Marea bătălie dintre daci şi romani, reconstituită în Cetatea Tomis

Festivalul Antic Tomis 2014 2 370

Festivalul Antic Tomis a ajuns la cea de-a treia ediţie. Peste 4.000 de turisti au privit luptele dintre „daci” şi „romani” – „Salve şi Vivat Tomis! Încleştare pe viaţă şi pe moarte pentru Dacia liberă. Strategii de luptă, vicleşuguri, vitejie şi jertfe supreme. Asta au văzut spectatorii la reconstituirea marii bătălii dintre daci şi romani de la Festivalul Antic Tomis.
În Parcul Tăbăcăriei a început Festivalul Antic Tomis, eveniment care aprinde de trei ani flacăra istoriei la malul mării. O mulţime de oameni s-au întâlnit pe străzi cu peste 100 de luptători în costume medievale.

Festivalul Antic Tomis 2014 2 590
Pe pajiştea Parcului Tăbăcărie, dacii şi romanii, s-au înfruntat în lupta care avea să ducă la naşterea unui popor: românii. De la costumele specifice acelei perioade la meșteșugurile principale precum țesutul, olăritul sau fierăritul, am putut vedea pas cu pas viața predecesorilor noștri. Lecţiile din manuale au căpătat viaţă prin actorii de reconstituire istorică veniţi din toată ţara, la Festivalul Antic Tomis. Pe lângă ateliere, am remarcat standul unde se gătea ca în vremurile antice, la ceaun așezat pe foc, standul de tir cu arcul unde am avut ocazia să trag la țintă alături de alți participanți, precum și standuri dedicate războiului, cu scuturi, costume de luptă din piele împletită și coifuri maiestuoase, unde se susțineau mici lupte cu vizitatorii, în special cu copiii. Pe lângă standurile care prezentau meșteșuguri nu au lipsit câteva prezentări de produse hand-made din piele (sandale, brățări) sau dulciuri diverse și produse de patiserie. Am apreciat cel mai mult fierarii și cei care găteau pentru că am înțeles ce făceau și am putut vedea produsul final.
Bravii daci au fost aplaudaţi cu toată susţinerea publicului, iar puternicii romani – cu admiraţie.

Festivalul Antic Tomis 2014 2 730
Cei 100 de luptători formează un convoi care se mişcă în ritmul tobelor, spre câmpul de luptă. Se întâmplă pe străzile din Constanţa, dar trecătorii au impresia că au ajuns într-o altă epocă.
Facem ca lupta să fie privită cu interes şi să creadă că e reală. Noi, spre deosebire de alte ţări, folosim arme din fier şi, sigur, se pot intampla şi accidente„, a spus un luptător.
De data aceasta nu au existat accidente, deoarece luptătorii profesionişti au fost extrem de bine pregătiţi şi au fost protejaţi de armuri grele: „Am o armură combinată. Solzi, doar regii şi-o permiteau. Solzii sunt contra săgeţilor şi inelele, partea de cămaşă rezistă la tăiere„.
Înainte de război, soldaţii au făcut demonstraţii tactice şi antrenamente militare.
În ziua a doua de festival, pe 30 august, de la ora 10.00, vizitatorii se întâlnesc din nou cu viaţa, arta şi obiceiurile antice, în cadrul atelierelor ce fac parte din Parcul de reconstituire istorică Tomis. Vor interacţiona cu dacii, sarmaţii, romanii şi goţii aflându-le astfel secretele păstrate de peste 2000 de ani. La ora 15.00, copiii pot lua parte la o piesă de teatru inedită, cu tematică antică. După ora 17.00, va avea loc o nouă luptă între daci şi romani, urmată de o paradă în staţiunea Mamaia.
Turiştii vor participa la piese de teatru antic, iar cei mici la teatru de păpuşi cu tematică antică. În cele trei zile vor fi parade militare şi civile pe străzile vechiului Tomis, lupte între daci şi romani. În parc vor fi ateliere de reconstituire istorică. Participanţii vor putea să guste din deliciile pe care le mâncau strămoşii noştri şi vor învăţa să tragă cu arcul. La evenimentul istoric vor participa asociaţiile de reconstituire istorică Terra Dacica Aeterna, Dacia Casa Noastră, Lupii Apoulonului, Legiunea a XIII-a Gemina Apulum, Gladiatorii – Ludus Apoulensis din Romania şi Legiunea IIII-a Scythica din Bulgaria.
Evenimentul, aflat deja la a treia ediţie, se va încheia duminică.

Sending
User Review
5 (1 vote)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Marea bătălie dintre daci şi romani, reconstituită în Cetatea Tomis”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI