Paradă Triumfală în Mamaia condusă de Regina Tomiris

Seara antica 0117
A fost o sâmbătă antică de senzație în stațiunea Mamaia unde, sâmbătă seară, turiștii, dar și constănțenii s-au alăturat paradei dacilor și romanilor, însoțiți de nimfe și celți, paradă urmată de un spectacol de teatru antic, „Medeea”, de de Euripide, pe scena din Piațeta Perla.

Sâmbătă seara, de la ora 19.00, romanii și dacii au mărșăluit în stațiunea Mamaia, de la Piațeta Casinou până la Piațeta Perla, atrăgând privirile turiștilor care s-au oprit în loc pentru a-i privi și a-i fotografia.

Seara antica 0105
Spectacolul a fost inclus în cadrul celei de-a V-a ediții a Festivalului Antic Tomis, fiind oferit de cele patru asociații de reconstituire istorică din România – Terra Dacica Aeterna din Cluj, prezenți încă de la prima ediție a evenimentului, Asociaţia Culturală Tomis din Constanţa, Asociaţia Culturală Geto-Dacii din Moldova din Iaşi şi Geto-Dacii Sudcarpatici din Piteşti, în fruntea cărora s-a aflat regina Tomiris, întruchipată, pentru a cincea oară și pentru ultima dată de Corina Martin.

Seara antica 0106
În Piațeta Perla, asociațiile de reconstituire istorică au făcut demonstrații militare, dar și o prezentare de costume. Seara antică s-a terminat cu spectacolul de teatru „Medeea”, de Euripide pusă în scenă de studenții de la Facultatea de Arte din cadrul Universității Ovidius din Constanța.

Seara antica 0115
Ca și în celelalte tragedii create de Euripide, Medeea aduce în prim-plan personaje animate de pasiuni puternice, sfâșiate de lupta dintre patima mistuitoare și sentimentele pure, curate. Autorul pune accentul pe aspectele psihologice ale comportamentului eroilor săi. De această dată nenorocirea personajelor nu mai este pusă pe seama unei forte superioare, ci este cauzată de propriile lor patimi și acțiuni.
Iason o părăsește pe Medeea, soția sa, pe care o adusese de pe meleaguri îndepărtate pentru a încheia o nouă căsătorie, cu fiica lui Creon, regele Corintului. Uzând, prin vicleșug, de o licoare otrăvită pe care a pregătit-o singură, Medeea își ucide rivala, într-un acces de gelozie și disperare, urmarită până la obsesie de ideea răzbunării pe soțul infidel. Medeea ia cumplita hotărâre, pe care până la sfârșit o va îndeplini, de a-și ucide cei doi copii, care sunt totodată și copiii lui Iason.
Euripide surprinde în această operă, cu o deosebită profunzime psihologică, frământările, oscilațiile Medeei, care trece prin stări alternante de forță și slăbiciune, determinate de dorința ei de răzbunare și de dragostea pe care le-o poartă copiilor săi.
În această operă privirea ne este ațintită tot timpul asupra personajului principal. Interesul dramatic vine din crearea unui personaj profund uman, sfâșiat de frământări pasionale, pe cât de veridic pe atât de tragic. Medeea este prin excelența o ființă pasională.

Seara antica 0119
Festivalul Antic Tomis continuă și astăzi, 28 august, cu ateliere de reconstituire istorică ce se vor desfășura în tabăra din Parcul Tăbăcărie, între orele 10.00 – 21.00. De asemenea, în program sunt incluse, până la ora 14.00, demonstraţii tactice și antrenamente militare cu public.
Ceremonia oficială de închidere a festivalului va avea loc tot duminică, de la ora 15.00, însă Festivalul Antic Tomis se va încheia la ora 21.00, atunci când, se vor termina atelierele de reconstituire istorică.
Evenimentul este organizat de Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral – Delta Dunării, în parteneriat cu Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa şi Primăria Municipiului Constanţa. Anul acesta, Festivalul Antic Tomis a fost înregistrat la OSIM de către Asociația Litoral – Delta Dunării.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Paradă Triumfală în Mamaia condusă de Regina Tomiris”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI