Piața Domenii din București controlată de comisarii ANPC

Piata_Domenii_din_Bucuresti_controlata_de_comisarii_ANPC
În dată de 10.09.2019 comisari din cadrul CRPCR Bucuresti-Ilfov au efectuat un număr de 19 acţiuni de control pentru verificarea respectării prevederilor legale din domeniul protecţiei consumatorilor în Piaţa Domenii, din Bucureşti.

Acţiunile de control au vizat verificarea respectării prevederilor legale la comercializarea: articolelor textile şi de încălţăminte, a produselor cosmetice şi a produselor alimentare. De asemenea s-au efectuat verificări la unităţile de alimentaţie publică din incinta pieţei.
De la preluarea mandatului de Preşedinte ANPC, am afirmat că prioritatea noastră este consumatorul. Consider că indiferent de posibilităţile financiare ale acestuia, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor are datoria să supravegheze piaţă pentru că fiecare operator economic să respecte legislaţia din domeniu şi mai ales interesele consumatorilor” a declarat Horia-Miron Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
Pentru deficienţele constatate au fost aplicate 15 amenzi contravenţionale în cuantum de 172.000 lei şi 4 avertismente.
Au fost dispuse mai multe măsuri:
– au fost oprite definitiv de la comercializare şi retrase din circuitul consumului 302 kg produse alimentare, în valoare de 12.314 lei, care nu erau însoţite de documente de provenienţă, nu erau depozitate la temperatura impusă de către producător, nu erau însoţite de eticheta de produs de unde să rezulte principlalele elemente de identificare şi caracterizare sau aveau data limită de consum depăşită.
– s-a propus măsură complementara de închidere pe o perioadă de până la 6 luni pentru o unitate de alimentaţie publică;
– pentru un număr de 4 unităţi s-a dispus oprirea temporară a prestării serviciului.
Deficienţele constatate au fost:
– La produse nealimentare au fost identificate la comercializare un număr de 956 produse nealimentare (produse textile şi articole de încălţăminte, poşete, portofele şi produse cosmetice), în valoare de 57.568 lei, la care s-au constatat deficienţe de informare a consumatorilor, respectiv: lipsa traducerii în limba româna a elementelor de caracterizare, lipsa eticheta de produs în care să se menţioneze denumirea produsului, compoziţia fibroasă, instrucţiuni de utilizare, dimensiuni, denumire producător, eventuale contraindicaţii, respectiv lipsa pictogramelor la articolele de încălţăminte şi a avertismentelor de siguranţă pentru produsele cosmetice.
– La produselor alimentare au fost identificate la comercializare diferite specii de peşte congelat, preambalat şi vrac cu arsuri de congelare şi acumulare cantitativă de gheaţă în ambalaj, preparate de carne şi carne pasăre neetichetate în totalitate şi fără documente de provenienţă, legume şi fructe cu modificări oraganoleptice şi neconcordante între denumirea produsului inscripţionata pe etichetă producătorului şi cea inscripţionata pe etichetă de preţ, untura de gâsca preambalată fără elemente de identificare traduse în limba româna, măsline vrac fără informarea consumatorilor la locul de vânzare cu privire la metoda de înnegrire.
La cei 7 operatori economici care prestau servicii de alimentaţie publică s-a constatat, ca prin serviciile oferite, puteau pune în pericol sănătatea consumatorilor, întrucât produsele folosite în procesul tehnologic de preparare a produselor culinare nu erau sigure întrucât nu erau însoţite de etichete de produs care să conţină principalele elemente de identificare şi caracterizare. S-a constatat existenta în spaţiul de depozitare, a unor produse cu data limită de consum depăşită. De asemenea în spaţiul de preparare se utiliza un cântar fără verificare metrologică, nu erau respectate condiţiile de vecinătate impuse de legislaţia sanitară în vigoare, în spaţiul de servire erau depozitate produse de patiserie-cofetarie neprotejate. Au fost găsite la comercializare preparate culinare neetichetate în totalitate, graficele de temperatură şi graficului pentru schimbarea uleiului lipseau, erau utilizate vase cu emailul depreciat şi utilaje neigienizate. În spaţiul de depozitare au fost găsite materii prime cu elementele de identificare, inscripţionate pe etichetă de produs, netraduse în limba romană.

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Piața Domenii din București controlată de comisarii ANPC”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI