A patra licitație contestată, amână salvarea Cazinoului. Ce spune primarul Decebal Făgădău

Decebal_Fagadau
Soarta Cazinoului este neclară, pentru că un consorțiu, care a pierdut a patra licitație, a depus contestație exact în ultima azi când mai avea dreptul să o facă. Primarul Decebal Făgădău a declarat că își dorește să aibă o licitaţie finalizată și să înceapă cât mai repede lucrările la Cazinoul din Constanţa.

„Se pare că această epopee cu Cazinoul Constanţa durează mai mult decât ne aşteptam. Vineri, 13, în ultima zi de depunere a contestaţiilor, ne-a adus o veste tristă. Recunosc că eu mă pregătisem ţinând cont că până în ultima zi nu au fost contestaţii, ma pregătisem pentru a întâmpina atât Compania Naţională de Investiţii, cât şi constructorul cât mai repede la Constanţa, fie pentru semnarea contractului, fie pentru semnarea ordinului de începere. Din păcate, cu această contestaţie, face ca acest proces să dureze încă o perioadă, sper cât se poate de scurtă. Din momentul în care am aflat că s-a depus contestaţie de către un consorţiu participant la licitaţie, am sunat la CNI, la Ministerul Dezvoltării Regionale, am vorbit cu domnul vicepremier şi tot ce pot să vă spun că respectăm dreptul fiecărui operator economic de a contesta, dar pe de altă parte, pe noi ne interesează de a avea un monument, un simbol al Romîniei restaurat”, a spus primarul Decebal Făgădău.
Edilul își dorește ca soluționarea contestației să fie rapidă. „De îndată ce va primi şi CNI această solicitare, colegii mei de la CNI cărora le mulţumesc au pregătit deja întreaga documentaţie. Astăzi, luni, ei au deja toată documentaţia pregătită pentru a o trmite la CNSC, iar acolo vedem ce vor face cei din comisia care va judeca contestaţia. Din ce ştiu, consorţiul care a depus contestaţia are preţul mai mare decât consorţiul câştigător. Consorţiul câştigător are o experienţă mai mare decât consorţiul care a făcut această contestaţie. Nu vreau să amărăciunea pe care o am acum să se transforme într-o presiune membrilor CNSC sau a comisiei de evaluare”.
Decebal Făgădău a făcut apel atât la reprezentanții Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, cât și la compania care a contestat licitația: „Fac apel către cei din CNSC și la cei din Comisia de Analiză a Contestațiilor din cadrul CNI, să opereze cât se poate de repede. În situația în care contestația va fi respinsă, fac apel la contestatar să se oprească aici. Merităm un Cazino restaurat! Ni-l dorim și, credeți-mă că, după cea de-a treia licitație anulată, îmi doresc să avem și noi o licitație finalizată. Legislația s-a modificat, dar se pare că nu suficient de mult. Îmi doresc ca municipiul Constanța și această experiență a Cazinoului din Constanța să se transforme într-un model de: AȘA NU. Cum să putem modifica legea, s-o îmbunătățim astfel încât, dincolo de dreptul oricărui operator economic de a juca pe o piață liberă, să nu uităm grija față de fond, nu atenția exagerată față de formă, pe care o arătăm atât de plenar în momentul de față”, a mai declarat Decebal Făgădău., a mai declarat Decebal Făgădău.
Durata estimativă pentru realizarea proiectului era de 30 de luni (3 luni etapa de proiectare și 27 de luni cea de execuție). “Lucrările la unul dintre cele mai importante obiective turistice din România vor fi realizate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), prin Compania Naţională de Investiţii, iar valoarea totală estimată a investiţiei este de peste 111.500.000 de lei, anunța ministrul dezvoltării, Daniel Suciu, în dat de 8 mai, după aprobarea sumei în ședința Executivului.
Cazinoul din Constanța, în suprafață la sol de 1.598 metri pătrați, a fost construit în intervalul 1903 – 1911 (inaugurat fiind în 1910, înainte de ultimele retușuri), după planurile arhitectului Daniel Renard, român de origine elvețiană, iar infrastructura clădirii a fost încredințată spre proiectare și execuție Direcției Construcției Portului, al cărui director era inginerul Anghel Saligny. La momentul inaugurării, presa locală a criticat atât durata mare a lucrărilor, cât și aspectul cazinoului, ridicat cu sprijinul regelui Carol I, cazinou pe care ziarul Conservatorul îl descria ca o „matahală împopoțonată cu tot felul de zorzoane”, care, din punctul de vedere al esteticei arhitectonice, lasă foarte mult de dorit, din cauza completei asimetrii și amestecului babilonic al stilurilor, reprezentând „un monument ridicat în cinstea nepriceperei și prostului gust”. În timp, cazinoul a devenit însă un simbol al orașului Constanța. Consolidări structurale au mai fost efectuate în regimul Ceaușescu, în 1983 – 1987, inclusiv cu refacerea finisajelor și a decorațiilor, iar în ultimii 20 de ani au fost executate doar unele reparații, dar de fiecare dată limitat la o zonă de construcție, fără să fie reglate unitar problemele structurale ale clădirii.
Cazinoul din Constanța se numără între cele mai periclitate 12 situri de patrimoniu preselectate de o comisie de experți din diverse domenii. În deschiderea Anului European al Patrimoniului Cultural, organizația Europa Nostra și Institutul Băncii Europene de Investiții a anunțat cele 12 situri de patrimoniu preselectate pentru programul „Cele mai periclitate 7 situri în 2018”. De-a lungul timpului clădirea a adăpostit, alternativ, funcțiuni comerciale și funcțiuni publice (când edificiul s-a aflat în grija statului). În anii 2000, clădirea a fost abandonată, stare în care se găsește și astăzi ca urmare a incapacității administrative de a se găsi finanțare pentru a demara o operațiune de salvare, restaurare și revitalizare.

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “A patra licitație contestată, amână salvarea Cazinoului. Ce spune primarul Decebal Făgădău”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI