MAE: Depunere coroana de flori la Troita ridicata in memoria victimelor accidentului din Muntenegru

Bogdan-Aurescu-Troiata-din-Muntenegru
Foto: mae.ro
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu s-a deplasat miercuri, 22 iulie 2015, cu ocazia vizitei în Muntenegru, la Troița ridicată la 18 iulie 2014 în memoria victimelor tragicului accident din 23 iunie 2013 din canionul Morača.

Șeful diplomației române a depus o coroană de flori în numele Guvernului român și a păstrat un moment de reculegere pentru a aduce un omagiu cetăţenilor români care şi-au pierdut viaţa.
Bogdan Aurescu reiterat, în acest context, gratitudinea autorităţilor române faţă de sprijinul neprețuit acordat conaţionalilor de către autorităţile muntenegrene, personalul medical şi cetăţenii aflaţi în acel moment la locul accidentului.
Solidaritatea manifestată în zilele de tristă amintire din iunie 2013 au reconfirmat soliditatea relaţiilor dintre cele două ţări şi popoare şi a reprezentat o dovadă de prietenie din partea poporului muntenegrean, într-un moment dureros pentru români. Gândurile noastre de compasiune se îndreaptă către familiile îndurerate ale celor care nu mai sunt printre noi”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu, într-un comunicat transmis de MAE si remis Lumea Presei..
Reamintim că la 23 iunie 2013, un autocar având la bord 47 de cetățeni români, care efectuau o excursie turistică, s-a prăbuşit într-o prăpastie de 30 de metri din canionul Morača, Muntenegru. În urma accidentului şi-au pierdut viaţa 18 cetăţeni români şi alţi 29 au fost răniţi.
În aceeaşi zi, a fost activată Celula de Criză, care a lucrat neîntrerupt pentru gestionarea consecinţelor accidentului, cu un efectiv de 60 de angajaţi MAE din cadrul Centralei şi al misiunilor diplomatice din regiune. Celula de criză și-a încetat activitatea la 26 iunie 2013, ca urmare a finalizării operațiunilor de repatriere a cetățenilor români.
26 iunie 2013 a fost declarată de Guvernul României zi de doliu naţional pe teritoriul României, iar în misiunile diplomatice ale României din străinătate drapelul a fost arborat în bernă şi au fost deschise Cărţi de condoleanţe la sediile acestora.
La 18 iulie 2014 a fost sfinţită troiţa românească ridicată în memoria victimelor accidentului rutier din 23 iunie 2013, din canionul Morača, în prezenţa reprezentanților autorităților române şi ai reprezentanţilor autorităţilor centrale şi locale din Muntenegru, salvamontişti şi personal medical muntenegrean implicat la momentul accidentului, supravieţuitori şi reprezentanţi ai presei locale şi din România.
La iniţiativa ministrului român al afacerilor externe Bogdan Aurescu, în perioada 22 – 23 iulie 2015, are loc în Muntenegru vizita comună a miniştrilor afacerilor externe NATO din România, Polonia, Croaţia, Ungaria. Iniţiativa se înscrie pe linia sprijinului pe care România l-a acordat în mod constant candidaturii Muntenegrului la NATO şi vizează încurajarea autorităţilor muntenegrene să continue eforturile de implementare a reformelor necesare, inclusiv în domeniul susținerii opiniei publice muntenegrene pentru aderarea la Alianţa Nord-Atlantică.

Sending
User Review
5 (1 vote)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “MAE: Depunere coroana de flori la Troita ridicata in memoria victimelor accidentului din Muntenegru”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI