Numărul bancilor din Romania ar putea să scada cu un sfert

credite bancare in valuta
credite bancare in valuta

credite bancare in valutaSistemul bancar din România s-ar putea comprima până în 2019, atunci când este data ţintă de aderare la euro. Astfel, în România ar putea rămâne până atunci aproximativ 30 de bănci, față de circa 40 în prezent. Unele dintre acele bănci este posibil să fie chiar bănci noi față de cele actuale, totul depinde însă de scenariul de creştere economică luat în calcul, potrivit CEO-ului UniCredit Ţiriac Bank, Răsvan Radu.
Pentru ca predicția sa să aibă loc, Răsvan Radu spune că este nevoie însă de un avans al PIB de minim 5% pe an. „Pentru 2019, când se estimează că România va intra în zona euro dacă mergem pe un scenariu de creştere economică de 5% anuală, numărul de bănci nu va fi semnificativ diferit faţă de prezent. Va fi mai redus, probabil în jur de 30 de bănci, nu neapărat aceleaşi, dar ca număr nu vor fi diferenţe atât de mari. … O creştere economică de sub 2% poate fi un scenariu prost pentru România pentru că nu ar permite convergenţa şi nici dezvoltarea economiei şi a pieţei bancare„, a declarat acesta.
Piața bancară din România duce lipsă de credite acordate pentru infrastructură și investiții. În schimb, cele mai multe credite acordate companiilor din România sunt cele pentru capitalul de lucru, iar pentru populație sunt cele imobiliare prin intermediul programului ”Prima Casă” și cele de consum (pentru nevoi personale – n.r.). a mai precizat reprezentantul UniCredit Țiriac Bank
La rândul său, directorul general adjunct al BRD – Group Societe Generale, Claudiu Cercel, apreciază că pentru a ajunge la convergenţa reală necesară intrării în zona euro este nevoie de reforme structurale şi investiţii străine, care să permită economiei să facă faţă presiunilor, inclusiv unui curs apreciat.
România va intra în zona euro cu mai puţine bănci. Directorul BRD vede loc pentru 5-6 bănci universale în sistem. „Dacă nu reuşeşti să ai cotă de piaţă de 5% va fi foarte greu după noile cerinţe de capital şi toate regulile Basel III. Doar să fi un jucător de nişă care îşi joacă foarte bine segmentul de activitate„, a completat directorul BRD Claudiu Cercel.
Rămâne un semn de întrebare cum vor rezista băncile mici, cu cote de piaţă de circa 1%, în contextul presiunilor zonei euro, al capitalului scump, al reglementării riguroase şi al nevoii de adaptare la tehnologie în schimbare” a concluzionat directorul BRD.
În ceea ce priveşte neperformantele înregistrate de companii, garanţiile depuse sunt mai specifice, iar piaţa este foarte slabă la cererea pentru active scoase la vânzare.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Numărul bancilor din Romania ar putea să scada cu un sfert”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Live Events

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CORONAVIRUS

Articole despre Coronavirus Reguli, Statistici, Sondaje, Comentarii

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI

×
%d blogeri au apreciat: