Întrevederea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, cu ambasadorii statelor membre UE acreditaţi la Bucureşti

intrevedere-ambasadorii-ue-acreditati-la-bucuresti
Foto: MAE

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a participat astăzi, 9 septembrie 2014, la un mic dejun de lucru cu ambasadorii statelor membre UE acreditaţi la Bucureşti. Reuniunea a fost organizată de Ambasada Republicii Italiene la Bucureşti, în calitate de Preşedinţie rotativă a Consiliului UE.
Întâlnirea a prilejuit un schimb substanţial de opinii pe teme de actualitate ale agendei europene şi euroatlantice, inclusiv în contextul recentului Summit NATO din Marea Britanie. În cadrul discuţiilor au fost abordate cu predilecţie ultimele evoluţii din vecinătatea Uniunii şi provocările de securitate cărora UE şi Statele Membre trebuie să le răspundă în perioada următoare.
În discuţii, ministrul afacerilor externe a pledat pentru menţinerea unui sprijin european activ pentru statele partenere ale Uniunii din Vecinătatea Estică, în linie cu obiectivele strategice de politică externă ale României, aspecte subliniate inclusiv cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române din 27-29 august 2014. De altfel, participarea europeană la nivelul Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Catherine Ashton, precum și prezenţa miniştrilor afacerilor externe din Republica Moldova şi Georgia, au evidenţiat, o dată în plus, necesitatea unei acţiuni consolidate a UE pentru promovarea parcursului european al partenerilor estici cei mai avansaţi și care au exprimat opțiuni politice clare pro-europene.
Ministrul afacerilor externe a reamintit rezultatele pozitive ale reuniunii Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova (GAERM), desfăşurată la Chişinău, la 1 septembrie 2014, organizată de România şi Franţa, care a beneficiat de o participare semnificativă a miniştrilor europeni.
Şeful diplomaţiei române a mulţumit statelor membre pentru mesajul clar de solidaritate faţă de Republica Moldova şi a subliniat necesitatea continuării sprijinului european, inclusiv prin accelerarea proceselor naţionale de ratificare a acordurilor AA şi DCFTA cu Ucraina, Republica Moldova şi Georgia, semnate în iunie 2014 şi ratificate deja de România. Ambasadorii statelor membre UE au apreciat rezultatele reuniunii, evidenţiind rolul activ al României în sprijinirea proceselor de reformă din Republica Moldova şi în apropierea acesteia de Uniunea Europeană. În acest sens, a fost evidenţiată expertiza şi disponibilitatea României pe multiple paliere relevante pentru continuarea modernizării, pe baze europene, a societăţii din R. Moldova.
Ministrul afacerilor externe a prezentat o evaluare cu privire la îndeplinirea de către România a obiectivelor sale de securitate cu ocazia recent încheiatului Summit al NATO, cu accent pe consolidarea flancului estic al Alianţei şi întărirea rolului acesteia în regiunea Mării Negre.
A fost, de asemenea, abordată dimensiunea securităţii energetice în regiune, Titus Corlăţean subliniind semnificaţia inaugurării la 27 august a.c. a gazoductului Iaşi-Ungheni şi a necesităţii sprijinului european pentru dezvoltarea, în continuare, a acestui proiect.
Şeful diplomaţiei române a reiterat importanţa acţiunii solidare europene şi euroatlantice în contextul evoluţiilor de securitate din Vecinătatea Estică, reafirmând sprijinul pentru o soluţionare politică a crizei, bazată pe respectul pentru independenţa, integritatea şi suveranitatea Ucrainei. A arătat că România va continua să urmărească cu atenţie evoluţiile de securitate din regiune, fiind important ca angajamentele pentru detensionarea situaţiei să fie respectate şi transpuse în paşi concreţi, cu respectarea normelor şi principiilor dreptului internaţional.
Ministrul Titus Corlăţean a confirmat rolul politicii de extindere a UE în promovarea păcii şi stabilităţii în regiune, subliniind că extinderea Uniunii va continua să reprezinte o prioritate a politicii externe a României. În acest context, a subliniat, pe de o parte, necesitatea continuării progreselor pe calea reformelor din partea statelor aspirante şi a promovării valorilor şi poziţiilor de politică externă a UE, iar pe de altă parte, necesitatea menţinerii unui angajament ferm al UE faţă de statele candidate, angajate în procesul de aderare.
Reuniunea a prilejuit, de asemenea, un schimb de opinii pe marginea provocărilor din Vecinătatea Sudică, în contextul dezvoltărilor îngrijorătoare din regiune, discuţiile evidenţiind necesitatea unor răspunsuri coordonate din partea comunităţii europene şi euroatlantice.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Întrevederea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, cu ambasadorii statelor membre UE acreditaţi la Bucureşti”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI