Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat interesul României pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite

Bogdan_Aurescu_SUA
Foto: MAE

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a primit, la 14 decembrie 2014, o delegaţie a Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, condusă de Mike Rogers, preşedintele Sub-comitetului pentru Forţe Strategice, aflată în vizită în România în cadrul unui turneu într-o serie de state Aliate şi partenere din regiune.
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a subliniat interesul României pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite, unul dintre pilonii centrali ai politicii externe şi de securitate a României. A evocat că, în 2015, România şi Statele Unite vor sărbători 135 de ani de relaţii diplomatice, şi a adresat invitaţia participării membrilor Congresului la evenimentele ce vor fi organizate cu acest prilej.
Potrivit unui comunicat MAE, membrii Congresului au transmis aprecierea deosebită pentru Parteneriatul Strategic şi pentru calitatea României de prieten şi Aliat puternic al SUA în regiune.
Ministrul român al afacerilor externe a trecut în revistă nivelul excelent al colaborării bilaterale în domeniile securităţii şi apărării, evocând cooperarea extinsă la Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, în contextul tranzitului forţelor SUA şi Aliate din şi spre Afganistan. Totodată, a evidenţiat operaţionalizarea, în cursul anului viitor, a Facilităţii împotriva rachetelor balistice găzduită în Baza românească de la Deveselu, unul dintre proiectele comune cele mai importante ale dimensiunii politico-militare a Parteneriatului Strategic România-SUA. „Odată ce va deveni operaţională, Facilitatea va spori protecţia teritoriilor, populaţiilor şi forţelor aliate din Europa împotriva eventualelor atacuri cu rachete balistice din afara spaţiului euroatlantic, fiind un proiect pur defensiv, care va fi integrat în sistemul NATO antirachetă şi care nu este în niciun fel îndreptat împotriva Rusiei, aşa cum este de altfel prevăzut în documentele Summit-ului NATO din Marea Britanie„, se afirmă în comunicatul MAE.
Şeful diplomaţiei române a remarcat prioritatea majoră ce trebuie acordată implementării complete şi în termenele convenite a deciziilor Summit-ului din Marea Britanie, în special a Planului de acţiune al Alianţei pentru creşterea nivelului de reacţie (Readiness Action Plan), pe dimensiunea sudică a flancului estic al NATO, exprimând satisfacţie pentru decizia Aliaţilor de continuare şi în 2015 a măsurilor de reasigurare la nivel Aliat.
Ministrul Aurescu a menţionat că România va amplifica cooperarea cu SUA în 2015 în scopul materializării iniţiativei parteneriale la Marea Neagră de pregătire şi exerciţii cu marinele României şi Bulgariei, anunţată de preşedintele american Barack Obama la Summit-ul NATO din Marea Britanie, şi consolidării prezenţei SUA în ţara noastră.
În acest sens, el a solicitat sprijinul congresmenilor americani pentru susţinerea, vizibilă şi fermă, a aspiraţiilor democratice europene şi euro-atlantice ale Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei.
Bogdan Aurescu a încurajat continuarea demersurilor politico-economice de sprijin al părţii americane, inclusiv la nivelul Congresului, pentru autorităţile de la Chişinău, după alegerile din 30 noiembrie.
A subliniat susţinerea României pentru accelerarea negocierilor privind încheierea Parteneriatului Transatlantic privind Comerţul şi Investiţiile (TTIP), evidenţiind importanţa acestuia inclusiv în plan energetic, din perspectiva asigurării securităţii aprovizionării cu energie a Europei, precum şi a resurselor alternative viabile pentru Republica Moldova şi Ucraina.
Ministrul român al afacerilor externe a solicitat reprezentanţilor Congresului american sprijinul pentru includerea României în programul Visa Waiver, având în vedere atât calitatea de Aliat şi cea de membru UE, cât şi progresele înregistrate de ţara noastră în îndeplinirea criteriilor tehnice ale Programului. Totodată, a semnalat importanţa accelerării procedurii de desemnare a unui nou ambasador american la Bucureşti.
În contextul dialogului privind alte evoluţii ale agendei internaţionale, Bogdan Aurescu a evidenţiat că partea română salută prelungirea negocierilor în format „5+1” cu Iranul şi îşi exprimă speranţa angajamentului constructiv al acestui stat în vederea identificării unei soluţii cuprinzătoare a dosarului nuclear iranian.
Membrii delegaţiei Congresului au exprimat sprijinul pentru obiectivele prezentate de partea română şi au mulţumit în mod deosebit pentru contribuţiile semnificative ale României în planul securităţii regionale, euro-atlantice şi globale şi au salutat excelenta cooperare bilaterală în cadrul proiectelor comune de la bazele Deveselu şi Mihail Kogălniceanu. Totodată, au evidenţiat rolul pozitiv pe care România îl are în sprijinirea aspiraţiilor europene ale statelor membre ale Parteneriatului Estic.
De asemenea, au informat cu privire la aprobarea de către Congresul SUA a bugetului federal pentru 2015, inclusiv asigurarea finanţării pentru Iniţiativa Europeană de Reasigurare care conţine măsuri pentru consolidarea apărării statelor Aliate şi partenere din flancul estic, precum şi sporirea prezenţei militare americane în această regiune.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat interesul României pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Live Events

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CORONAVIRUS

Articole despre Coronavirus Reguli, Statistici, Sondaje, Comentarii

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI

×
%d blogeri au apreciat: