Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Iohannis: Declaraţia Summitului reflectă angajamentul UE faţă de regiunea Balcanilor de Vest

Summitul UE Balcanii de Vest
Preşedintele Klaus Iohannis, care a participat joi la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest, desfăşurat la Sofia, a apreciat că Declaraţia adoptată la această reuniune reflectă angajamentul UE faţă de regiunea Balcanilor de Vest.

„Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat faptul că Declaraţia Summitului reflectă angajamentul Uniunii faţă de regiunea Balcanilor de Vest, precum şi ataşamentul faţă de principiul meritelor proprii, în sensul că fiecare partener este evaluat individual în funcţie de rezultatele obţinute. Preşedintele României a afirmat că ideea de conectivitate trebuie înţeleasă, în primul rând, în termeni de valori comune, a căror asumare reprezintă fundamentul central al construcţiei europene şi constituie premisele esenţiale ale unei Europe solide, mai stabile şi mai prospere: democraţia, statul de drept, respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale. Preşedintele Klaus Iohannis a transmis sprijinul activ al României pentru aceste obiective, evidenţiind importanţa proiectelor în domeniul conectivităţii, în infrastructură, energie şi reţelele digitale, pentru creşterea convergenţei între Uniunea Europeană şi regiunea Balcanilor de Vest, inclusiv prin acordarea unui impuls strategiilor macro-regionale, precum Strategia UE pentru Regiunea Dunării, dar şi pentru asigurarea obiectivelor de securitate energetică”, precizează Administraţia Prezidenţială într-un comunicat de presă.
Cu referire la domeniul digital, Președintele României a afirmat că definitivarea Pieței Unice Digitale reprezintă un obiectiv prioritar la nivel european, inclusiv din perspectiva contribuției la menținerea și consolidarea competitivității economice.
În ceea ce privește cele două pachete, legislativ și non-legislativ, respectiv pachetul privind datele și Programul Digital, lansate recent de Comisia Europeană, Președintele Klaus Iohannis a arătat că acestea vor contribui la asigurarea securității cibernetice în noua eră digitală și, în același timp, vor permite cetățenilor UE să aibă un control mai bun asupra datelor lor personale, iar companiilor să reducă birocrația, astfel încât încrederea consumatorilor să fie consolidată.
Un alt subiect abordat a vizat decizia adoptată de SUA privind instituirea unor taxe vamale la importurile de oțel și aluminiu. În acest context, liderii europeni au reiterat importanța menținerii unității și au evidențiat necesitatea unei abordări comune UE 28 în procesul de negociere cu Statele Unite ale Americii.
„Preşedintele României s-a exprimat în favoarea continuării unui dialog constructiv între UE şi SUA privind chestiunile comerciale de interes comun, în vederea atingerii obiectivului Uniunii Europene de scutire permanentă de la aplicarea măsurilor tarifare anunţate de Statele Unite privind importurile de oţel şi aluminiu. De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis s-a pronunţat pentru menţinerea unei relaţii transatlantice puternice şi coerente, în beneficiul securităţii şi prosperităţii ambelor părţi”, arată Administraţia Prezidenţială.
Referitor la situația creată prin retragerea Statelor Unite ale Americii din Planul Comun și Cuprinzător de Acțiune, liderii UE au reafirmat necesitatea continuării aplicării JCPOA în condițiile respectării acordului de către Iran și s-au exprimat în favoarea păstrării unității UE 28 și protejării intereselor economice și comerciale ale operatorilor europeni posibil afectați.
Președintele României a reiterat sprijinul pentru continuarea implementării JCPOA, precum și importanța majoră a dialogului cu SUA, în vederea identificării unei soluții durabile a dosarului iranian, pe toate componentele care preocupă comunitatea internațională.
Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest, care s-a desfășurat în data de 17 mai a.c., s-a axat pe aspecte vizând conectivitatea.
Declarația adoptată la Summit arată că Uniunea Europeană este hotărâtă să-și consolideze și să-și intensifice angajamentul la toate nivelurile pentru sprijinirea partenerilor din Balcanii de Vest, pentru transformarea politică, economică și socială, și pentru crearea de oportunități în cadrul regiunii și în relația cu UE, pe toate dimensiunile de conectivitate: de transport, energie, digitalizare, economie și contacte umane.
De asemenea, Președintele României a accentuat necesitatea sincronizării proiectelor de transport atât existente, cât și viitoare, inițiate în cadrul de cooperare pentru conectivitate care include Marea Neagră.
Președintele Klaus Iohannis a reamintit că țara noastră va găzdui, în data de 9 mai 2019, Summitul de la Sibiu privind viitorul Europei, evidențiind faptul că o Uniune puternică și unită va putea fi și pentru Balcanii de Vest o ancoră solidă în direcția reformelor și dezvoltării.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Iohannis: Declaraţia Summitului reflectă angajamentul UE faţă de regiunea Balcanilor de Vest”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI