Printul Charles a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitătii Bucuresti

Doctor Honoris Causa

Universitatea din București a acordat sâmbătă, 31 mai 2014, înaltul titlu de Doctor Honoris Causa Alteței Sale Regale Prințul de Wales. „În anul în care Universitatea din București împlinește 150 de ani de existență, tradiția și excelența academică ale universității noastre sunt o dată în plus confirmate de onoarea pe care Prințul de Wales o face comunității universitare acceptând titlul de Doctor Honoris Causa și devenind astfel membru al acesteia. Este pentru prima dată când Alteța Sa Regală acceptă un titlu onorific din partea unei universități, ceea ce conferă prezenței sale la Universitatea din București o deosebită importanță, dublată de contextul aniversar în care ne aflăm”, a declarat prof. univ. dr. Gheorghe Vlad Nistor, Președintele Senatului Universității din București.
Printre motivațiile deciziei Senatului Universității din București de a acorda titlu de Doctor Honoris Causa Alteței Sale Regale Prințul de Wales se numără legăturile foarte strânse pe care Prințul Charles le are cu România.
Alteța Sa Regală are un interes deosebit pentru țara noastră, revenind aici în mod regulat de la prima sa vizită în Transilvania din 1998, când a fost impresionat de moștenirea acestei zone. În 2006, Prințul a cumpărat și renovat două case în România rural pentru a ajuta la protejarea modul unic de viață, care a existat de sute de ani, prin promovarea turismului durabil. Prințul de Wales a fost impresionat în special de situația dificilă a satelor săsești fortificate din Transilvania, construite cu secole în urmă de către coloniștii germani încurajați să vină aici pentru a ajuta la rezistența împotriva invaziilor tătare și turce. Din păcate, din cauza migrației masive, multe dintre aceste sate au o populație îmbătrânită și se află în declin. În plus, Alteța Sa Regală Prințul de Wales este un susținător convins al ideii că peisajul unic din România nu are doar de importanță globală, ci, corect administrat într-un mod sensibil și integrat, ar putea aduce o contribuție semnificativă la creșterea economică a țării.

Discurs Printul CharlesPrinţul Charles a vorbit cu pasiune despre „admiraţia profundă” pe care o poartă ţării noastre, „pentru rezistenţa şi spiritul poporului român”, care îşi au rădăcinile în „bogata identitate culturală, religioasă şi etnică ce au făcut ca această ţară să fie unică în Europa”.
Tot Alteţa Sa Regala a mai declarat: „Acestea sunt motivele care au adus România aproape de inima mea, dar, dincolo de asta, am ajuns să iubesc România pentru frumuseţea ei naturală, unică şi nepervertită, pentru peisajele şi comunităţile rurale fascinante”, a spus prinţul, numind frumuseţile României „un tezaur european şi internaţional”.
Membrul casei regale britanice a mărturisit că „speră şi se roagă” ca România să îşi poată păstra aceste comori, dând exemplul Italiei şi Elveţiei ca două ţări care au înţeles că pot fi moderne şi să-şi păstreze valorile rurale în acelaşi timp.
Românii au multe motive de mândrie”, a mai spus Prinţul Charles în discursul său, „iar această mândrie ar trebui să vă determine să faceţi tot posibilul pentru a vă păstra stilul tradiţional de viaţă şi arhitectura istorică”. Următorul în linie la tronul britanic a dat şi câteva exemple de zone din România care se remarcă prin arhitectura şi peisajele lor: Bucovina, Maramureş, satele din Transilvania, dar şi cele din Oltenia.
Toate aceste locuri vă definesc ca popor”, a punctat fiul Reginei Elisabeta a II-a, încheind cu o perspectivă din ipostaza de proaspăt bunic: „Fiind acum bunic şi având în vedere afecţiunea mea pentru această ţară şi pentru acest popor, sunt foarte preocupat de viitorul tuturor nepoţilor români şi de moştenirea lor unică din punct de vedere cultural, spiritual, natural”.
La ceremonie au fost prezenţi, printre alţii, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior Mihnea Costoiu, senatorul Ecaterina Andronescu, principesa Margareta şi principele Radu, preşedintele Academiei Române, Valentin Vlad, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu, şi Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.
Prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa Prințului de Wales, Universitatea din București recunoaște atât meritele unei vieți dedicate națiunii engleze, cât și importantele contribuții pe care Alteța Sa Regală le-a adus imaginii României, reașezând-o într-o poziție vizibilă pe harta Europei.
Prinţul Charles a sosit sub escortă şi a plecat direct spre aeroport, urmând să se întoarcă, în aceeaşi zi, în Marea Britanie. El a ajuns în România marţi după-amiază, pe Aeroportul din Târgu Mureş, cu un avion privat, fiind preluat de către ofiţeri ai Serviciului de Protecţie şi Pază.

Anterior acestui discurs, Prinţul Charles a fost primit de preşedintele Traian Băsescu la Cotroceni, întâlnirea lor desfăşurându-se fără accesul presei. Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, unde preşedintele Traian Băsescu i-a mulţumit Prinţului Charles pentru „vizită şi pentru prietenia pe care a arătat-o, în toţi aceşti ani, României şi poporului român”. La rândul lui, oaspetele britanic a apreciat căldura cu care este primit de fiecare dată de români. În cadrul întrevederii s-a discutat și despre importanța acordată de domnul președinte Traian Băsescu pe durata mandatelor sale combaterii corupției şi consolidării statului de drept, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Printul Charles a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitătii Bucuresti”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI