Prima ţară din Europa care renunţă la euro.

Moneda Euro

Kosovo a anunţat, prin vocea guvernatorului Băncii Centrale, Bedri Hamza, că ia în calcul renunţarea la moneda euro şi introducerea unei noi monede.
Kosovo, la fel ca Muntenegru, foloseşte în prezent moneda euro fără a fi parte a zonei euro. Circulaţia monedei unice în Republica Kosovo şi Muntenegru este tolerată de Uniunea Europeană, însă fără a se da permisiunea emiterii de bancnote, relatează Le Tribune.
După războiul încheiat în 1999, Kosovo a fost separată de Serbia şi plasată sub administrare internaţională. Dacă Bosnia a adoptat o monedă naţională, nu acelaşi lucru s-a întâmplat şi în Kosovo. Ca un efect, moneda cea mai răspândită în Europa a fost adoptată şi în regiune; statul balcanic a continiuat să folosească euro fără acordul Băncii Centrale Europene.
Această situaţie oferă statului avantajul stabilităţii financiare, a unei îndatorări limitate şi a unei rate a inflaţiei ţinute sub control. Dezavantajul ţine, evident, de lipsa oricărei pârghii de control a politicii monetare sau a masei monetare. Această situaţie obligă economia care se află în această situaţie să se concentreze pe exporturi pentru a putea repatria suficientă valută. Dacă economia nu este suficient de deschisă, acest sistem monetar bazat pe altă monedă nu poate duce la o funcţionare eficientă. Tocmai de aceea, Kosovo, care are încă o economie destul de închisă, ar putea avea nevoie de propria sa politică monetară.
Dacă statul kosovar va alege să aibă propria sa monedă, ceea ce înseamnă o mai mare independenţă, poate folosi şi alt sistem. Banca de emisiune poate avea posibilitatea unui regim de flotare, dar care poate conduce uşor la speculaţii pe o piaţă atât de restrânsă. Noua monedă se poate deprecia rapid, inclusiv din cauza liăpsei de încredere în capacităţile unui stat kosovar care reprezintă încă o enigmă pentru multă lume.Un alt regim poate fi cel al unui curs de schimb administrat, aşa cum se practică în mai multe state din lume. Acest regim poate conduce însă atât la inflaţie, cât şi la fuga capitalurilor străine.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Prima ţară din Europa care renunţă la euro.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI