Petrică Miu: Nu avem nicio unitate școlară în situația de a nu fi deschisă luni

Petrica Miu
Majoritatea școlilor și grădinițelor din țară sunt pregătite să-și deschidă luni porțile pentru elevi, atât din punct de vedere al autorizării sanitare și respectiv cea privind securitatea la incendii, cât și al finalizării lucrărilor de reparații, igienizări, reamenajări etc.

Și anul acesta, vor fi copii care vor învăța, în special în zona rurală, în condiții improprii, fără toalete corespunzătoare și apă potabilă.Potrivit situației statistice prezentată vineri de Inspectoratul Școlar Județean Constanța, la deschiderea noului ciclu de învățământ școlar doar 35 de unități școlare, din totalul de 481 câte funcționează în județ, nu au autorizație sanitară (pentru că nu sunt racordate la distribuția de apă potabilă curentă și în cazul unor grădinițe supraaglomerate pentru că funcționează în două schimburi).

Așa cum am spus situația este bună în județul Constanța, unde din cele 481 de unități de învățământ, 437 au autorizație sanitară de funcționare iar 12 se află în curs de autorizare. Doar 32 de școli nu au această autorizație sanitară de funcționare și aici sunt exemplele clasice din zone geografice unde nu există distribuție publică de apă potabilă precum localitățile Lipnița, Canlia, Carvăn, Coslugea, Făurei. În perspectivă, am decis să replicăm un model experimentat deja în județ și să forăm puțuri de apă potabilă în aceste zone, în curtea școlilor, după care vom construi și grupurile sanitare aferente, integrate clădirilor școlare” a declarat Petrică Miu, șeful Inspectoratului Școlar Județean Constanța.

Elevii din Poiana vor învăța la centrul cultural din localitate și asta pentru că școala lor va intra în construcție. Nu doar în mediul rural sunt neajunsuri, ci și în oraș. Părinții au semnalat că la școala nr. 39 din Constanța copiii vor sta pe scaune rupte și bănci degradate.

Petrică Miu a spus că este mulțumit de nivelul de pregătire și de infrastructura școlară din județ. „Majoritatea școlilor din județul Constanța începe să arate excelent și cele puține câte au mai rămas de reabilitat sunt incluse în PNDL și vor fi finalizate în cel mult doi ani, în funcție de liniile de finanțare. Nu avem nicio unitate școlară în situația de a nu fi deschisă luni, avem directori instalați pe funcții la toate școlile și vom rezolva în modul cel mai bun și problema încadrărilor cu personal didactic calificat„, a declarat noul șef al IȘJ Constanța.

De asemenea, ISJ Constanţa va achiziţiona în perioada următoare 16 microbuze noi pentru transportul elevilor. În acest fel, copiii vor putea fi duşi în alte unităţi de învăţământ, acolo unde este cazul.  Șeful IȘJ, Petrică Miu a mai spus că încă există în judeţ şcoli cu un număr mic de elevi. „Aceşti elevi vor fi transferaţi la şcoli mai mari. Spre exemplu, la Crângu sunt foarte puţini copii, la Abrud. Apoi, avem vechea poveste cu Conacu, Independenţa, Tufani, Olteni, unde sunt puţini copii. Ca urmare, toţi aceşti copii vor merge la şcoală în altă parte“, a punctat Petrică Miu.

Inspectorul IȘJ, dorește să dea dovadă atât în relația cu directorii, cât și cu presa. „Ca întotdeauna colaborarea dumneavoastră poate fi directă cu mine, aveți telefonul meu, nu mă deranjează. Deviza rămâne aceeași deranjați-ne, suntem acolo și putem să rezolvăm problemele punctual“.

O altă problemă cu care se confruntă învățământul românesc este abandonul. Cei mai mulți elevi care renunță la școală sunt din localitățile Castelu, Dobromir și Cuza Vodă.  “La Cuza vodă abandonul școlar este îngrijorător. Mai multe ONG-uri și-au anunțat intenția să vină în ajutor. Important este să îi aduci la școala pe copii. Măcar până în clasa a IV-a. La Castelu abandonul a ajuns la 25-30%, m-a anunțat viceprimarul. Este cutremurător. Și la Dobromir și Văleni. Pentru abandon trebuie implicați toți factorii pentru că nici cu laptele, cornul și mărul nu mai vor să vină la școală”, spune inspectorul general școlar al județului Constanța, Petrică Miu.

În prima zi de școală, inspectorul Miu afirma că preferă să răspundă invitației unei unități de învățământ din Medgidia, lucru de apreciat, în timp ce marea majoritate a inspectorilor școlari au ales municipiul.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Petrică Miu: Nu avem nicio unitate școlară în situația de a nu fi deschisă luni”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI