daune de 117 lei. Astfel, instituţia a decis la începutul lunii noiembrie că asigurătorii nu mai au voie să acopere cheltuielile derivate din aceste poliţe cu sume provenite din alte categorii de asigurări, precum cele de viaţă sau locuinţă.
Începând cu 1 ianuarie 2015, modificările vor duce la majorarea tarifelor pentru RCA.
Cum la fiecare 100 de lei colectaţi se plătesc 117 lei, rezultă că, în medie, în sectorul poliţelor RCA vor exista scumpiri cu 17%. Totuşi, majorările vor fi mai mari la companiile care până acum au practicat tarife mici, acestea fiind, de regulă, şi cele care aveau nevoie să îşi acopere cheltuielile RCA cu bani din alte părţi.
Preconizatele scumpiri ale poliţelor RCA sunt, de altfel, şi motivul protestelor anunţate pentru marţi, în faţa Parlamentului, unde mai bine de 2.400 de oameni şi-au anunţat, pe reţelele sociale, intenţia de a participa. Sectorul asigurărilor s-a confruntat în ultimul an cu tot soiul de scandaluri, unele dintre acestea transformându-se chiar în dosare penale. În acest moment, Astra Asigurări – cea mai mare companie de profil din România – se află în administrare specială, ca şi Carpatica Asig. De asemenea, şi Euroins a avut, anterior, suspendat dreptul de a mai vinde poliţe RCA, din cauza unor nereguli constatate de către ASF. Ulterior, a reprimit acest drept. Subscrierile din poliţe de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie au crescut cu 11% în primele 9 luni, la 1,94 miliarde de lei. La finele lunii septembrie, un număr de 11 asigurători erau autorizaţi de către ASF în acest domeniu: ABC Asigurări, Allianz-Ţiriac Asigurări, Asirom, Astra Asigurări, Carpatica Asig, City Insurance, Euroins, Generali România, Groupama, Omniasig şi Uniqa.

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Începând cu 1 ianuarie 2015, RCA – ul se va scumpi cu până la 30%”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI