Persoane faţă de care au fost dispuse măsuri preventive, supravegheate de poliţişti

infractor-eliberat

Poliţia Română a luat măsurile necesare astfel încât persoanele faţă de care au fost dispuse măsuri preventive neprivative de libertate să fie supravegheate în conformitate cu noile prevederi procesual penale, intrate în vigoare la 1 februarie a.c.. Peste 6.000 de persoane faţă de care au fost dispuse măsuri preventive în conformitate cu prevederile Noului Cod de Procedură Penală au fost supravegheate de Poliţia Română, în 6 luni de la intrarea lui în vigoare.
Au fost operaţionalizate Birourile de Supraveghere Judiciară de la nivelul I.G.P.R., D.G.P.M.B. şi I.P.J.-uri, precum şi compartimente de supraveghere judiciară la nivelul poliţiilor municipale, altele decât cele reşedinţă de judeţ. Aproximativ 600 de poliţişti îşi desfăşoară, la nivel naţional, activitatea în cadrul structurilor de supraveghere judiciară. Poliţiştii verifică, periodic, modul în care persoanele puse sub supraveghere judiciară îşi respectă obligaţiile, iar în cazul încălcării acestora, sesizează instanţa competentă.
De asemenea, din dispoziţia Şefului Poliţiei Române a fost elaborată o metodologie privind supravegherea persoanelor faţă de care s-a dispus măsura controlului judiciar, controlului judiciar pe cauţiune sau arestului la domiciliu, pentru aplicarea, la nivel naţional, în mod unitar, a prevederilor legale şi a fost dezvoltată o aplicaţie informatică pentru evidenţa acestora.
În perioada 1 februarie – 31 iulie a.c., la nivel naţional au fost dispuse măsuri preventive neprivative de libertate faţă 6.091 de persoane, dintre care 1.715 au fost revocate, înlocuite sau au încetat de drept.
Cuantumul cauţiunilor dispuse de organelor judiciare, până la data de 31.07.2014, inclusiv pentru măsurile închise, a fost de 1.375.000 euro şi 2.378.000 lei.
În ceea ce priveşte cazurile în care măsurile dispuse iniţial au fost preschimbate, ca urmare a sesizării organelor judiciare ce au dispus măsura de către organele de poliţie responsabile cu supravegherea cu privire la nerespectarea obligaţiilor sau săvârşirea de noi fapte, fie ca urmare a unor decizii pronunţate în diverse faze ale procesului penal, în 383 de cazuri, măsurile dispuse iniţial de control judiciar au fost schimbate în 184 de cazuri cu arestul preventiv, 160 prin emiterea unui mandate de executare a pedepsei cu închisoarea, 22 de condamnări cu suspendare, 11 în arest la domiciliu, 2 în control judiciar pe cauţiune, 1 amânare a executării pedepsei, 1 internare într-un centru educativ şi 1 internare într-un centru de detenţie, precum şi 1 măsură educativă.
De asemenea, 78 de măsuri dispuse iniţial de arest la domiciliu au fost înlocuite în 30 de cazuri cu măsura controlului judiciar, în 29 cu cea a arestării preventive, 15 au fost înlocuite cu mandate de executare a pedepsei cu închisoarea, 2 condamnări cu suspendare, 1 amânare a executării pedepsei şi 1 internare într-un centru de detenţie„, se arată în comunicat remis Lumea Presei.
La data de 9.04.2014, Curtea de Apel Galaţi a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de B. Ionuţ, de 23 ani, din municipiul Tecuci, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat. La data de 13.06.2014, Judecătoria Tecuci a dispus arestarea preventivă a acestuia pe o perioadă de 30 de zile pentru săvârşirea infracţiunilor de viol şi violare de domiciliu, fapte săvârşite în perioada în care se afla sub control judiciar.

La data de 18.04.2014, Judecătoria Târgu-Mureş a dispus înlocuirea măsurii arestului preventiv faţă de M.Liviu Sebastian, cercetat pentru infracţiunea de viol, cu măsura controlului judiciar, fiind instituite printre altele, obligaţia de a nu se apropia de persoana vătămată şi de a nu se afla în comuna Grebenişu de Cîmpie, judeţul Mureş.

În urma activităţilor specifice desfăşurate de către organele de poliţie s-a stabilit faptul că inculpatul a fost prezent pe raza comunei Grebenişu de Cîmpie, în repetate rânduri şi a luat legătura direct cu persoana vătămată în încercarea de a o determina să-şi modifice declaraţia. Urmare a acestui fapt, organele de poliţie care desfăşoară activităţile de supraveghere faţă de inculpat, au sesizat instanţa care a dispus înlocuirea măsurii controlului judiciar cu măsura arestului la domiciliu.
La data de 22.05.2014, poliţişti din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale – Biroul Supravegheri Judiciare, în colaborare cu poliţişti din cadrul I.P.J. Ialomiţa – Serviciul de Investigaţii Criminale, au depistat pe raza municipiului Bucureşti pe H. Cristian, arestat la domiciliu, măsură dispusă de Curtea de Apel Bucureşti, care a încălcat obligaţiile stabilite de instanţă şi nu a respectat traseul stabilit de organul de poliţie desemnat cu supravegherea. Ca urmare a încălcării obligaţiilor, instanţa a dispus arestarea preventivă a acestuia.
În perioada 15 – 22 august a.c., la nivel naţional, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de 102 persoane.
În ultima săptămână, poliţiştii au demarat activităţi specifice faţă de 28 de persoane, pe numele cărora a fost dispusă măsura arestului la domiciliu şi faţă de 74 de persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar.
La nivel naţional, în perioada menţionată, au fost înregistrate 14 înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere dispuse iniţial, cu alte măsuri.
Astfel, măsura controlului judiciar dispusă iniţial a fost înlocuită în 9 cazuri în arestare preventivă, într-un caz în condamnare cu executare şi 1 caz de condamnare cu suspendare. Măsura arestului la domiciliu a fost înlocuită într-un caz cu arestarea preventivă şi în 2 cazuri cu cea de control judiciar.
Măsurile preventive care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligaţii în sarcina persoanelor faţă de care au fost dispuse, poliţiştii verificând periodic modul în care sunt îndeplinite.
La data de 22 august 2014, la nivel naţional se aflau în lucru, sub supraveghere judiciară, 4507 persoane, respectiv 368 în arest la domiciliu, 4.102 sub control judiciar şi 37 sub control judiciar pe cauţiune. Cuantumul total al cauţiunilor este de 1.375.000 euro şi 2.436.000 lei.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Persoane faţă de care au fost dispuse măsuri preventive, supravegheate de poliţişti”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI