Președintele Iohannis a promulgat Legea privind RCA. Ce schimbări importante au fost adoptate

Legea RCA
Președintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul pentru promulgarea Legii privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, informează Administrația Prezidențială.

Potrivit legii, persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării sau înregistrării în România, precum și tramvaie, au obligația să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente. Excepțiile sunt persoanele fizice și juridice care utilizează vehicule exclusiv în scopul antrenamentelor, curselor, întrecerilor sau raliurilor, organizate legal. Pentru riscurile ce derivă din aceste activități, proprietarii de vehicule sau organizatorii competiției se pot asigura facultativ.
Textul prevede că tariful de referință — prima de asigurare cu caracter orientativ determinată pe baza datelor statistice de la nivelul pieței de asigurări RCA — va fi calculat pe baza unei formule. Tariful de referință se calculează semestrial de către o societate cu expertiză recunoscută în domeniu, contractată de Autoritatea de Supraveghere Financiară, după formulă, și se publică de ASF.
Vă prezentăm mai jos cele mai importate modificări aduse de Legea privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie:
– Tariful de referinţă – Acesta a fost calculat de ASF şi are caracter orientativ (sunt valori maximale), fiind calculat pe baza datelor cu privire la poliţe (2012 – 2016) şi la daune (2010 – 2016) şi are valori cuprinse între 500 lei şi 7.300 lei pe an. Acestea au intrat în vigoare vineri, 19 mai 2017.
– Decontarea directă – Companiile de asigurări trebuie să oferteze acest serviciu auxiliar, dar este facultativ pentru clienţi.
– Cheltuielile administrative şi de vânzare ale poliţei de asigurare, incluse în tariful de prima, nu pot depăşi cumulat 25% din tariful rezultat.
– A fost introdus conceptul de „asigurat cu risc ridicat”, care va fi repartizat de BAAR la un asigurator. Plata primelor de asigurare se face integral sau în rate.
– Contractul RCA se încheie pe o perioadă cuprinsă între o lună şi 12 luni, multiplu de o lună, în funcţie de opţiunea asiguratului.
– Contractul RCA poate fi suspendat la cererea asiguratului, cu obligaţia depunerii plăcutelor de înmatriculare/înregistrare la autoritatea care le-a eliberat.
– Suspendarea contractului RCA la cerere se face cu depunerea plăcutelor de înmatriculare.
– Maşinile aflate în proces de înmatriculare vor avea nevoie de asigurare înainte de a obţine numerele de înmatriculare. Bicicletele şi căruţele nu vor plăti RCA.
– Se sancţionează utilizarea în reparaţia vehiculelor avariate a pieselor sau ansamblelor contrafăcute şi/sau falsificate de către unităţile reparatoare auto.

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Președintele Iohannis a promulgat Legea privind RCA. Ce schimbări importante au fost adoptate”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI