Ploaie de meteori în noaptea de 12 spre 13 august

ploaia-de-stele

Fenomenul Perseidelor, ploaia de stele căzătoare, va avea punctul maxim de activitate, în acest an, în noaptea de 12 spre 13 august. Cei care locuiesc în oraşele mari nu vor observa mulţi meteori pe cer, aceştia fiind cu precădere vizibili cu ochiul liber în zonele cu aer curat, neafectate de poluare. Potrivit Agenţiei spaţiale americane, se aşteaptă ca numărul de meteoriţi care vor fi observaţi să ajungă până la 100 pe oră.
Perseidele, asociate cu cometa Swift-Tutle, sunt o prolifică ploaie de meteori care se manifestă în fiecare an de la jumătatea lunii iulie şi ating punctul maxim în august. Denumite după constelaţia din care provin, Perseidele sunt doar o parte din numeroasele roiuri de meteori. Valentin Grigore, preşedintele Societăţii Astronomice Române de Meteori, a declarat că maximul de activitate la curentul de meteori Perseide va avea loc, anul acesta, în noaptea de 12 spre 13 august, în intervalul 23:00-5:00. Din cauza faptului că fenomenul coincide cu luna plină, vom putea vedea pe cer mai puţini meteori, adică doar pe cei mai spectaculoşi, nu şi pe cei slabi.
Fascinanta ploaie de stele căzătoare a Perseidelor se datoreaza rămăşiţelor provenite de la cometa Swift-Tuttle. Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru ce arde în atmosfera Pământului, la frecarea cu aerul. Pentru o fracţiune de secundă cei interesaţi pot vedea acest fenomen, denumit de astronomi meteor.
Perseidele au loc de obicei în luna august a fiecărui an, iar pasionaţii de astronomie au ocazia sa asiste la un spectacol fascinant, chiar înainte de ivirea zorilor.
Cercetătorii anunță faptul că, în acest an, ploaia de stele cazatoare va fi vazută mai greu din cauza unui alt fenomen numit “super-Luna”, satelitul Pamantului părând mai mare cu aproximativ 14% şi mai strălucitor cu 30% decât de obicei.
Perseidele nu trebuie confundate cu ploaia de stele, un fenomen foarte rar, dar de o intensitate mult mai mare, când pot fi observaţi câţiva mii de meteori pe oră.

Sending
User Review
4 (1 vote)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Ploaie de meteori în noaptea de 12 spre 13 august”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI