Investitorii britanici, interesati sa cumpere mai multe mine in Romania

Companie-britanica-cumpara-mine

Producătorul de minereu Vast Resources, printre ai cărui acţionari se regăsesc fonduri de investiţii precum Barclays, a anunţat recent că intenţionează să-şi extindă operaţiunile din România prin noi achiziţii, după ce a investit 4 mil. dolari în două mine din Suceava şi Baia Mare.
După ce la începutul lunii iulie Vast Resources a cumpărat 50,1% din Sinarom Mining Group, care deţine cariera Mănăila din judeţul Suceava, producătorul a efectuat săptămâna trecută prima sablare a carierei, care deţine 1,8 milioane de tone de minereu polimetalic, şi a început producţia pe platforma de la Iacobeni. Intenţia companiei este de a exploata într-un ritm de 10.000 de tone de minereu pe lună.
Operaţiunile locale ale Vast Resources sunt coordonate de Andrew Prelea, fiul fostului consul onorific al Australiei la Bucureşti, George Prelea. Familia Prelea a dezvoltat mai multe proiecte rezidenţiale în Tunari (circa 420 de locuinţe), lângă Bucureşti, şi a construit locuinţe pentru angajaţii Ministerului Apărării. Printre acţionarii Vast Resources, companie listată pe piaţa alternativă a Bursei de la Londra, se regăsesc firme cu renume internaţional precum Barclays, Hargreaves Lansdown sau Investec Wealth & Investment.
Potrivit Capital, Vast Resources a investit până acum circa 1 mil. dolari în mina de la Mănăila pentru plata creditorilor, curăţarea şi pregătirea redeschiderii carierei şi eliminarea a peste 50.000 metri cubi de reziduuri din mină. Cariera are, în prezent, 107 angajaţi.
Pe lângă mina din Suceava, Vast Resources a mai cumpărat în această primăvară şi 80% din firma Mineral Mining, aflată în insolvenţă. Tranzacţia a fost evaluată la 1,35 mil. dolari şi a inclus preluarea activelor minei Băiţa-Plai din Bihor. Compania a mai investit suplimentar 500.000 de euro în reţelele electrice, salarii, pregătirea unităţilor de prelucrare şi lucrează momentan la modernizarea clădirilor şi la pregătirea modernizării instalaţiilor miniere subterane. Redeschiderea producţiei, programată pentru partea a doua a acestui an, este condiţionată şi de obţinerea licenţei de exploatare. Cariera de la Băiţa-Plai conţine 1,8 milioane de tone de minereu (aur, argint, cupru, zinc, plumb, tungsten şi molibden).
Producătorul cu capital britanic este interesat şi de Remin Baia Bare, aflată şi ea în insolvenţă. De această mină a fost interesat şi omul de afaceri Ion Sturza, fostul premier al Republicii Moldova.
„Proiectul Băiţa Bihor va juca rolul de test pentru dezvoltări viitoare în România, care includ urmărirea întăririi relaţiei companiei cu Remin, printre alte perspective interesante“, se precizează pe site-ul Vast Resources.
Producătorul mai deţine o singură mină în afara României, în Zimbabwe.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Sending
User Review
5 (1 vote)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Investitorii britanici, interesati sa cumpere mai multe mine in Romania”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI