Peste o jumatate din populatia lumii nu are acces la internet

Acces la internet

Peste 4 miliarde de persoane nu au acces la internet pe glob, un „decalaj digital” existent în timp ce țările bogate beneficiază în cea mai mare măsură de noile tehnologii, asigură miercuri Banca Mondială.
India are cele mai multe persoane fără acces la internet (1,1 miliarde), urmată de China (755 milioane) și Indonezia (213 milioane), potrivit raportului instituției, citat de AFP și preluat de Agerpres.
În total, 4,2 miliarde de oameni sunt lipsiți de internet la ora actuală, adică aproape 60% din populația lumii.
Diferența este și mai mare în ceea ce privește internetul în bandă largă de care beneficiază în prezent 1,1 miliarde de persoane, reprezentând mai puțin de 15% din populația lumii.
„Trebuie să evităm crearea unei noi clase marginalizate social”, avertizează economistul-șef al BM, Kaushik Basu, citat în acest raport asupra „dividendelor digitale”.
Banca Mondială notează că și cei mai dezavantajați au beneficiat de revoluția tehnologică. Potrivit raportului, printre 20% din cele mai sărace gospodării din lume, aproape 7 din 10 dețin de asemenea un telefon mobil.
„De fapt, aceste gospodării sunt mult mai susceptibile să aibă acces la telefoane mobile decât la toalete sau apă salubră”, subliniază președintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim.
În plus, numărul de utilizatori de internet în lume s-a triplat în zece ani, de la un miliard în 2005 la 3,2 miliarde la sfârșitul anului 2015.
Dar beneficiile economice ale revoluției digitale au fost mult mai puțin importante decât se spera pentru țările cu venituri mici, deplânge Banca Mondială.
„Efectele tehnologiei asupra productivității la nivel mondial, ameliorarea oportunităților pentru cei săraci și clasa de mijloc… nu au fost la înălțimea așteptărilor”, se afirma în raport, care indică inclusiv unele efecte perverse pe piața muncii.
Noile locuri de muncă create de revoluția tehnologică cer de asemenea „competențe ridicate” și limitează funcțiile de rutină, „forțând mulți muncitori să concureze pentru locuri de muncă prost plătite”.
„Dacă vrem ca toată lumea să beneficieze” de tehnologiile digitale, „trebuie redus decalajul digital ce persistă, în special în materie de acces la internet”, estimează Banca Mondială, cerând guvernelor să dezvolte rețelele digitale prin liberalizarea sectorului telecomunicațiilor și parteneriate public-privat.

Sending
User Review
5 (2 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Peste o jumatate din populatia lumii nu are acces la internet”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI