Iohannis: România rămâne o oază de stabilitate în zonă și un furnizor regional de securitate

Peste 10.000 de turişti s-au strâns pe faleza din fața Comandamentului Flotei să admire spectacolul. Marinarii au pregătit un adevărat spectacol pentru cei care au sosit în portul Tomis.

Președintele Klaus Iohannis și soția sa, Carmen, au ajuns la eveniment. El a fost întâmpinat de ministrul Apărării, Mihai Fifor.
În acordurile Imnului Naţional, a fost ridicat Drapelul Naţional la catargul de pe esplanada Comandamentului Flotei, iar la bordul navelor militare au fost ridicate Pavilionul, Geacul şi Marele Pavoaz. Concomitent, au fost fi trase 21 salve de tun, tradiţie care este păstrată încă din secolul al XIV-lea, de când au început să fie utilizate tunurile la bordul navelor militare.Presesintele la Ziua Marinei RomaneCeremonia nu a fost lipsită de inicidente. Din cauza căldurii, unui marinar ucrainian li s-a făcut rău. Acesta este condus de colegii său către un echipaj de ambulanţă pentru îngrijiri medicale. De asemenea, o femeie din cadrul Marinei Militare Americane a primit îngrijiri medicale, după ce a acuzat stări de rău.
Iohannis a decorat drapelul de lupta al Fortelor NavaleMesajul de bun-venit a fost adresat de către viceamiralul Alexandru Mîrşu, şeful Statului Major al Forţelor Navale, iar înaintea discursului, preşedintele Iohannis a decorat drapelul de luptă al Statului Major al Forţelor Navale cu Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Ofiţer, cu însemn de pace pentru militari.Presesintele la Ziua Marinei Romane3Președintele Klaus Iohannis a susținut un discurs în care a spus că acest eveniment trebuie să fie „un moment de reflecție”, în care oamenii trebuie să se gândească la o Românie mai bună. Președintele a mai precizat și faptul că țara are nevoie de o armată mai bună.
Vă mărturisesc că, pentru mine, întâlnirea cu dvs. are o încărcătură specială în această zi. Reîntâlnirea cu oameni din toate colțurile țării care vin, în fiecare an, în număr așa de mare, e emoționantă. Evenimente precum cel de astăzi ne dovedesc puterea valorilor care ne unesc, în Centenarul României. Aniversarea trebuie să reprezinte pentru noi un moment de reflecție, astfel că toți care gândim și simțim românește să construim o Românie mai bună, pe care ne-o dorim cu toții. Ne aflăm într-o regiune nu doar încărcată de istorie, dar care are și o importanță strategică pentru noi, mai ales că este unul volatil. Forțelor Navale le revine un rol foarte important în asigurarea suveranității și securității statului român. De altfel, evoluțiile din această regiune s-au aflat pe agenda summitului NATO de la Bruxelles de luna trecută.
Deciziile luate în cadrul NATO contribuie la întărirea capacității de reacție a forțelor aliate, astfel încât NATO să fie în măsură să răspundă eficient oricărei potențiale situații sau acțiuni ostile din exteriorul Alianței. Aceste hotărâri, care corespund întocmai intereselor României, vor conduce inclusiv la întărirea Flancului Estic al NATO.
Doamnelor și domnilor, trebuie să fim realiști și să înțelegem contextul global în care ne aflăm astăzi. Asistăm la formarea unui nou peisaj geostrategic, a cărui evoluție este greu de prevăzut sau anticipat. România rămâne însă o oază de stabilitate în zonă și un furnizor regional de securitate. Sunt avantaje reale care decurg din acest statut și este fundamental să avem capacitatea, dar și înțelepciunea de a ne folosi atuurile pentru a ne consolida poziția de membru NATO important și de partener strategic credibil al Statelor Unite ale Americii.
Sunt ferm convins, iar aceasta este poziția pe care țara noastră o susține cu tărie, că doar cooperarea internațională, bazată pe respectarea normelor de drept internațional, constituie soluția consolidării păcii și securității globale. Mai mult, accentul pus pe dimensiunea economică a acestei cooperări poate aduce beneficii țărilor din sud-estul Europei, precum și altor state interesate.
Nu trebuie să uităm nicio clipă că Marea Neagră continuă să reprezinte o punte importantă de legătură între Europa, Orientul Mijlociu și Asia Centrală, cu posibilitatea valorificării Dunării drept coridor natural de tranzit între Europa Centrală, Marea Baltică și spre Marea Mediterană.
România nu poate fi cu adevărat un actor regional relevant și un stat puternic, fără o armată puternică. O armată care să cuprindă Forțe Navale dotate cu tehnică militară modernă, bine pregătite și instruite, capabile să facă față cu succes oricăror provocări.
În semn de apreciere pentru activitatea depusă şi rezultatele deosebite obținute, am decorat drapelul de luptă al Statului Major al Forțelor Navale cu Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Ofițer, cu însemn de pace pentru militari.
Dragi marinari, această sărbătoare vă este dedicată în primul rând vouă. Marinarii, indiferent de țara căreia îi aparțin, sunt o mare familie, care se ajută la nevoie. Sunteți manifestarea vie a spiritului de solidaritate umană, dincolo de frontiere. Fie că serviți în Marina Militară sau Civilă, reprezentați unii dintre cei mai buni ambasadori ai țării noastre, promotori ai valorilor care ne unesc și ne definesc ca națiune. Vă felicit și vă doresc mult succes și sănătate, iar Sfânta Fecioară Maria, ocrotitoarea Marinei Române, să vă protejeze oriunde v-ați afla!”, a declarat președintele Iohannis.Discursul ministrului Mihai FiforMinistrul Apărării, Mihai Fifor a vorbit la ceremonie, unde a precizat că „suntem în prim proces de selectare a câștigătorului proceselui de achizițe a corvetelor multifuncționale”. „Forțele Navale se prezintă ca un organism aflat în plin proces de modernizare. Anul 2018, Anul Centenar, va fi unul de referință pentru Marina Română. Suntem în prim proces de selectare a câștigătorului proceselui de achizițe a corvetelor multifuncționale. Toate aceste programe pornesc de la dorința de a întări poziția de reacție imediată a Forțelor Navale. 2018 este cel de-al doilea an consecutiv în care Parlamentul și Guvernul au alocat aprobarea a 2% din PIB pentru Apărare. Anul 2018 este foarte intens și din punct de vedere al pregătirii cu multe exerciții și acțiuni. Nu trebuie uitată resursa umană. Pentru conducerea MApN, e foarte important să investim în educație”.
După discursurile oficiale, Zeul Neptun a venit din larg cu nava şi spectacolul pe mare a început. Paraşutiştii au survolat zona cu steagurile României, Uniunii Europene şi NATO. Bricul Mircea, un velier având la bord cadeţi din Italia, şi cele mai noi remorchere multifuncţionale ale marinarilor au încântat publicul cu manevrele navale.
Vedetele din acest an au fost avioanele militare, elicopterele de luptă și bine cunoscutele fregate Mărășești și Regele Ferdinand.  Valsul celor trei remorchere – Vârtosul, Vânjosul și Voinicul – au încântat publicul.
Navele româneşti au participat la un exerciţiu militar spectaculos, împreună cu nave militare străine din Statele Unite ale Americii, Italia şi Ucraina.
Președintele Klaus Iohannis s-a arătat emoționat de spectacolul pus în scenă de marinari. La final, a ținut să-i salute și pe cercetașii României, prezenți la eveniment, și a schimbat câteva urări cu cei din public.Familia Iohannis cu Cercetasii MariniLa plecare, preşedintele Iohannis nu a dorit să facă alte declaraţii. A urat reprezentanţilor presei „La mulţi ani” şi a părăsit faleza din faţa Comandamentului Flotei împreună cu soţia sa, Carmen Iohannis.
Festivitățile au continuă în Portul Tomis, unde s-a dat deja startul concursurilor tradiționale marinărești.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Iohannis: România rămâne o oază de stabilitate în zonă și un furnizor regional de securitate”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI