Mai mult de jumătate din agentiile de turism din Romania nu au polita de asigurare

Polita de asigurare in turism
Aproape 2.000 de agenţii de turism, jumătate din câte sunt licenţiate în România, nu au poliţe de asigurare, deci funcţionează ilegal.

Cele aproape 2.000 de agenţii de turism care nu au făcut dovada că au asigurări în caz de insolvenţă funcţionează ilegal. Pot rămâne fără licenţă de turism în orice moment. Mai grav este că turiştii riscă să piardă banii plătiţi în avans pentru sejururi dacă agenţia intră în insolvenţă.
Cei mai mulţi operatori de turism fără asigurare sunt în Bucureşti, peste 600. În Cluj sunt 106, în Braşov 99, iar în Constanţa 88.
Sunt prea mulţi ca să poata fi controlaţi ca la carte de autorităţi. Aşa că, dacă vreţi să plecaţi liniştiţi în vacanţă nu aveţi altă soluţie decât să verificaţi site-ul Autorităţii pentru Turism şi să cereţi explicaţii înainte de a plăti.
Probleme apar şi dacă suma asigurată este mică. În cazul Genius Travel, agenţia avea autorizaţie şi brevet de funcţionare, precum şi poliţă de asigurare obligatorie. Însă numai în limita a 10.000 de dolari. Astfel, clienţii ar putea fi despăgubiţi cu sume modice. De exemplu, dacă sunt 300 de oameni rămaşi fără vacanţe, ar putea primi puţin peste 30 de dolari fiecare.
Acum autorităţile vor să grăbească lucrurile şi să înfiinţeze cât mai repede Fondul de Garantare al Turismului. Astfel, dacă o agenţie intră în incapacitate de plată clienţii şi-ar recupera banii.
Din datele Autorităţii pentru Turism, numărul agențiilor de turism care au polițe de asigurare se ridică la 1.726. Dintre acestea, circa 300 de agenții au o poliță de asigurare detailistă, în limita a 10.000 de dolari, bani pe care turiștii îi vor primi dacă agenția este pasibilă de insolvență.
Care sunt pașii de urmat pentru recuperarea banilor
Autoritatea de Supraveghere Financiară a lansat chiar în urmă cu un an o atenționare referitoare la achizționarea serviciilor turistice asigurate.
Obiectul polițelor de asigurare este acoperirea de asigurator a riscului de neplată pe care îl are agenția de turism față de turiști, cauzat de neexecutarea integrală sau parțială a contractelor de comercializare a pachetului de servicii turistice, în cazul insolvabilității sau falimentului agenției, <strong>respectiv atunci când agenția nu achită debitul în termen de 15 zile calendaristice de la primirea de la turist a documentelor justificative sau dacă întrerupe în mod unilateral acordarea serviciilor.
În cazul nefast al insolvabilității sau falimentului agenției de turism de la care ați achiziționat un pachet turistic, ASF sfăuiește:
– să vă adresați agenției de turism, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, în termen de 15 zile de la data încheierii derulării pachetului de servicii turistice sau de la data repatrierii;
– să anunțați asiguratorul prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, în termen de 5 zile de la data confirmării adresate agenției, cu privire la rambursarea sumelor achitate și/sau cheltuielilor de repatriere;
– dacă în termen de 10 zile nu ați primit de la agenția de turism rambursarea sumelor cuvenite, puteți transmite asiguratorului, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, o cerere de despăgubire însoțită de: copii ale documentelor justificative (contractual de comercializare a pachetului de servicii turistice, confirmările de primire, documente de plată sau documentele de transport și cazare).
Despăgubirea nu poate depăși suma achitată de turist în contractul de comercializare a pachetului de servicii turistice și va fi plătită în termen de 30 de zile de la data primirii de către asigurator a documentelor justificative de la turist.

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Mai mult de jumătate din agentiile de turism din Romania nu au polita de asigurare”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI