Martisorul, un simbol al norocului. Legende, traditii si obiceiuri de 1 Martie

Semnificatia Martisorului
În ziua de 1 Martie, românii celebrează sărbătoarea Mărţişorului, triumful primăverii asupra iernii, obiectul cu şnur alb şi roşu fiind un simbol al reînnoirii timpului şi al renaşterii naturii.

Din timpuri străvechi, prima zi a lunii martie a fost înzestrată cu semnificații mistice, referitoare la bunăstarea preconizată pentru anul în curs. Mărțișorul, un obiect artizanal însoțit de un șnur alb și rosu, joacă rolul unui talisman protector care echilibrează lupta dintre bine și rău.
Legenda Mărțișorului
În folclorul românesc, există o serie întreagă de legende despre mărțișor și motivele sărbătoririi acestuia. O legendă spune că, atunci când se afla la păscut cu turma sa de oi, Baba Dochia (Sfânta Martira Evdokia din calendarul bizantin), a legat un fir de ață de o pară găsită din întâmplare pe islaz chiar în ziua de 1 martie. Astfel, aceasta a devenit prima persoană din istorie care a purtat un mărțișor la început de primăvară. Din acest motiv, în unele regiuni nu se lucrează în ziua de 1 Martie, pentru a nu o supăra pe Baba Dochia, care va trimite iarna și gerul înapoi.
Un alt mit spune că, pe vremuri, Soarele lua chipul unui fecior mândru, care a fost răpit de un zmeu și închis într-o temniță. Un tânăr a luptat pentru eliberarea Soarelui timp de trei anotimpuri (vara, toamna și iarna), pânã când a reușit în sfârșit să-l învingă pe zmeu. Odată cu revenirea Soarelui pe cer, natura a înviat, iar sângele eroului s-a scurs în zăpada albă. De atunci, tinerii flăcăi sunt îndemnați sã împletească două fire de lână, unul alb și unul roșu, pe care să le dăruiască fetelor dragi. Roșul simbolizează dragostea și sacrificiul salvatorului Soarelui, iar albul emană puritatea ghiocelului, vestitorul primăverii.
Ziua de 1 Martie
În calendarul românilor, ziua de 1 Martie era închinată zeului Marte, patronul forțelor naturii, al primăverii și al agriculturii. Astăzi, ea emană bucuria renașterii, credință, optimism și veselie. În prima zi a lunii martie, femeile și copiii poartă mărțișorul, podoaba cu șnur alb-roșu, care reprezintă unitatea contrariilor: vară-iarnă, căldura-frig, fertilitate-sterilitate, lumină-întuneric. Acest moment important din an marchează un nou ciclu al vieții și este închinat renașterii vieții pe pământ, florilor și fecundității pământului.
Legenda Babei Dochia
Inspirat dintr-un personaj creștin, Sfânta sau Mucenica Eudochia, sărbătorită pe 1 Martie, Dochia este cea care, în mai multe variante ale poveștii, urcă pe munte prea devreme primăvara și moare din cauza frigului. Iată una dintre variantele legendei babei Dochia. Dochia avea o noră, pe care o năpăstuia des. Într-un an, de 1 Martie, baba Dochia îsi trimite nora să spele lâna la râu, până când lâna albă devine neagră, iar lâna neagră devine albă. Nora primește ajutor divin și reușește să spele lâna așa cum i-a cerut soacra. Dochia, văzând fragii copți aduși de noră, crede că a venit primăvara, așa că decide să plece la munte cu oile, îmbrăcată în 12 cojoace. Pe drum, fie că este prea cald, fie că ninge sau plouă, Dochia își dă jos cojoacele pe rând. Când rămâne doar în cămașă, gerul o îngheață, transformând-o în sloi și apoi în stâncă.
Obiceiurile de Mărțisor
Cele două fire din care este format șnurul de mărțisor reprezintă vara și iarna, iar mărțișorul este numit și “funia zilelor”. Șnurul de mărțișor era legat la mână, la gât sau prins în pieptul copiilor de către părinți, care îl ofereau celor mici înainte de răsăritul soarelui, pe 1 Martie. Era purtat și de către fete și femei. De șnurul de mărțișor era prinsă o monedă. Se spune că mărțișorul avea rolul de a proteja oamenii de Soarele arzător. În unele zone, femeile legau șnur de mărțișor și animalelor, pentru a le proteja. Data până la care se purta mărțișorul diferă în funcție de zonă: 9 Martie, 12 martie, când înflorește vișinul sau trandafirul sau chiar de Sfântul Gheorghe. Există obiceiul de a agăța șnurul de mărțișor pe ramurile pomilor înfloriți.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Sending
User Review
5 (1 vote)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Martisorul, un simbol al norocului. Legende, traditii si obiceiuri de 1 Martie”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI