Mai putini turisti moldoveni si-au petrecut sarbatorile de iarna in Romania.

turisti la schi
Federația Asociațiilor de Promovare Turistică din Romania (FAPT) și Federația de Promovare a Turismului din Moldova (FPTM) – organizații Partenere oficial prin Alianța semnată la 12 noiembrie 2015 – anunță scaderea cu 25-30% a numărului de turiști moldoveni care s-au aflat în vacanță în destinațiile din Romania pentru petrecerea sărbătorilor de rit vechi.

Estimăm prezența a cca 11 – 12.000 turiști moldoveni în stațiunile montane din Romania în intervalul 1 decembrie – 10 ianuarie 2015 . Topul preferințelor turiștilor moldoveni situează stațiunile românești: Poiana Brașov, Predeal, Sinaia pe primele trei poziții, imediat după acestea însă urmează destinații ca Bansko (Bulgaria), Viena (Austria), Cortina D’Ampezzo (Italia), și se constata revenirea cererii către Bucovel (Ucraina), datorită prețurilor scazute și ofertelor promovate în Republica Moldova„, se arată în comunicatul de presă, transmis duminică, de FAPT și remis Lumea Presei.
În opinia reprezentanților FAPT, cauzele acestei scăderi consistente cu privire la vacanțele in Romania sunt legate de accentuarea crizei politice și economice din Moldova (care a redus cererea de vacanțe pentru moldoveni), de liberalizarea circulației turistice pentru cetățenii moldoveni (care pot călători în U.E. fără viză, ceea ce i-a determinat să aleagă și alte destinații europene, în afara de Romania) , dar mai ales de absența promovării României ca destinație în Moldova.
Președintele FAPT, Corina Martin, s-a arătat îngrijorată de scăderea numărului de turiști de peste Prut.
Indiferent de efectele crizei cu care se confruntă bugetele de vacanță ale moldovenilor, România a scăzut consistent și îngrijorător în preferințele de vacanță ale turiștilor moldoveni, și aceasta este o consecință directă a abesenței promovării destinațiilor românești pe piața din Moldova. În ultimii 6 ani, ANAT și mai ales Federația de Promovare Turistică din România au dus o campanie continuă de promovare a destinațiilor românești către agențiile de turism și turiștii moldoveni, împreună cu Federația de Promovare a Turismului din Moldova. De exemplu, Asociațiile de Promovare Litoral – Delta Dunării, Bucovina, Rașnov, Brașov și Prahova au derulat acțiuni și campanii de promovare către această piață – pe care o considerăm strategică pentru Romania. În urma unor asemenea actiuni de promovare, numărul turiștilor moldoveni care au ales Litoralul Romanesc în vara 2015 a crescut consistent. Din pacate, Autoritatea Naționala de Turism nu a reusit șă deruleze nici o campanie de promovare pe Moldova de mai multi ani, iar prin simpla participare de 3-4 zile la Expoziția de Turism din Moldova, nu ai cum să obții alte rezultate în afară de acela de a bifa prezența la un Târg. Considerăm ca inacceptabilă lipsa unei strategii si a rezultatelor în promovarea Romaniei ca destinatie de vacanta pe piața vecină și prietenă, în comparatie cu eforturile de promovare pe care continua să le facă Bulgaria, Turcia și alte destinații concurente”, se mai arată în comunicatul de presă al FAPT.
De-a lungul ultimilor trei ani am tot solicitat autorităților publice care coordonează turismul din România să se implice în promovarea destinațiilor românești pe teritoriul Republicii Moldova, așa cum de ani buni o fac alte state. Absența promovării destinațiilor românești pe piața din Republica Moldova, în contextul politic actual, a dus la scăderea drastică a numărului de turiști moldoveni (cca 30%) în zona montană românească, fapt observat cu ochiul liber în acest sezon. Asta chiar dacă unele surse media românești din varii motive au prezentat o pseudo-prezență a turiștilor moldoveni, ruși și ucraineni. Problemele legate de trecerea frontierei de-a lungul ultimilor ani își spun de asemenea cuvântul, pentru ca staționarea de câte șase ore în vamă a unui autocar cu turiști moldoveni (minim 15 de autocare zilnic în perioada 02 – 06 ianuarie a fiecărui an!) face ca dorința turiștilor de a ajunge în vacanță la munte în Romania să scadă, sau mai rău să dispară. Continuăm parteneriatul cu Federatia de Promovare din Romania (FAPT) si vom cere autorităților române simplificarea procedurilor de control de frontieră pentru turiștii moldoveni. Mai mult, vom continua să solicităm autorităților române să demareze, în sfârșit, o campanie de promovare pe Moldova, dar am înțeles că nu există buget în acest sens. Este regretabil că România nu se promovează în Moldova!”, a declarat Președintele Federației de Promovare a Turismului din Moldova, Alexandru Filipschi.

Sending
User Review
5 (1 vote)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Mai putini turisti moldoveni si-au petrecut sarbatorile de iarna in Romania.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI