Programul „Prima casă” 2017 va avea alocat un plafon total de garantare de 2,67 miliarde de lei

Prima Casa
Programul „Prima casă” 2017 va avea alocat, conform strategiei în materie, un plafon total de garantare de 2,67 miliarde de lei, din care 2,5 miliarde de lei reprezintă plafonul nou alocat printr-o hotărâre adoptată luni de Guvern, restul de 175,5 milioane lei reprezentând diferența rămasă nealocată sau neutilizată din anul 2016.

Guvernul a modificat prin aceeași HG normele metodologice de implementare a programului „Prima casă”, astfel încât să fie armonizate cu modificările aduse acestui program prin OUG 97/2016.
Astfel, se introduce un nou set de definiții ale locuințelor care se pot achiziționa/construi prin acest program.
Prin locuință nouă, în sensul Programului „Prima casă”, se înțelege orice imobil care respectă cerințele pentru a fi încadrat în categoria imobilelor cu destinația de locuință, recepționat la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat. Locuințele supuse unor lucrări de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat vor fi asimilate locuințelor noi„, se precizează în comunicatul de presă al Executivului, transmis Lumea Presei.
De asemenea, potrivit actului normativ, se reglementează ca termenul de cinci ani aplicabil în cazul locuințelor noi și/sau consolidate să fie calculat în funcție de data efectuării recepției la terminarea lucrărilor, având ca punct final data solicitării creditului garantat.
Totodată, în cuprinsul normelor metodologice se introduce sintagma ‘proporțional cu procentul de garantare’ în cadrul referirilor la împărțirea proporțională a riscurilor și pierderilor, respectiv la procentul egal de garantare, sintagmă care reflectă procentul diferențiat în funcție de categoria de locuință achiziționată în cadrul Programului„, se arată în comunicat.
Pentru simplificarea proceselor și evitarea birocratizării excesive a acestora, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM) preia sarcina emiterii acordurilor pentru radierea ipotecilor și a interdicțiilor de înstrăinare și grevare prevăzute de lege în cazul rambursării integrale anticipate sau la termen a finanțărilor garantate, precum și în cazul respingerii cererilor de plată având impact strict asupra activității de monitorizare a garanțiilor emise în cadrul Programului ‘Prima casă’.

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Programul „Prima casă” 2017 va avea alocat un plafon total de garantare de 2,67 miliarde de lei”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI