MCV și aderarea României la Schengen, printre temele discutate de Iohannis cu Juncker

Klaus Iohannis si Jean-Claude Juncker
Foto: presidency.ro
Președintele Klaus Iohannis l-a primit joi, la Palatul Cotroceni, pe șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, iar temele de discuție au vizat Mecanismul de Cooperare și Verificare în domeniul justiției și luptei împotriva corupției, aderarea României la Spațiul Schengen, dezbaterile privind viitorul UE și gestionarea procesului de negociere privind retragerea Marii Britanii din Uniune, potrivit Administrației Prezidențiale.

În cadrul întrevederii, temele de discuţie au vizat Mecanismul de Cooperare şi Verificare în domeniul justiţiei şi luptei împotriva corupţiei, aderarea României la Spaţiul Schengen, dezbaterile privind viitorul Uniunii Europene şi gestionarea procesului de negociere privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană. De asemenea, au fost abordate chestiuni legate de priorităţile politice ale României pe perioada exercitării Preşedinţiei Consiliului UE din primul semestru al anului 2019.
Preşedintele României i-a mulțumit domnului Juncker pentru faptul că a dat curs invitaţiei sale de a vizita ţara noastră, pentru prima dată în calitate de Preşedinte al Comisiei Europene şi într-un moment cu dublă semnificaţie, împlinirea a 10 ani de la aderarea României la UE, precum şi celebrarea Zilei Europei.
Preşedintele Iohannis a arătat că România doreşte să îşi imprime în mod semnificativ viziunea sa profund pro-europeană în cadrul reflecţiei privind viitorul Uniunii şi a reiterat poziţia noastră de principiu potrivit căreia numai o Uniune puternică, unită, solidară, incluzivă şi mai aproape de cetăţenii săi este răspunsul pentru viitorul proiectului european.
Totodată, șeful statului a reiterat angajamentul ferm al României de a se implica în consolidarea proiectului european. În acest sens, a menționat că exercitarea Președinţiei Consiliului Uniunii Europene de către ţara noastră, în primul semestru din 2019, va reprezenta pentru România o mare oportunitate de a avea un rol important în configurarea viitorului Europei.
Preşedintele României s-a poziţionat ferm împotriva unei Uniuni cu mai multe viteze sau a cercurilor concentrice, argumentând că astfel de formule nu ar contribui la consolidarea proiectului european, ci la fragmentarea acestuia.
Totodată, Iohannis a subliniat importanţa unei mai bune comunicări la nivel european a realizărilor fundamentale ale Uniunii, a avantajelor de a face parte din marea familie europeană, pentru a contracara forţele eurosceptice.
Preşedintele Comisiei Europene a remarcat că, la 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România a făcut progrese semnificative, beneficiile aderării fiind vizibile în toate domeniile, inclusiv în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor.
Oficialul european a evocat momentul semnării Tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană din 25 aprilie 2005, la Luxembourg, când a avut onoarea să fie unul dintre semnatarii documentului.
Preşedintele Comisiei Europene a reiterat angajamentul de a finaliza Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru România în cursul mandatului actualei Comisii. Oficialul european a subliniat, totodată, că această decizie va fi luată pe baza îndeplinirii de către autorităţile române a celor 12 condiţionalităţi cuprinse în ultimul raport al Comisiei şi că nu vor mai exista condiţionalităţi suplimentare.
Conform Administrației Prezidențiale, Jean-Claude Juncker s-a pronunţat ferm în favoarea aderării României la Spaţiul Schengen, având în vedere că statul român a îndeplinit toate condiţiile care se impun.

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “MCV și aderarea României la Schengen, printre temele discutate de Iohannis cu Juncker”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI