Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Iohannis: Democraţia nu trebuie luată drept un dat garantat, ci trebuie consolidată şi apărată în fiecare zi

Klaus Iohannis
Foto: News.ro
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, la recepţia organizată de Ambasada SUA cu ocazia celei de al 242-a aniversări a Independeţei Statelor Unite, că democraţia nu trebuie luată drept „un dat” garantat, ci trebuie consolidată şi apărată în fiecare zi, cu toată determinarea.

Şeful statului a precizat că pentru a consolida, în continuare, şi dimensiunea economică a relaţiei bilaterale, alături de alte obiective, este nevoie de „stabilitate, predictibilitate, un sistem de justiţie puternic şi independent, o guvernare transparentă şi responsabilă, care chiar respectă statul de drept.
„Ne alăturăm prietenilor şi partenerilor noştri americani în anul Centenarului României moderne. Istoria României – cea de dinainte de 1989, dar şi prin evenimente mai recente – ne reaminteşte constant că democraţia nu trebuie luată drept un dat garantat. Poate că aceasta este cea mai mare lecţie pe care trebuie să ne-o însuşim la acest bilanţ de 100 de ani de devenire modernă. Democraţia trebuie consolidată şi apărată în fiecare zi, cu toată determinarea, în România, Europa şi în toate colţurile lumii”, a afirmat şeful statului.
„Timpurile dificile cu care ne confruntăm acum au însă şi capacitatea de a ne atrage atenţia asupra necesităţii de a păstra unitatea şi solidaritatea între ambele maluri ale Atlanticului. Relaţia transatlantică nu este importantă doar pentru securitatea şi prosperitatea comune a UE şi Statelor Unite, dar şi pentru setul esenţial de valori democratice ale comunităţii occidentale din care facem parte, pentru că, dacă valorile care stau la baza societăţilor noastre occidentale se erodează, atunci însăşi substanţa relaţiei transatlantice este ameninţată”, a adăugat Klaus Iohannis.
Şeful statului a subliniat că „timpurile dificile cu care ne confruntăm acum au, însă, şi capacitatea de a ne atrage atenţia asupra necesităţii de a păstra unitatea şi solidaritatea între ambele maluri ale Atlanticului”.
„Relaţia transatlantică nu este importantă doar pentru securitatea şi prosperitatea comune ale Uniunii Europene şi ale Statelor Unite, dar şi pentru setul esenţial de valori democratice ale comunităţii occidentale din care facem parte.Pentru că, dacă valorile care stau la baza societăţilor noastre occidentale se erodează, atunci însăşi substanţa relaţiei transatlantice este ameninţată. După cum prea bine ştiţi, sunt un susţinător ferm al ideii că pentru România întărirea parteneriatului transatlantic rămâne de importanţă vitală, ţara noastră fiind un stat dedicat în egală măsură atât proiectului european, cât şi Parteneriatului Strategic cu Statele Unite”, a amintit Iohannis.
Şeful statului a precizat că este un susţinător ferm al ideii conform căreia pentru România întărirea parteneriatului transatlantic rămâne de importanţă vitală, ţara noastră fiind un stat dedicat în egală măsură atât proiectului european, cât şi Parteneriatului strategic cu SUA.
„Sunt convins că preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, pe care România o va exercita peste şase luni, va reprezenta o oportunitate deosebită şi pentru promovarea şi consolidarea parteneriatului transatlantic, pentru care cu toţii trebuie să acţionăm consecvent şi hotărât. De Ziua Independenţei Statelor Unite, doresc să asigur partenerul nostru strategic că sunt ferm angajat în a acţiona astfel încât ţara noastră să rămână acelaşi actor implicat, responsabil şi stabil, care îşi respectă angajamentele asumate – la nivel bilateral şi multilateral – şi care îşi consolidează capacitatea de a fi un furnizor de securitate şi de a proiecta valorile noastre comune în regiune”, a subliniat şeful statului.
Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat „determinarea României pentru dezvoltarea şi extinderea Parteneriatului strategic, pe toate dimensiunile sale”, aşa cum a convenit cu preşedintele Donald Trump la întâlnirea de acum un an de la Casa Albă.
„Cooperarea dintre România şi Statele Unite în plan politic, militar şi de securitate a ajuns la un nivel excepţional. Încurajez, totodată, identificarea de soluţii creative şi eficiente pentru a consolida, în continuare, şi dimensiunea economică, inclusiv prin investiţii şi proiecte de afaceri comune în domenii strategice de interes reciproc – cum este, de exemplu, cel energetic”, a afirmat preşedintele Iohannis.
El a arătat că este nevoie de stabilitate, predictibilitate şi un sistem de justiţie puternic şi independent.
„Însă pentru ca acest obiectiv, alături de altele, să fie posibil, avem nevoie de stabilitate, predictibilitate, un sistem de justiţie puternic şi independent, o guvernare transparentă şi responsabilă, care chiar respectă statul de drept. Toate acestea nu reprezintă o opţiune, ci singura alegere pe care putem să o facem pentru o Românie sănătoasă şi puternică, partener strategic al Statelor Unite ale Americii şi stat membru al Uniunii Europene şi al NATO”, a subliniat Klaus Iohannis.
Şeful statului a mulţumit SUA pentru sprijinul constant acordat României în acest scop. „Veţi găsi mereu în România un aliat, un partener şi un prieten pe care vă puteţi baza”, a transmis în final Klaus Iohannis. (Agerpres)

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Iohannis: Democraţia nu trebuie luată drept un dat garantat, ci trebuie consolidată şi apărată în fiecare zi”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI