Muzica romaneasca e la ceas de sarbatoare! Astazi este ziua de nastere a lui Gabriel Dorobantu

Gabriel-Dorobantu1

Muzica românească a reuşit să devină, pe parcursul timpului, o entitate în sine, lansând şlagăre memorabile, artişti valoroşi, care au aşternut, fără menajamente, o parte din istoria ei. Unul dintre aceştia este şi Gabriel Dorobanţu.
Gabriel Dorobanţu, unul dintre putinii trubaduri de calitate ai muzicii uşoare româneşti, împlineste astăzi vârsta de 62 de ani. El s-a nascut în a treia zi de ianuarie a anului 1953 la Bucureşti.

În cântecul lui lumea şi-a găsit mereu refugiu, s-a identificat cu melodiile lui, rememorând iubiri de mult pierdute. „Hai vino iar în gara noastră mică” a fost cântat prima dată de Gabriel Dorobanţu în 1986, într-un spectacol alături de artiştii Teatrului din Piteşti. A rămas cartea lui de vizită de atunci şi până acum, când publicul începe să redescopere adevăratele valori ale muzicii uşoare româneşti. Singurul premiu obţinut de Dorobanţu a fost unul de suflet, din partea publicului. Echipa Lumea Presei îi urează „La mulţi ani!”.

Intrerpret prin excelenţă de melodii cu iz romantic, Dorobanţu a reuşit să reziste în noul context muzical de gen autohton nefăcând rabat de la calitate, şi ţinând cu perseverenţă linia melodică sentimentală care îl prinde atât de bine.
Absolvent al Şcolii Populare de Artă din Bucureşti, Secţia Canto, la clasa celebrei profesoare Florica Orascu.
A debutat în 1983 la Festivalul de la Mamaia, unde a obţinut o menţiune la secţiunea interpretare, cu melodia „Ochii tăi” (compozitor Vasile Veselovschi).
A scos până acum 4 discuri vinil (înainte de 1990) şi 10 CD-uri, majoritatea la Electrecord, fiind interpretul a peste 200 de piese, multe dinte ele având statut de şlagăr.

Printre premiile obţinte putem enumera: Premiul III la „Bucureşti 80” din anul 1980, în 1981 obţine Trofeul Festivalului „Mărţişor Dorohoi”, în 1987 – Premiu secţiunea şlagăre Mamaia, în 1989 – Premiu secţiunea şlagăre Mamaia, 1997 – Premiul Uniunii Compozitorilor din România pentru Discul de Aur – „Santa Maria Maggiore”, în 2007 – Discul de Aur pentru record de vânzări cu CD-ul „O picătură de amor” – Electrecord, iar în anul 2008 obţine Discul de Aur pentru record de vânzări cu CD-ul „Izvorul iubirii” – Ovo Music.
Prezenţe constante în spectacolele Teatrului ‘Constantin Tănase’ din Bucureşti şi ale celui de Revista Ploieşti.
A efectuat turnee de succes în SUA, Germania, Italia, Belgia, Moldova, Israel, Spania, Kuweit.
Protagonist şi al câtorva filme pentru copii: ‘Peştele verde’, ‘Trupa de show’, Dramaticus’.
În 2006 a apărut cartea ce i-a fost consacrată, ‘Şueta… cu Gabriel Dorobantu’, autor cunoscutul textier Eugen Rotaru.

Gabriel-DorobantuÎn anul 2014, Gabriel Dorobanţu a participat la un spectacol inedit intitulat – Plante bune, plante rele!” de la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa, organizat de Asociaţia Tomis Antidrog, şi coordonat de Maestrul Adrian Daminescu, unde, a cântat împreună cu alţi artişti de valoare ai muzicii româneşti, precum Ileana Şipoteanu, Marina Florea, Stela Enache, Adrian Daminescu.

Melodii intrate în patrimoniul de hituri al muzicii uşoare romăneşti, ‘marca’ Gabriel Dorobanţu: „Hai vino iar în gara noastră mică” (compozitor Dumitru Lupu), „Mă întorc la tine”, „Niciodată”, „În lumea romantică”, „Să nu vii iar să mă cauţi”, „Mie dor de tine”, „Tu eşti speranţa mea” s.a.

De mai mulţi ani marele cântăreţ s-a retras şi locuieşte în localitatea prahoveană Cornu, de lângă Câmpina.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Sending
User Review
5 (1 vote)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Muzica romaneasca e la ceas de sarbatoare! Astazi este ziua de nastere a lui Gabriel Dorobantu”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI