Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Iohannis: Nu e acceptabilă dictatura majorității

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis a susținut joi, 6 aprilie a.c., la Palatul Cotroceni, o alocuțiune în cadrul Conferinţei Internaţionale „Interacţiunea între majoritatea politică şi opoziţie într-o democraţie”, desfăşurată sub patronajul Preşedintelui României şi al Secretarului General al Consiliului European.

Președintele Iohannis a afirmat că avem nevoie de majorități legitime care să facă abuz de voturile primite din partea cetățenilor.
Iohannis a arătat că „în Europa este nevoie de societăți democratice solide în care majoritățile nu abuzează de drepturile lor legitime doar pentru că sunt o majoritate și au câștigat alegerile cu un procent consistent. Odată cu preluarea puterii trebuie asumate și responsabilitățile„.
Într-o democrație liberală solidă, bazată pe alegeri libere și corecte, nu este acceptabilă nici așa numita dictatură a minorității, dar nici dictatura majorității, care prin abuz, în baza concepției câștigătorul ia totul, să afecteze pluralismul și echilibrul social. Adică să ajungem la ceea ce este tot mai des desemnat in mediile de specialitate cu termenul de democratură. Într-adevăr, cetăţenii sunt sursa legitimă inepuizabilă a democraţiei. Niciun politician ales de oameni să le reprezinte interesele nu poate să ignore vocea cetăţenilor. Cu cât puterea şi opoziția refuză să asculte ce doresc cetăţenii, inclusiv atunci când coboară în stradă, cu atât se adâncește ruptura dintre societate și clasa politică. Iar consecințele sunt dramatice pentru toţi, cu efecte pe termen lung„, a declarat Iohannis.
Dar majoritatea, tocmai pentru că este majoritate, trebuie să ştie să acţioneze în exercitarea puterii cu o necesară reţinere autoimpusă şi cu toleranţă faţă de eforturile opoziţiei, într-o manieră inclusivă şi transparentă. Pentru că majoritatea trebuie să fie conştientă că şi ea, la rândul său, va deveni cândva minoritate„, a mai spus Klaus Iohannis, în discursul său de deschidere.
Într-o societate democratică – spuneam şi la Strasbourg, în ianuarie – critica normală exercitată de opoziţie nu poate fi văzută ca element distructiv şi nu poate fi interpretată ca lipsă a acceptării rezultatelor scrutinului democratic. Este doar o parte – la fel de legitimă ca efortul şi activitatea majorităţii – a unui sistem democratic liberal sănătos„, a zis Klaus Iohannis.

La finalul evenimentului, Comisia de la Veneţia va întocmi un raport care ar trebui să traseze câteva direcţii principale în legătură cu modul în care majoritatea politică ar trebui să interacționeze cu opoziţia într-o societate democratică.

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Iohannis: Nu e acceptabilă dictatura majorității”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI