Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Isărescu: ROBOR nu este manipulare. ROBOR se stabilește între bănci.

Mugur Isarescu14
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a ajuns marţi în comisia de specialitate din Senat, unde este audiat cu privire la creşterea ROBOR, preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, prezent la audiere, spunând că ipoteza manipulării ROBOR nu poate fi exclusă din start.

Tăriceanu: Ipoteza manipulării ROBOR nu poate fi exclusă din start. „Mai mult decât suspiciuni nu am, dar aceste suspiciuni trebuie elucidate. Având în vedere ce s-a întâmplat la nivel european unde arată că ROBOR a fost manipulat, o astfel de ipoteză nu poate fi exclusă din start. Nivelul ridicat al ROBOR care reprezintă un element disuasiv, atât pentru firme cât şi pentru persoane private„, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
Mugur Isărescu, a declarat că ROBOR nu a fost manipulat. „Întrebarea dacă ROBOR a fost manipulat? Răspunsul este Nu. ROBOR-ul poate fi stabilit doar între bănci, dar nu este o înţelegere de tip cartelar. ROBOR-ul se plimbă doar între 1,5% şi 3,5%, deoarece rata de politică monetară este de 2,5%, iar coridorul simetric este de plus/minus 1% faţă de aceasta. Dacă se plimbă mai sus sau mai jos, (…) se opreşte orice tendinţă de cartelizare şi se absoarbe tendinţa de lichiditate în exces”, a afirmat Mugur Isărecu, marţi, la audierea din Comisia economică a Senatului.
Isărescu spune că în presă au apărut mai multe confuzii despre ROBOR: ROBOR este o piață interbancară, esențială pentru finanțe, economie, plata salariilor. De acolo se alimentează economia României. Cotațiile la 3 luni nu sunt false, sunt legate de operațiuni de piață. ROBOR funcționează din 1995. A apărut o directivă UE care a recomandat ca partea variabilă a dobânzii să fie legată de o dobândă variabilă de piață (…) Piața funcționează cel puțin 8 ore, există un fixing de 15 minute. România este una dintre puținele țări din Europa care se bazează pe cotații ferme, fiecare bancă cotează și pe stânga și pe dreapta.

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Isărescu: ROBOR nu este manipulare. ROBOR se stabilește între bănci.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI