Kelemen Hunor demisionează din Guvern. UDMR rămâne la guvernare.

Kelemen Hunor demisionează din Guvern

Kelemen Hunor va demisiona din funcţia de ministru al Culturii şi din cea de vicepremier, însă UDMR va rămâne la guvernare, au decis, vineri, liderii Uniunii, întruniţi în Şedinţa Consiliului Permanent, care este în desfăşurare, au declarat pentru Mediafax surse participante.
Potrivit preşedintelui UDMR, în negocierile cu preşedintele PSD Victor Ponta s-a ajuns la un compromis privind iniţiativa cetăţenească pentru drepturile minorităţilor care se judecă la Curtea Europeană de Justiţie. UDMR nu va renunţa la iniţiativă, MAE nu va renunţa să luptă impotriva ei, dar pentru moment MAE nu va mai trimite noi documente pentru a-şi susţine cauza în instanţă, până când Parlamentul nu va analiza problema drepturilor minorităţilor ridicată de UDMR.
Am ajuns la un compromis cu premierul, o soluţie de dialog ce arată un respect faţă de ce noi am cerut„, a spus Kelemen Hunor.
Hunor a declarat că reacţia ministrului de Externe, Titus Corlăţean, faţă de iniţiativele cetăţeneşti privind statutul minorităţilor în Europa denotă o gândire nu prea potrivită pentru secolul XXI sau o dorinţă de manipulare. În replică, ministrul de Externe a precizat că nimeni nu are dreptul să fie supărat pe o instituţie care promovează poziţia statului român şi consideră că a fost „neinspirat” comentariul public făcut de ministrul Culturii şi liderul UDMR.
Azi am avut o discuţie lungă. Cunoscând acest compromis adoptat de Ponta şi subsemnatul, UDMR rămâne în coaliţia de guvernare, şi eu o să mă retrag. Zilele următoare îmi voi da demisia din funcţia de ministru al Culturii şi vicepremier. Soluţia a fost agreată de colegii mei din Consiliul permanent şi urmează să o punem în aplicare în zilele următoare”, a mai spus Kelemen Hunor.
Întrebat cine va fi numit în locul său, liderul UDMR a declarat: „Nu trebuie să punem căruţa în faţa boilor. În momentul respectiv încercăm să căutăm.”
Preşedintele UDMR a anunţat totodată că formaţiunea va avea un candidat propriu la alegerile prezidenţiale dar nu i-au anunţat încă numele.
UDMR are în Guvern un post de vicepremier care este totodată şi ministrul Culturii şi de asemenea deţin portofoliul Ministerului Mediului prin Attlia Korodi.
PSD deţine majoritatea în Parlament şi fără UDMR.
Totodată, Kelemen Hunor a declarat că joia viitoare va fi anunţat candidatul UDMR pentru alegerile prezidenţiale.
Reuniunea Consiliului Permanent al UDMR a fost determinată de situaţia creată după ce guvernul român, prin ministerul de Externe, a susţinut poziţia Comisiei Europene referitoare la iniţiativele cetăţeneşti Minority SafePack.
Comisia Europeană a respins cele două iniţiative cetăţeneşti privind minorităţile etnice/lingvistice în Uniunea Europeană şi statutul acestora. Decizia a fost contestată la Tribunalul Uniunii Europene de către semnatarii lor, printre care se numără şi Kelemen Hunor, viceprim-ministru şi ministru al Culturii în Guvernul Ponta. MAE a trimis cerere de intervenţie în ambele cauze, împărtăşind poziţia Comisiei Europene.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Kelemen Hunor demisionează din Guvern. UDMR rămâne la guvernare.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI