Participarea ministrului Teodor Melescanu la reuniunea CAE

Melescanu la reuniunea CAE1
Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a participat astăzi, 6 martie 2017, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE), care a avut loc la Bruxelles.

Discuțiile miniștrilor europeni de externe au vizat în principal: Politica de Securitate și Apărare Comună, migraţia, Balcanii de Vest şi Procesul de Pace din Orientul Mijlociu.
În formatul comun al miniștrilor de externe și miniștrilor apărării, au fost adoptate Concluzii ale Consiliului privind avansarea procesului de implementare a Planului în domeniul Securității și Apărării, respectiv a celorlalte documente programatice, conform Strategiei Globale a UE, pe linia direcțiilor stabilite la Consiliile Afaceri Externe din noiembrie și decembrie 2016, respectiv a deciziilor Consiliului European din decembrie 2016. A reieșit sprijinul tuturor statelor membre pentru consolidarea dimensiunii de Securitate și Apărare a UE, inclusiv printr-o cooperare mai strânsă în domeniul planificării apărării, identificării unor modalități mai coerente de gestionare a misiunilor militare cu mandat ne-executiv și avansării planului de dezvoltare a capabilităților.

Melescanu la reuniunea CAE
În intervenția sa, ministrul de externe Teodor Meleșcanu a exprimat sprijinul României în favoarea profilului UE de actor global, inclusiv prin consolidarea dimensiunii de apărare, subliniind necesitatea unei strânse coordonări cu NATO, în vederea identificării valorii adăugate, potențării sinergiilor și evitării suprapunerilor.
Înaltul Reprezentant și Vicepreședinte al Comisiei Europene, Federica Mogherini, s-a referit la parteneriatul transatlantic în urma vizitei recente pe care a efectuat-o la Washington, precum şi la evoluțiile din dosarul Siria, inclusiv în perspectiva viitoarei conferințe de la Bruxelles și a redactării unei noi strategii a UE.
Discuțiile privind Balcanii de Vest au reliefat sprijinul pentru perspectiva europeană a regiunii, necesitatea continuării reformelor și gestionării mai eficiente a provocărilor transfrontaliere, alături de parteneri. În intervenţia sa, oficialul român a salutat implicarea Înaltului Reprezentant și Vicepreședinte al Comisiei Europene, Federica Mogherini, în dosare sensibile precum Dialogul Belgrad – Priștina, evidențiind importanța consolidării rezilienței și menținerii stabilității și securității în regiune. De asemenea, a subliniat necesitatea ca UE să pună un accent mai mare pe cooperarea regională, prin proiecte concrete în domenii precum: energie, transport, infrastructură, oferind ca exemplu organizarea în luna septembrie, la București, alături de Comisia Europeană, a unei reuniuni ministeriale pe tema conectivității energetice – CESEC. Totodată, a evidenţiat importanța susținerii statelor candidate și potențial candidate în continuarea implementării reformelor și în menținerea angajamentelor pentru parcursul european.
De asemenea, Înaltul Reprezentant și Vicepreședinte al Comisiei Europene, Federica Mogherini, a prezentat succint stadiul implementării deciziilor Summitului din Malta pe tema dimensiunii externe a migrației.
Miniștrii au avut un scurt schimb de opinii asupra Procesului de Pace în Orientul Mijlociu, prilej cu care România a subliniat importanța menținerii dialogului UE cu ambele părți.
În cadrul unui dejun de lucru, miniștrii europeni de externe au abordat relația UE-Egipt, în prezența omologului egiptean, Sameh Shoukry, ocazie cu care ministrul Teodor Meleșcanu a evidențiat necesitatea consolidării parteneriatului bilateral în toate dimensiunile sale, pornind de la tradiția relațiilor și rolul crucial al Egiptului în ceea ce privește asigurarea păcii, securității și stabilității întregului Orient Mijlociu și a regiunii Africii de Nord.

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Participarea ministrului Teodor Melescanu la reuniunea CAE”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI