Iohannis: Compozitorul este un exemplu de încredere în forţa vitală şi regeneratoare a culturii

Decorare Filarmonica George Enescu
Filarmonica „George Enescu” a fost decorată de Klaus Iohannis, luni, într-o ceremonie care a avut loc la Palatul Cotroceni, la împlinirea a 150 de ani de la înfiinţarea Societăţii Filarmonice Române.

Preşedintele României a spus că onorează contribuţia compozitorului, patronul spiritual al acesteia, la păstrarea vie a speranţei românilor în cele mai grele momente ale Marelui Război, artistul fiind un exemplu de încredere în forţa vitală şi regeneratoare a culturii.
Preşedintele României i-a conferit Filarmonicii „George Enescu” Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer, Categoria F -„Promovarea culturii”, pentru măiestria artistică şi locul deosebit pe care îl are în viaţa cultural-artistică a ţării şi pentru dăruirea şi profesionalismul cu care a promovat valorile muzicii româneşti şi internaţionale pe marile scene ale lumii.
„În 2018, Filarmonica «George Enescu» sărbătoreşte un secol şi jumătate de la înfiinţare. Aniversăm, totodată, 130 de ani de la construirea Ateneului Român, unul dintre edificiile-simbol ale culturii naţionale, şi 120 de ani de la debutul lui George Enescu sub cupola acestui spaţiu al muzelor. Sunt câteva momente speciale din istoria unei instituţii a cărei existenţă se împleteşte pe parcursul României moderne şi cu aspiraţiile noastre fundamentale”, a spus şeful statului.
Şeful statului a repetat ceea ce a spus anul trecut – România a fost şi este reprezentată excelent în Europa şi în lume prin „vitalitatea, originalitatea şi diversitatea culturii sale”.
„De Ziua Culturii Naţionale vreau să vă felicit şi, prin intermediul dumneavoastră, să-i felicit pe toţi creatorii şi pe cei implicaţi în actul cultural, pe toţi aceia care însufleţesc instituţiile publice de cultură. Prin operele şi prin activitatea dumneavoastră, din păcate nu întotdeauna sprijinită corespunzător, îmbogăţiţi cultura universală şi consolidaţi identitatea României în spaţiul valorilor cetăţeniei democratice europene”, a spus Iohannis.
„În acest context, evoc cu plăcere premiile internaţionale care i-au recompensat şi în 2017 pe scriitorii şi pe cineaştii români. În plus, contribuţiile culturale româneşti au primit anul trecut o nouă recunoaştere. Astfel, tradiţia Mărţişorului a sporit patrimoniul imaterial al umanităţii, iar Memorialul de la Sighet a fost declarat de Comisia Europeană drept una dintre expresiile cele mai profunde ale valorilor Patrimoniului European”, a continuat preşedintele.
Klaus Iohannis a mai spus că centenarul şi contextul internaţional în care îl marcăm ne cheamă ca, prin opţiunile noastre strategice, prin valorile şi atuurile identitare pe care înţelegem să le promovăm, să ne valorificăm oportunităţile şi întregul potenţial ca societate.
„De la Revoluţia paşoptistă până la Marea Unire, de la cucerirea Independenţei de Stat din 1877 la cea a libertăţilor democratice din 1989, în toate marile momente ale istoriei noastre regăsim contribuţia personalităţilor culturale. Prin cultură şi educaţie, prin aportul elitelor sale, ţara noastră şi-a construit identitatea sa modernă şi s-a ataşat marilor valori ale Europei. Cultura este cea care oferă, majorităţii şi minorităţilor naţionale deopotrivă, perspectiva asupra viitorului comun. Cultura continuă să ne ofere şansa unei societăţi a valorilor umaniste, la care putem aspira doar printr-un proiect de viziune şi coeziune naţională”, a mai spus preşedintele.
„Angrenând marile energii ale naţiunii, un proiect de ţară nu poate fi elaborat, şi cu atât mai puţin transformat în realitate, fără asocierea valorilor şi reperelor culturale cu resursele economice ale ţării. Educaţia, la rândul ei, are rolul de a transmite mai departe moştenirea noastră culturală, de a forma caracterul şi de a stimula creativitatea viitoarelor generaţii, având puterea de a dezvolta un spaţiu cultural dinamic şi profund”, a continuat preşedintele.
Însă, Iohannis a atras atenţia că nu putem construi acest dinamism fără a ne asigura că sistemul educaţional este adaptat societăţii moderne, având atât „flexibilitatea”, cât şi „trăinicia” necesare pentru a fi premisa dezvoltării unei societăţi „de care să putem fi mândri”.
„Prin intermediul proiectului «România educată» îmi doresc să menţinem educaţia într-o zonă prioritară, oferindu-i împreună o viziune şi o strategie pe termen lung”, a adăugat şeful statului.
Iohannis a mai spus că acest moment, în care Ziua Culturii Naţionale este marcată în anul Centenarului, cu un an înaintea asumării de către România a Preşedinţiei Uniunii Europene, este o oportunitate excelentă pentru a ne stabili priorităţile, „sprijinindu-ne în opţiunile noastre pe valorile care ne unesc”.
„Este şi un moment prielnic pentru a ne întreba ce loc trebuie să ocupe în societatea noastră Cultura. Care să fie rolul său în viitorul nostru ca stat de drept şi democratic, membru pe deplin integrat al unei Uniuni Europene solide, dar totodată mai apropiată de fiecare cetăţean? Indiferent de ponderea pe care o vom acorda culturii în acest proces, un lucru este cert: continuarea parcursului european al ţării noastre nu marginalizează identitatea noastră culturală naţională. Dimpotrivă, cred cu tărie că ar fi necesară o mai bună clarificare a contribuţiei politicilor publice în fructificarea potenţialului nostru uman, în principal prin educaţie şi dezvoltare culturală”, a mai spus preşedintele.
„Să nu ne amăgim: o treime dintre români nu citesc anual nici măcar o carte, ţara noastră a rămas fără cinematografe, iar limba română este victima de serviciu a discursului public. La aniversarea Centenarului, România trebuie să-şi propună şi o mare unire în jurul culturii sale. Marile proiecte culturale bilaterale care vor marca anii 2018 şi 2019, ca şi Preşedinţia Uniunii Europene pentru care ne pregătim, sunt bune ocazii pentru a ne angaja pe un astfel de drum. Nu este o sarcină uşoară, dar punerea lor în practică ar demonstra capacitatea României de a aduce, prin cultură, valoare adăugată proiectului european”, a precizat Klaus Iohannis.
Preşedintele României şi-a încheiat alocuţiunea spunând că în dezvoltarea României de mâine este nevoie de valorificarea culturii şi definirea mai adecvată a rolului creatorilor.
„Este datoria clasei noastre politice ca, în dialog cu mediul cultural, să facă astfel încât operele culturale de valoare să se poată naşte într-o societate liberă, deschisă, tolerantă şi creativă. Aşadar, vă invit, la început de an al Centenarului, să omagiem, să îmbogăţim şi să servim cultura naţională. La mulţi ani!”, a încheiat Iohannis. (Sursa foto: presidency.ro)

Decorare Filarmonica George Enescu4

Decorare Filarmonica George Enescu1

Decorare Filarmonica George Enescu2

Decorare Filarmonica George Enescu3

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Iohannis: Compozitorul este un exemplu de încredere în forţa vitală şi regeneratoare a culturii”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI