Melescanu: Este nevoie de asumarea de către aliatii europeni a unor responsabilităti sporite în domeniul apărării

Melescanu la Conferinta Munchen
Foto: mae.ro
În ultima zi a Conferinţei de securitate de la Munchen, discuțiile s-au concentrat asupra evoluţiilor de securitate în regiunea Orientului Mijlociu. În contextul schimbării de administraţie de la Washington, evenimentul de vârf de la Munchen a oferit și posibilitatea unor dezbateri cu privire la prioritățile de politică externă ale SUA, din perspectiva Congresului american.

Ca şi în zilele precedente, programul participării ministrului afacerilor externe la Munchen a inclus şi întrevederi bilaterale ale acestuia cu omologul iranian, Mohammad Javad Zarif, şi cel turc, Mevlüt Çavuşoğlu, o discuţie cu Fatouda Bensouda, procurorul-şef al Curţii Penale Internaţionale, cu Abdullatif bin Rashid Al-Yazani, secretarul general al Consiliului de cooperare al statelor din Golf, şi cu Madeleine Albright, fost secretar de Stat al SUA.
Ministrul a participat la reuniunea Euro-Atlantic Security Leadership Group în cadrul căreia a subliniat necesitatea găsirii unor soluţii pentru relansarea procesului de dezarmare nucleară şi de acompaniere a acestuia cu măsuri de reducere a forţelor armate şi armamentelor clasice, subliniind importanţa unor asemenea măsuri în zona Mării Negre.
La finalul Conferinţei de securitate, ministrul afacerilor externe a participat la dejunul de lucru la nivel înalt oferit de organizaţia Atlantic Council, unde au fost analizate concluziile principale ale reuniunii. De asemenea, a avut o întrevedere bilaterală separată cu reprezentanţii conducerii ACUS, în cursul căreia a avut loc un schimb de opinii şi evaluări privind priorităţile actuale în cooperarea trans-atlantică.
„În cadrul discuţiilor, ministrul român de externe a arătat că dezvoltările de securitate din cursul anului trecut şi de la începutul lui 2017 au reconfirmat rolul esenţial al NATO şi, în acelaşi timp, au adus în atenţie importanţa consolidării relaţiei transatlantice ca una între parteneri naturali şi puternici, care împărtăşesc valori şi interese comune. A subliniat că, în continuare, este nevoie de asumarea de către aliaţii europeni a unor responsabilităţi sporite în domeniul apărării, precum și de voință politică puternică de ambele maluri ale Atlanticului, astfel încât să se poată asigura un răspuns eficient la toate provocările actuale și viitoare, în conformitate cu principiile solidarităţii şi unităţii aliate. A apreciat că în perioada următoare va fi important ca atât SUA, cât şi Europa, să manifeste atenţie şi înţelegere pentru poziţiile şi percepţiile celuilalt partener şi să acţioneze împreună pentru îndeplinirea obiectivelor comune, în beneficiul securităţii euro-atlantice şi internaţionale”, arată MAE.

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Melescanu: Este nevoie de asumarea de către aliatii europeni a unor responsabilităti sporite în domeniul apărării”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI