Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Romania a preluat Presedintia in Exercitiu a OCEMN

Romania-exercita-Presedentia-OCEMN
România exercită începând cu data de 1 iulie 2015, pentru o perioadă de 6 luni, Preşedinţia-în-Exerciţiu (PiE) a Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN).

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a preluat, în cadrul unei ceremonii simbolice, mandatul de PiE OCEMN de la Republica Moldova, cu ocazia celei de-a 32-a Reuniuni a Consiliului Miniştrilor Afacerilor Externe al OCEMN, care a avut loc la Chişinău la 18 iunie 2015. În calitate de stat fondator al Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre, România exercită, pentru a cincea oară, de la instituţionalizarea OCEMN, Preşedinţia-în-Exerciţiu a Organizaţiei.
Țara noastră acordă o importanţă deosebită cooperării regionale în cadrul OCEMN. Sub motto-ul „Building Stability, Enhancing Connectivity”, România va promova implementarea Agendei Economice pentru un Parteneriat Întărit în OCEMN, capitalizarea potenţialului organizaţiei de stimulare a dezvoltării economice a statelor membre, cu accent asupra domeniilor transport, mediu, energie, consolidarea cooperării în domeniul afacerilor interne, în special combaterea crimei organizate. Vom urmări, totodată, dinamizarea interacţiunii dintre UE şi OCEMN, prin desfăşurarea de proiecte în arii comune de interes, stimularea participării UE în activităţile OCEMN şi realizarea de progrese în implementarea Parteneriatelor Sinergiei Mării Negre”, a declarat cu acest prilej ministrul Bogdan Aurescu.
În decursul celor patru mandate anterioare de Preşedinţie-în-Exerciţiu a OCEMN, efectuate conform principiului rotaţiei consacrat în documentele statutare ale organizației, România a urmărit constant promovarea mandatului de cooperare economică regională, alături de creşterea profilului cooperării în regiune la nivel european şi internaţional. În acest sens, a fost acordată atenţie constantă dezvoltării interacţiunii OCEMN-UE, în deplin acord cu realităţile regionale, precum şi în vederea unei cooperări flexibile şi pragmatice, axată pe beneficii reciproce atât pentru ambele organizaţii, cât şi pentru Statele Membre ale acestora. România s-a concentrat și asupra consolidării eficienţei instituţionale a OCEMN şi a adâncirii cooperării regionale în regiunea Mării Negre – obiectiv consacrat de politică externă a ţării noastre.
Din realizările notabile ale cele mai recente PiE române menţionăm: lansarea prin decizie ministerială (8 iunie 2011, Bucureşti) a revizuirii Agendei Economice pentru un Parteneriat Întărit în OCEMN – principalul document care ghidează cooperarea în domeniu între Statele Membre, adoptarea primei Strategii de Comunicare Publică a OCEMN şi organizarea primei reuniuni ministeriale de economie din istoria Organizaţiei.
Cooperarea Economică a Mării Negre a fost lansată pe 25 iunie 1992 prin semnarea, de către 11 state situate în bazinul Mării Negre, a „Declaraţiei de la Istanbul” conform căreia statele participante îşi propun să dezvolte o cooperare multilaterală, în scopul accelerării dezvoltării economice şi sociale şi al realizării unui grad superior de integrare în economia mondială. Statelor membre fondatoare, respectiv Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Federaţia Rusă, Turcia şi Ucraina, li s-a alăturat începând cu aprilie 2004 şi Serbia.
La 1 mai 1999, odată cu intrarea în vigoare a Cartei, Cooperarea Economică a Mării Negre a dobândit personalitate juridică internaţională, devenind organizaţie de sine stătătoare, sub numele de Organizaţia Cooperării Economice a Mării Negre.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Sending
User Review
5 (1 vote)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Romania a preluat Presedintia in Exercitiu a OCEMN”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI