Peste 640 de kilograme de peşte au fost confiscate în urma unei acţiuni desfăşurate în Delta Dunării

peste-confiscat
Peste 640 de kilograme de peşte, două ambarcaţiuni, şase motoare, un autoturism şi peste 12.500 de metri de setci monofilament au fost confiscate de poliţişti, în urma unei acţiuni desfăşurate în zona Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

În perioada 25 – 28 noiembrie a.c., poliţiştii Direcţiei de Ordine Publică – I.G.P.R. şi ai Serviciului de Poliţie „Delta Dunării”, în colaborare cu echipajul unei aeronave a Inspectoratului General de Aviaţie – Unitatea Specială de Aviaţie Tulcea, au desfăşurat o acţiune pentru prevenirea şi combaterea braconajului piscicol şi a comercializării ilegale a peştelui.

braconaj
De asemenea, împreună cu poliţişti din cadrul I.P.J. Tulcea şi I.P.J. Constanţa, au fost efectuate 7 percheziţii domiciliare în judeţele Tulcea şi Constanţa, la locuinţele unor persoane bănuite de braconaj piscicol.
În urma acestor activităţi, au fost constatate 17 infracţiuni, prevăzute şi pedepsite de O.U.G. nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura, precum şi o infracţiune de furt calificat. De comiterea acestor infracţiuni sunt bănuite 21 de persoane.
De asemenea, au fost aplicate două sancţiuni contravenţionale, prevăzute de Legea nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, în valoare de 2.000 de lei.

Braconaj_6
Poliţiştii au ridicat în vederea confiscării 641 de kg. de peşte proaspăt din speciile şalău (subdimensionat), crap, singer, plătică şi caras, 1,5 kg de icre de ştiucă, 2 ambarcaţiuni de tip lotca, 6 motoare de ambarcaţiune şi 244 de setci monofilament, în lungime de 12.800 de metri.

Braconaj_7
Totodată, a fost indisponibilizat un autoturism şi un aparat GPS. Valoarea totală a bunurilor indisponibilizate este de 41.000 de lei.
Exemple semnificative descoperite în urma acestei acţiuni:
Printre persoanele prinse s-au numărat şi doi bărbaţi, de 37 şi 48 de ani, din localitatea Dunăvățu de Jos, comuna Murighiol, judeţul Tulcea, în timp ce ar fi pescuit ilegal pe lacul Razelm, zona golfului Holbina, cu 15 setci monofilament, având capturat 50 de kg. de peşte din specia caras.
Cei în cauză foloseau o ambarcaţiune, fără licență pentru pescuit, propulsată de un motor de 30 de cai putere.
A fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracţiunilor de nedeţinerea licenţei sau autorizaţiei de pescuit pentru nave şi ambarcaţiuni, pescuitul resurselor acvatice vii sub dimensiunile legale şi producerea, importul, comercializarea, deţinerea sau folosirea la pescuit de către persoanele neautorizate a năvoadelor, voloacelor, prostovoalelor, vârşelor, vintirelor, precum şi a altor tipuri de unelte de pescuit comercial.
Uneltele de pescuit au fost confiscate, ambarcațiunea şi motorul acesteia au fost ridicate în vederea confiscării, iar peştele a fost predat la o societate de profil, în vederea valorificării.
În urma desfășurării unor activităţi operative în colaborare cu Unitatea Specială de Aviaţie Tulcea, pe lacul Dranov, au fost surprinse în flagrant delict 5 persoane care pescuiau ilegal cu setci tradiţionale şi monofilament, cu 3 ambarcaţiuni de tip lotca.
Ulterior, 3 dintre persoanele depistate au fost identificate la intersecţia canalelor Dranov și Gâscova, în timp ce transportau, cu o ambarcațiune de tip lotca, propulsată de un motor de 115 caiputere, 385 de kg. de peşte din speciile crap, singer şi plătică, provenit din amenajarea piscicolă Dranov, unde cei în cauză nu aveau dreptul de a pescui.
A fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat şi pescuitul resurselor acvatice vii sub dimensiunile legale.
Uneltele de pescuit urmează a fi confiscate, iar peştele a fost predat la o societate de profil, în vederea valorificării.
În urma unei percheziţii efectuată la locuinţa unui bărbat, de 54 de ani, din localitatea Istria, judeţul Constanţa, a fost descoperit un atelier ilegal de confecţionare a plaselor de pescuit ilegale, tip setci monofilament.
În atelier se aflau 90 de setci, în lungime de aproximativ 4.000 de metri, precum și 15 bobine din material monofilar, în lungime de 3.000 de metri, plute, codule şi alte materiale necesare realizării uneltelor de pescuit interzise.
Poliţiştii au efectuat o percheziţiei la locuinţa unui bărbat, de 37 de ani, din localitatea Istria şi au descoperit 33 de kg. de peşte subdimensionat din speciile şalău, ştiucă, caras şi plătică.
Peştele fusese pescuit cu 10 setci monofilament, lungi de 1.000 de metri, în dimineaţa zilei de 28 noiembrie a.c., din lacul Sinoe de către cel percheziţionat şi alte două persoane.
De asemenea, au fost identificate şi confiscate un autoturism marca Dacia, două motoare de ambarcaţiuni rapide şi un aparat GPS, folosite la săvârșirea infracţiunii de braconaj piscicol. Celui în cauză i s-a întocmit dosar penal.
5. În urma unui control efectuat la o societate comercială din localitatea Nufăru, judeţul Tulcea, poliţiştii au constat că peştele era comercializat fără respectarea Codului Comercial şi în alte locuri decât cele prevăzute de primărie.

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Peste 640 de kilograme de peşte au fost confiscate în urma unei acţiuni desfăşurate în Delta Dunării”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI