Marinarii militari au tinut cel mai mare spectacol naval din acest an

Ziua Marinei Romane 024
Mii de turiști au venit luni, în Constanța, pentru a asista la cea mai așteptată sărbătoare a verii, Ziua Marinei. Președintele Klaus Iohannis a asistat pentru prima oară la Ziua Marinei. Șeful statului a fost întâmpinat de Garda de Onoare.

Ziua Marinei Romane 016

Manifestările dedicate Zilei Marinei au început în jurul orei 10.00, în Portul Constanţa, odată cu sosirea preşedintelui Klaus Iohannis care a fost întâmpinat de Gara de Onoare. Mii de persoane au venit în port ca să urmărească evenimentul ce a debutat cu ridicarea celui mai mare drapel din Constanţa pe catargul de pe faleză în timpul intonării Imnului Naţional.

Ziua Marinei Romane 034Șeful SMFN, contraamiralul Alexandru Mîrșu, a adresat un cuvânt de deschidere a manifestărilor dedicate Zilei Marinei Române, urmat de salutul președintelui Klaus Iohannis, care a subliniat că sărbătoarea este dedicată celor care slujesc cu cinste și onoare tradițiile și crezul marinei militare și civile. „A fi marinar înseamnă pregătire continuă, eforturi și responsabilitate. În numele meu și al statului român, adresez cele mai sincere și călduroase mulțumiri marinarilor militari și civili, lucrătorilor portuari și constructorilor de nave. Prin curajul, dăruirea și profesionalismul dumneavoastră, faceți cinste României! Felicit marinarii din Forțele Navale și Garda de Coastă pentru profesionalismul dovedit în activitatea de zi cu zi, precum și în cadrul misiunilor internaționale și a exercițiilor desfășurate împreună cu partenerii și aliații NATO. În același timp, un gând de sinceră și profundă recunoștință se îndreaptă astăzi către cei care și-au pus viața în pericol, îndeplinind cu credință misiunile primite. Fie ca protectoarea marinarilor români, Sfânta Fecioară Maria, să vă însoțească și să vă ocrotească, oriunde veți fi!” a afirmat Iohannis.
Preşedintele a subliniat că la summitul NATO de la Varșovia, din luna iulie, s-a afirmat importanța strategică a Mării Negre pentru Alianță, similară celei a Mării Baltice și a Atlanticului de Nord. Pentru prima dată, a fost adoptat un document aliat care prevede evaluarea politico-militară cu regularitate a mediului de securitate în această regiune, a arătat președintele. Șeful statului a mai spus că forţele navale vor continua exerciţiile de pregătire în Marea Neagră împreună cu aliaţii şi partenerii din zonă, dar la un nivel mai mare de complexitate.
Istoria noastră şi a acestei regiuni este legată nu de puţine ori de Marea Neagră. Prin particularităţile sale, ca punte între Europa şi Asia, ca punct în care converg influenţe culturale, interese economice şi mize strategice, Marea Neagră a fost de-a lungul timpului, în multe momente istorice, o zonă fierbinte. (…) Ce se întâmplă în prezent la Marea Neagră nu mai este o chestiune locală şi nu priveşte doar un echilibru regional. Evoluţiile din această zonă au efecte dincolo de graniţele ei, au implicaţii asupra securităţii euro-atlantice, iar Marea Neagră este un punct cu greutate strategică”, a spus Iohannis.
România are nu numai potențialul, ci și toate șansele de a deveni un actor regional relevant dacă vom avea înțelepciunea, viziunea și maturitatea politică de a construi un profil al unei Românii puternice„, a continuat șeful statului, care a punctat necesitatea unui nou proiect de țară.
Energiile noastre comune pot fi cel mai bine valorificate dacă sunt puse în slujba unui obiectiv, care să ne unească, un nou proiect de țară. O astfel de viziune integratoare pentru România, pe care o putem contura prin consens, vă avea nevoie de efortul și implicarea tuturor pentru a deveni realitate„, a afirmat președintele Klaus Iohannis.

Ziua Marinei Romane 033

Klaus Iohannis a înaintat în grad pe generalul-maior Adrian Tonea, locţiitorul şefului Statului Major General, a fost înaintat în gradul de general-locotenent, iar contraamiralul cu două stele Alexandru Mîrşu, şeful Statului Major al Forţelor Navale, a devenit viceamiral cu trei stele. Comandorul Cornel Rogozan, comandantul Flotilei Fluviale, a fost înaintat în gradul de contraamiral de flotilă. Colonelul Eduard Simion, şeful centrului de instruire a spionilor NATO din Oradea, a devenit de luni general de brigadă cu o stea. Nu au fost uitați nici cei care și-au jertfit viața departe de țărm. În larg au fost lansate ancore cu flori pentru cinstirea memoriei eroilor căzuți la datorie.

Ziua Marinei Romane 036

După ce președintele Klaus Iohannis și ministrul Apărării, Mihnea Motoc, și-au încheiat discursurile, Arhiepiscopul Tomisului a condus o ceremonie dedicată tuturor oamenilor mării.

Ziua Marinei Romane 004
Zeul Neptun, însoțit de alaiul său, a debarcat în Portul Tomis, pentru deschiderea festivităților, iar pe cer deasupra mării a fost prezentat, în premieră absolută, un spectacol diurn de efecte pirotehnice.

Ziua Marinei Romane 048

Exercițiul demonstrativ dinamic FNR 16 a debutat cu lansarea și respingerea unui atac al aviației inamice, apoi operațiuni de căutare și atacul submarinului inamic, în timpul căreia a fost lansată o torpilă de exercițiu de la bordul unei corvete, iar din elicopterul Puma Naval a fost lansată o geamandură hidroacustică pentru localizarea submarinului, urmând respingerea desantului maritim. Misiunea simulată antisubmarin a susținută și de o aeronavă americană specializată, de tip P-3 C Orion, sosită de la o bază aeriană din Italia.

Ziua Marinei Romane 047

De pe faleza Comandamentului Flotei, dinamicul Exercițiu FNR 16, realizat cu ocazia Zilei Marinei, sub forma unui veritabil spectacol armat de sunet, culoare și lumină, au vizionat pentru prima dată un ingenios număr coregrafic, conceput prin manevre armonizate ale noilor remorchere, Vârtosul, Vânjosul și Voinicul, pe tema muzicală a Valsului nr. 2 de Dimitri Șostakovici, interpretată de Muzica Marinei Militare.

Ziua Marinei Romane 012

Garda de Onoare a încheiat manifestările de pe faleza din fața Comandamentului Flotei, iar marinarii s-au mutat în Portul Tomis, unde au fost organizate tradiționalele jocuri marinărești.

Ziua Marinei Romane 023
La finalul exercițiului, președintele Klaus Iohannis a coborât de la tribună în mulțime, pentru a-i saluta pe participanți și spectatori.

Ziua Marinei Romane 001

La festivităţi au luat parte atât preşedintele României, Klaus Iohannis, cât şi ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm, ministrul Finanţelor Publice, Anca Dana Dragu, ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, prefectul judeţul Constanţa, Adrian Nicolaescu, preşedintele CJC, Horia Țuţuianu, primarul Constanţei, Decebal Făgădău, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, monseniorul Ieronim Iacob, muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Muurat, şeful Statului Major General, g-ralul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major al Forţelor Navale, contraamiralul Alexandru Mârşu, şeful Comandamentului Flotei, cmdr. Daniel Căpăţână, dar şi alte personalităţi ale judeţului Constanţa.
De la ora 20.00, pe faleza din faţa Cazinoului din Constanţa, Muzica Militară a Forţelor Navale a susţinut un spectacol în aer liber, până la ora 22.00, când la bordul navelor a fost aprins pavoazul electric, iar de la bordul Fregatei Mărăşeşti a fost realizat, în premieră, un foc de artificii. Ulterior, marinarii s-au retras cu torţe pe itinerarul Vraja Mării -Comandamentul Flotei – Piaţa Ovidiu – Farmacia Miga – Prefectura Constanţa – Statuia Victoriei. (Foto: Ovidiu Oprea)

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Marinarii militari au tinut cel mai mare spectacol naval din acest an”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI