Rusia interzice importul de bovine şi carne de vită din România, invocând boala vacii nebune

CARCASE DE CARNE DE VITA

Autoritatea sanitar-veterinară rusă a dispus, marţi, interzicerea importurilor de bovine, carne de vită şi produse derivate din România, din cauza „encefalopatiei spongiforme bovine”. Preşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, a declarat că există o suspiciune de „caz atipic” depistat la o singură carcasă.
Potrivit unui comunicat oficial al Roselhoznadzor (autoritatea sanitar-veterinară rusă) difuzat marţi, interdicţia vizează de asemenea proteinele procesate de origine animală, alimentele destinate animalelor şi care conţin astfel de proteine, dar şi produsele făcute din resturi provenind din procesarea cărnii de vită, informează site-ul în limba engleză al agenţiei Itar-Tass, citat de Mediafax.
Conform Itar-Tass, o epidemie de encefalopatie spongiformă bovină în România, cunoscută şi sub denumirea de „boala vacii nebune”, ar fi fost consemnată de Biroul Internaţional pentru Epizootii.
Ultima interdicţie a Rusiei care viza importurile de vite din cauza encefalopatiei spongiforme bovine a fost impusă acum 30 de ani Marii Britanii. Roselhoznadzor a anulat interdicţia abia în septembrie 2013.
Vladimir Mănăstireanu (ANSVSA): Există suspiciune de caz atipic de encefalită spongiformă la o singură carcasă. Acesta a declarat că există o suspiciune de „caz atipic” depistat la o carcasă, nefiind însă cunoscută provenienţa animalului.
Suntem în anchetă de aproximativ o lună şi jumătate legat de acest caz, însă nu putem vorbi de o evoluţie a acestei boli pe teritoriul României. Dacă la finalul anchetei, ce presupune şi teste în laboratorul de specialitate din Marea Britanie, se confirmă că este vorba despre un caz atipic, acesta nu se ia în considerare şi nu se poate vorbi despre un pericol cu privire la siguranţa alimentară a populaţiei”, a spus Vladimir Mănăstireanu, potrivit Mediafax.
El a ţinut să sublinieze că în momentul de faţă, din informaţiile pe care le deţine, situaţia nu e foarte gravă, precizând o dată în plus că este vorba despre un caz atipic, care nu este luat în considerare la nivel european şi, implicit, nici în România.
Preşedintele ANSVSA a adăugat că la finalul anchetei vor fi făcute publice informaţii referitoare la acest caz, în prezent nefiind cunoscută proveninenţa animalului la a cărui carcasă există suspiciuni.
România a primit recent din partea Organizaţiei Internaionale pentru Epizootii (OIE) certificatul prin care i se recunoaşte statutul de ţară cu risc neglijabil pentru „boala vacii nebune”.
Pe site-ul destinat alertelor europene în domeniul siguranţei alimentare nu figurează o alertă referitoare la România.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Rusia interzice importul de bovine şi carne de vită din România, invocând boala vacii nebune”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Live Events

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CORONAVIRUS

Articole despre Coronavirus Reguli, Statistici, Sondaje, Comentarii

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI

×
%d blogeri au apreciat: