Preşedintele Klaus Iohannis a semnat în Cartea Centenarului

Iohannis a semnat in antologia Cartea Centenarului
presidency.ro
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, joi, în Cartea Centenarului, spunând că a semnat „cu sentimentul că istoria, cu faptele şi documentele ei, este nu doar o carte scrisă de înaintaşi, ci şi o cronică ce se completează continuu”. Acesta a mai spus că va participa pe 1 decembrie la evenimentele prilejuite de Ziua Naţională de la Bucureşti şi de la Alba Iulia.

„Vom petrece şi vom sărbători ziua de 1 Decembrie aşa cum se cuvine, cu o ceremonie adecvată aici, în capitala României, la Bucureşti, şi în cealaltă capitală, Capitala Unirii. Aceste lucruri le vom organiza împreună, dar cred că aşa, în avanpremieră, este bine ca în acest loc, Sala Unirii, să se afle că pentru noi unirea nu doar despre trecut, este cert despre viitor, dar rolul nostru este şi în prezent şi aşa vom organiza împreună lucrurile”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni, la ceremonia de semnare în antologia „Cartea Centenarului”.
„Am semnat în Cartea Centenarului, o iniţiativă foarte frumoasă, pentru care vă felicit! Am făcut acest lucru cu sentimentul că istoria, cu faptele şi documentele ei, este nu doar o carte scrisă de înaintaşi, ci şi o cronică ce se completează continuu. Tocmai de aceea, fiecare generaţie trebuie să-şi înţeleagă şi să-şi asume responsabilitatea de a contribui, prin decizii şi acţiuni, la creşterea profilului şi prestigiului României”, a spus şeful statului.
De asemenea, el a precizat că această carte a Centenarului este replica peste ani a Cărţii de Aur, realizată în anul 1929 cu prilejul sărbătoririi Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 şi care se află în patrimoniul Muzeului Unirii.
„Ideea de a expune publicului mărturiile momentului 1918, laolaltă cu cele ale României de astăzi, este cu atât mai potrivită cu cât ţara noastră, la aniversarea Centenarului, se pregăteşte pentru un rol de primă importanţă în marea familie din care face parte, prin preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Alăturarea celor două antologii de semnături va transmite tuturor un mesaj cu care mă identific: să cinstim trecutul, să ne onorăm eroii şi pe toţi cei care au dus la progresul României înseamnă să ne punem, la rândul nostru, integritatea, competenţele şi viziunea în slujba ţării noastre.
Monumentele eroilor sau cele dedicate unității naționale ar fi doar simple simboluri ceremoniale care exprimă aspirațiile românilor și sacrificiile înaintașilor dacă românii nu ar rămâne angajați în continuarea parcursului istoric de dezvoltare a României.
Este deopotrivă responsabilitatea autorităților publice și a societății civile de a duce mai departe acest proces, fundamentat pe deschiderea spre Europa și pe asumarea valorilor occidentale, pentru care în ultimul secol s-au luptat generații de români.
Îi chem pe toți cei care își vor pune semnătura pe acest document, destinat generațiilor viitoare, să o facă din perspectiva pe care sacrificiile și faptele de acum 100 de ani ne-o impun și cu responsabilitatea obligațiilor pe care le avem astăzi, pentru viitorul României de mâine. Cu aceste gânduri am semnat astăzi, 1 noiembrie 2018, în Cartea Centenarului 1918-2018”, a spus Iohannis.
Șeful statului a dăruit reprezentanţilor administraţiei locale din Alba Iulia un vas cu pământ din preajma bisericii Palatului Cotroceni, locul unde i-a fost adusă la cunoştinţă Regelui Ferdinand, la 1 decembrie 1918, decizia Adunării Naţionale de la Alba Iulia de unire a Transilvaniei cu România.
Printre cei au mai participat la ceremonie s-au numărat şi preşedinte Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, consilieri prezidenţiali şi de stat.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Preşedintele Klaus Iohannis a semnat în Cartea Centenarului”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Live Events

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CORONAVIRUS

Articole despre Coronavirus Reguli, Statistici, Sondaje, Comentarii

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI

×
%d blogeri au apreciat: