Participarea ministrului afacerilor externe Titus Corlăţean la conferinţa Royal United Services Institute cu tema Returning Home? NATO and European Security

titus corlatean la reuniunea rusi
Foto: MAE
Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, a subliniat, miercuri, la Londra, în cadrul conferinței cu tema „Returning Home? NATO and European Security”, atenția pe care România o acordă întăririi apărării colective, precum și creșterii nivelului de reacție al Alianței.

Potrivit unui comunicat de presă, remis Lumea Presei, Titus Corlăţean a reliefat evoluţiile de securitate regionale, cu accent asupra anexării ilegale şi ilegitime a Crimeei de către Rusia şi acţiunile continue ale acesteia împotriva Ucrainei, care pun sub semnul întrebării dezideratul păcii într-o Europă liberă şi unită. În acelaşi timp, a făcut referire la conduita internaţională a Rusiei şi creşterea asertivităţii acesteia, ceea ce constituie a reală provocare la adresa Alianţei Nord-Atlantice şi a statelor membre.
În perspectiva Summit-ului NATO din Marea Britanie, ministrul afacerilor externe a subliniat atenţia acordată de România întăririi apărării colective, precum şi creşterii nivelului de reacţie al Alianţei. În context, a apreciat măsurile Aliate de reasigurare derulate în conexiune cu evoluţiile din Ucraina şi a subliniat interesul României pentru o prezenţă consistentă şi echilibrată a NATO pe flancul estic, precum şi pentru acordarea unei atenţii adecvate regiunii Mării Negre.
Oficialul român a arătat că apărarea colectivă trebuie susţinută de toţi Aliaţii prin alocarea de resurse financiare suficiente, pentru a se reuşi atingerea unei alocări de 2% din PIB pentru cheltuielile destinate apărării. A precizat, totodată, că Guvernul României şi-a asumat obiectivul atingerii nivelului de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare la orizontul anului 2017, se precizează în comunicat.
Şeful diplomaţiei române a evidenţiat rolul politicii „uşilor deschise”, una dintre cele mai de succes politici ale Alianţei, în asigurarea securităţii şi stabilităţii. Astfel, România sprijină fără echivoc aderarea la NATO a Georgiei, Muntenegrului, Macedoniei şi Bosniei-Herţegovina şi a susţinut, în pregătirea Summit-ului din Marea Britanie, evidenţierea progreselor înregistrate de candidaţi în acest sens. În acelaşi timp, a reliefat importanţa întăririi parteneriatelor NATO, subliniind necesitatea ca Alianţa să asigure sprijin şi asistenţă sporite Republicii Moldova.
De asemenea, România va milita pentru consolidarea legăturii transatlantice, precum şi pentru dezvoltarea continuă a parteneriatului strategic NATO – UE.
În marja Conferinţei, şeful diplomaţiei române a avut întrevederi cu secretarul britanic al apărării, precum şi cu preşedintele şi membri ai Comisiei pentru Apărare din Camera Comunelor, prilej cu care au fost abordare aspecte de interes ale cooperării bilaterale, precum şi dinamica situaţiei de securitate din vecinătatea estică a NATO.
Ministrul afacerilor externe Titus Corlăţean a efectuat, la data de 3 septembrie 2014, o vizită la Londra, înaintea participării la Summit-ul NATO din Marea Britanie. Cu prilejul vizitei, ministrul român al afacerilor externe a fost invitat să susţină un discurs în cadrul sesiunii Safeguarding NATO’s borders a Conferinţei organizate sub egida Royal United Services Institute (RUSI) cu tema Returning Home? NATO and European Security.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Participarea ministrului afacerilor externe Titus Corlăţean la conferinţa Royal United Services Institute cu tema Returning Home? NATO and European Security”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI