Percheziții DIICOT la Ministerul Fondurilor Europene

diicot
Procurorii DIICOT au efectuat luni 37 de percheziții în locații din București și județele Ilfov și Iași, printre care și la sediul Ministerului Fondurilor Europene, de unde au fost ridicate mai multe calculatoare.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, descinderile au avut loc în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unei grupări infracționale organizate, specializate în comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, folosirea și prezentarea de documente ori declarații false, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.
Din cercetări a reieşit că, în perioada 2010-2014, pe teritoriul României (zona Bucureşti-Ilfov şi Moldova) ar fi acţionat un grup infracţional organizat pe paliere, cu structură piramidală. La grupare ar fi aderat mai multe persoane, din medii diferite, care s-au specializat, fiecare având atribuţii clar determinate.
Grupul infracţional şi-ar fi desfăşurat activitatea în mod coordonat, în scopul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală prin înfiinţarea şi utilizarea de societăţi comerciale în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul de stat.
Peste 100 de societăţi comerciale, controlate în fapt de către membrii grupării, ar fi fost înregistrate pe numele unor persoane modeste material şi cu un nivel minim de educaţie, în special din zonele rurale din Moldova şi din Republica Moldova, manipulabile.
Motivaţia reală a înfiinţării acestor societăţi a constat în extinderea posibilităţilor de a desfăşura activităţi ilegale în mai multe domenii, dar şi în crearea unei reţele juridice şi economice care să fie foarte greu de desluşit de către organele judiciare şi fiscale.
Membrii grupării ar fi acţionat în vederea obţinerii de bani prin activităţi evazioniste, respectiv livrări fictive de bunuri şi servicii către societăţi comerciale, controlate de diverse structuri infracţionale.
De asemenea, cei în cauză sunt bănuiţi de spălare de bani prin preluarea de numerar de la diverşi clienţi, depunerea acestora în conturi bancare, aparţinând firmelor controlate de către aceştia, urmată de punerea banilor la dispoziţia clienţilor.
Totodată, aceştia sunt bănuiţi că ar fi înşelat instituţii bancare, prin contractarea de diferite tipuri de credite, în baza unor acte falsificate şi nerambursarea acestora.
Persoanele bănuite ar fi comis şi infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene prin obţinerea în mod fraudulos, în baza unor acte falsificate, de fonduri financiare nerambursabile, în cadrul diferitelor programe de finanţare.
Gruparea ar fi falsificat documentele necesare înfiinţării şi utilizării societăţilor comerciale, pe care le-ar fi folosit în scopul producerii de consecinţe juridice.
De asemenea, din cercetări a reieşit că, pentru a-şi asigura produsul infracţional, liderul grupării ar fi înfiinţat societăţi comerciale în alte state europene (Austria) sau societăţi off shore.
Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este de aproximativ 27.000.000 de euro.
De asemenea, prin tentativă la infracţiuni privind fraude cu fonduri europene, ar fi fost cauzat un prejudiciu de aproximativ 20.000.000 de euro.
La sediul D.I.I.C.O.T – S.T. Bucureşti, vor fi conduse, în vederea audierii, 100 de persoane.
Activităţile s-au desfăşurat cu sprijinul poliţiştilor de la I.P.J. Iaşi şi al jandarmilor.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Percheziții DIICOT la Ministerul Fondurilor Europene”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Live Events

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CORONAVIRUS

Articole despre Coronavirus Reguli, Statistici, Sondaje, Comentarii

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI

×
%d blogeri au apreciat: