Noua declaratie fiscala pentru recalcularea impozitului/taxei pe cladiri

Spit Constanta
Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța amintește constănţenilor că în conformitate cu prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, începând cu anul 2016, impozitul/taxa pe clădiri se stabilește în funcție de destinația finală a clădirii, după cum urmează: rezidențiale (locuință), nerezidențiale (activitate economică), mixte (locuință și activitate economică).

Având în vedere cele de mai sus, revenim cu precizări privind impozitul/taxa pe clădiri datorat de persoanele fizice care dețin în proprietate clădiri cu destinație nerezidențială sau mixtă sau la adresa respectivă au fost înregistrate sedii de societăți comerciale, persoane fizice autorizate (cabinete medicale, întreprinderi individuale, notari, avocați, experți contabili, etc.).
Contribuabilii care se regăsesc într-una din aceste situații au obligația să depună declarații fiscale pentru stabilirea impozitului/taxei pe clădiri până la data de 31 martie 2016. Recalcularea impozitului, după caz, se va face numai dacă se vor depune declarațiile fiscale însoțite de unul din documentele următoare:
a. raportul de evaluare întocmit de un evaluator autorizat care reflectă valoarea clădirii la data de 31 decembrie a anului anterior anului de referință;
b. procesul verbal de recepție finală din care reiese valoarea clădirii, în cazul clădirilor noi, construite în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă;
c. actul de dobândire a dreptului de proprietate asupra clădirii, în cazul clădirilor dobândite în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă, din care reiese valoarea clădirii. În cazul în care valoarea clădirii nu se evidențiază distinct, impozitul pe clădiri se va stabili la valoarea totală din actul respectiv.
d. orice document din care reiese destinația clădirii precum: contracte de închiriere, contracte de comodat, autorizații de construire și orice alte documente justificative.
În cazul în care la adresa clădirii este înregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfăşoară nicio activitate economică, impozitul/taxa pe clădiri se stabilește similar clădirilor rezidențiale iar în cazul în care la adresa imobilului se desfăşoară activitate economică, impozitul/taxa pe clădiri se calculează similar clădirilor nerezidențiale.
În cazul unei clădiri cu destinație mixtă, aflată în proprietatea persoanelor fizice, la adresa căreia este înregistrat un domiciliu fiscal, la care se desfășoară o activitate economică, impozitul se calculează prin însumarea impozitului aferent suprafeței folosite în scop rezidențial, cu impozitul aferent suprafeței folosite în scop nerezidențial.
Având în vedere că Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța nu deținea la data de 31.12.2015 informațiile susmenționate, impozitul/taxa pe clădiri pentru anul 2016, s-a stabilit automat cu respectarea prevederilor art. 458, alin (4), din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile calculate ca pentru clădirile rezidențiale.
Pe cale de consecință, reprezetnanții SPIT Constanța reamintesc constănțenilor care dețin în proprietate/ folosință clădiri cu destinație nerezidențială sau mixtă sau la adresa respectivă au fost înregistrate sedii de firmă, faptul că în urma depunerii declarației se va restabili impozitul/taxa pe clădiri în conformitate cu situația fiscală reală.
Formularul ,,Declarație fiscală pentru stabilirea impozitului/taxei pe clădiri rezidențiale/ nerezidențiale/cu destinație mixtă aflate în proprietatea PF; se poate descărca ṣi de pe site-ul instituției www.spit-ct.ro, secțiunea Persoane fizice – Documente declarare -Impozitul pe cădiri.
Declarațiile însoțite de documentele justificative se pot depune prin următoarele modalități:
1. On-line pe site-ul instituṭiei www.spit-ct.ro accesând butonul ,,Depune declaraṭiile on-line;
2. Prin e-mail (ag1@spit-ct.ro, ag2@spit-ct.ro, ag3@spit-ct.ro, ag5@spit-ct.ro, ag6@spit-ct.ro);
3. Pe site-ul instituției www.spit-ct.ro, secțiunea „Servicii online/ Plata online a impozitelor” sau link-ul https://etax.spit-ct.ro unde se autentifică cu nume utilizator și parolă emise de către SPIT în urma unei cereri depuse online;
4. Prin fax (0241 488566; 0241 488536; 0241488543; 0241 488545; 0241 488531);
5. Prin postă cu confirmare de primire;
6. La ghiṣeele agenṭiilor fiscale: Agenṭia fiscală nr.1-4 – str. Badea Cartan nr. 3; Agenṭia fiscală nr.2 – str. Sergent Nicolae Grindeanu nr. 66; Agenṭia fiscală nr.3 – str. Atelierelor nr. 6; Agenṭia fiscală nr.5 CityPark Mall- bd. Al. Lapusneanu, nr. 116C; Agenṭia fiscală nr.6 – str. Sulmona nr.22.

Sending
User Review
5 (1 vote)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Noua declaratie fiscala pentru recalcularea impozitului/taxei pe cladiri”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI