„Romantica femeie”, Ileana Sipoteanu implineste astazi o frumoasa varsta

Ileana-Sipoteanu

Îndrăgita cântăreață și actriță Ileana Șipoteanu aniversează astăzi, ziua de naștere. Aniversată cu „trupul de ceață” nu-și trădează câtuși de puțin vârsta. Optimismul, zâmbetul luminos și dragostea pentru familia sa – compozitorul Dumitru Lupu și fiica lor, Dumitrana – sunt câteva dintre secretele tinereții care i se citesc pe chip.

Ileana-Sipoteanu225
Născută pe 22 iulie, în judeţul Argeş, Ileana Şipoteanu a studiat la Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Piteşti,
Vocea sa incofundabilă care insuflețește șlagărele care-i marchează cariera, calitățile actoricești – în 1996, a absolvit Facultatea de Teatru, Universitatea „Hyperion“.
În 1983, alături de formaţia Valahia din Piteşti, abordează melodii din repertoriul celor mai cunoscuţi interpreţi din România. A debutat la Teatrul „Alexandru Davila“ din Piteşti, unde a activat ca artistă până în anul 1990. Doi ani mai târziu, se angajează la Teatrul „Fantasio“ din Constanţa.
Ileana-Sipoteanu-Plante-bune-plante-rele
În vara anului 1985, la sfatul unui coleg din formaţia “Valahia”, la doar 18 ani, s-a angajat, printr-un concurs, ca solistă vocală a renumitului Teatru “Alexandru Davila” din Piteşti. După cum a afirmat în diverse interviuri, acest eveniment i-a schimbat viaţa. La concursul de angajare îl cunoaşte pe celebrul compozitor Dumitru Lupu, care se afla în comisie. În acea perioadă, pe lângă faptul că era instrumentist şi dirijor al Teatrului “Alexandru Davila” din Piteşti, Dumitru Lupu era unul dintre cei mai de succes tineri compozitori din România. Pe atunci, Ileana Şipoteanu cânta rock, dar, la sugestia lui compozitorului, şi-a schimbat stilul.
Ileana-Sipoteanu111Pe 17 august 1986, îşi face debutul la Televiziunea Română, în cadrul emisiunii “Album duminical”, unde a interpretat în primă audiţie, piesa “Nu e greu” (Dumitru Lupu/Eugen Dumitru), ce a beneficiat de un clip pe peliculă, filmat în Parcul “Herăstrău”.
Ileana Sipoteanu
Consacrarea definitivă, are loc în vara anului 1986, când obţine Menţiune la Secţiunea de “Interpretare” a Festivalului Naţional de Muzică Uşoară de la Mamaia’86, unde a interpretat două prime audiţii: “Când amintirile le retrăieşti” (muzică: Vasile V. Vasilache; text: Eugen Rotaru) şi “Nu sunt vorbe câteodată” (muzică: Dumitru Lupu; text: Mala Bărbulescu).
Imediat după Mamaia’86, şi în special în perioada 1986-1989, este o prezenţă frecventă în emisiunile de Radio şi Televiziune. Aceste apariţii, îi aduc artistei o mare popularitate. De asemenea întreprinde numeroase turnee în ţară.
Ileana Şipoteanu a înregistrat peste 100 de melodii. Majoritatea au fost compuse de Dumitru Lupu.

În decursul carierei, Ileana Şipoteanu a fost distinsă cu numeroase premii, trei ani consecutiv obţinând premiul „Doina Badea” la Festivalul Teatrelor de Revistă. Dintre melodiile artistei, amintim: „Ce mult te-am iubit”, „Cine mi-a luat iubirea”, „Ai venit prea târziu”, „Rendez-vous”, „Îmi cântă marea”, „Eşti iubirea vieţii mele”, „Am trup de ceață”, „Romantica femeie”.

În toamna anului 1990, Dumitru Lupu devine dirijor al celebrului Teatru de Revistă “Fantasio” din Constanţa iar în octombrie 1991, Ileana Şipoteanu se angajează ca solistă vocală la acelaşi teatru. “Grevă la Fantasio” (regia: Constantin Dinischiotu), a cărui premieră a avut loc pe 6 decembrie 1991, este primul spectacol de la “Fantasio” ce a avut-o în distribuţie. Alte spectacole de succes pe scena de la “Fantasio”, au fost: “Îndrăgostiţii din Ancona”, “Gina comunista”, “Opera de trei….păzeşte!”, “Ora de Muzică”, “Pro şi contra Silicon!”, “Sus ai noştri, jos ai voştri”, etc. De altfel, Ileana Şipoteanu a câştigat premii de interpretare, la trei ediţii consecutive (1992, 1993, 1994) ale Festivalului Teatrelor de Revistă din România, ce s-a desfăşurat la Constanţa. Din păcate, în 2004, teatrul se desfiinţează. În perioada 2004-2010, artista activează la acelaşi teatru dar sub denumirea de “Teatrul Naţional Constanţa”.
Ileana-Sipoteanu333Ileana Şipoteanu a susţinut spectacole atât în ţară, cât şi în străinătate, Începând cu anii’90, efectuează turnee în Austria (2009), Belgia (2009), Bulgaria (spectacol cu Teatrul “Fantasio”), Franta (2003), Germania (1999), Israel (2012), Italia (1993, 2013), Serbia (2001, spectacol), Turcia (februarie – mai 1991).
Din anul 2000, artista este solicitată să facă parte din juriul festivalurilor de muzică uşoară românească.
Mereu alături de tinerii compozitori, artista înregistrează în luna mai 2014, piesa “Mereu m-am întrebat”, pe muzica tânărului compozitor Marius Cristi Popa şi versurile poetei Carmen Aldea Vlad.

Pentru că pe 22 iulie a sărbătorit ziua de naştere, echipa Lumea Presei îi urează Ilenei Şipoteanu “La mulţi ani!” şi mult succes în continuare.

Sending
User Review
5 (1 vote)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “„Romantica femeie”, Ileana Sipoteanu implineste astazi o frumoasa varsta”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI