Săptămâna Patimilor este ultima săptămână a Postului Paştelui

Saptamana Patimilor
De astăzi am intrat în Săptămâna Patimilor, ultima şi cea mai importantă din postul Paştelui. În aceste zile se fac slujbe bisericeşti pentru pomenirea ultimelor clipe ale lui Isus pe pământ, înainte de răstignirea şi învierea Lui, dar şi pentru a-i pregăti pe credincioşi să ia Lumină Sfântă.

Săptămâna Mare marchează ultimele zile din Postul Paştelui, iar creştinii retrăiesc tensiunea clipelor de la sfârşitul vieţii Mântuitorului Iisus Hristos. Fiecare zi din această săptămână are o semnificaţie deosebită în desfăşurarea evenimentelor premergătoare Învierii Domnului.
Primele trei zile se mai numesc şi mari şi sfinte. Joia Mare marchează, la rândul ei, cea din urmă Cină a Domnului, Cina cea de Taină şi trădarea lui Iuda.
Tradiţii şi obiceiuri ce trebuie respectate în Săptămâna Mare
Postul Negru este ţinut pentru a ne ţine departe de boli. În Săptămâna Patimilor, mai sunt respectate câteva obiceiuri, precum: păstrarea liniştii, a tristeţii generale, se fac focuri rituale, se respectă cu stricteţe postul, nu se fac lucruri importante în gospodărie, se face curăţenie în casă şi curţi, nu se munceşte la câmp, se fac sau se cumpără haine noi pentru sărbătoare, se taie vitele şi păsările pentru sărbători, tocmirea lăutarilor pentru hora satului, împărtăşirea la biserică, iertarea reciprocă între oameni, scrie ele.ro.
În Joia Mare, oamenii merg la biserică să se spovedească şi să se împărtăşească. Seara, are loc slujba celor 12 Evanghelii, iar lumea merge la biserică îmbrăcată în haine de doliu, făcute din pânză albă şi cusute cu negru. În Joia Mare sunt prăznuite spălarea picioarelor apostolilor de către Hristos, Cina cea de Taină, la care s-a instituit Taina Sfintei Împărtăşanii (Euharistia), rugăciunea din grădina Ghetsimani şi prinderea Domnului de către farisei.

Cina cea de Taina
Joia Mare este ultima zi în care se fac slujbe pentru sufletul morţilor.
Se duc la biserică colaci, prescuri, vin, miere de albine şi fructe şi, după ce sunt sfinţite, se împart preotului, sătenilor, vecinilor, de sufletul celor duşi pe lumea cealaltă.
Se spune că în noaptea dinainte de Joia Mare, se deschid mormintele, iar sufletele morţilor se întorc la casele lor.
Potrivit superstiţiilor legate de Săptămâna Mare, nu este bine să dormi în Joia Mare, căci cine doarme în această zi va rămâne leneş un an întreg.
– dacă doarme o femeie, va veni Joimăriţă care o va face incapabilă de lucru tot anul;
– morţii vin în fiecare an în această zi la vechile lor locuinţe, unde stau până în sâmbăta dinainte de Rusalii;
– în credinţa populară această zi este termenul final când femeile trebuie să termine de tors cânepa.
Obiceiurile din Joia Mare:
– se fac focuri în curtea casei, pentru ca morţii să se poată încălzi. Focul din Joia Mare, se face aprinzând pentru fiecare mort cate o grămăjoară, dacă vreţi să fie şi ei luminaţi pe lumea cealaltă în unele locuri se duc la biserică băuturi şi mâncăruri, care se sfinţesc şi se dau de pomană, pentru sufletul morţilor. În alte părţi se împart la biserică colivă şi colaci;
– o altă tradiţie este nunta (măritarea) urzicilor, adică înflorirea şi, implicit, încetarea acestora de a mai fi bune de mâncat, precizează creştinortodox.ro.
În Vinerea Mare sunt cele mai multe obiceiuri. Este ziua în care Isus a fost rastignit şi a murit pe cruce. Se ţine post negru, nu se găteşte, nu se face foc, nu se fac copturi, nu se taie animale, nu se face nici o muncă în gospodarie. Dimineata, înainte de răsărit, oamenii trebuiau să alerge desculţi prin rouă şi apoi să se scalde în ape curgatoare, pentru a fi sănătoşi tot anul. Seara, se mergea la biserică, la slujba de pomenire a Patimilor Domnului, întrucat este ziua in care a fost răstignit Iisus.
În Sâmbăta Mare, gospodinele demarează prepararea bunătăţilor tradiţionale de Paşte, fac curăţenie şi se pregătesc pentru Înviere şi Paşte. Tot în Sâmbăta Mare se taie şi mieii, iar înainte de miezul nopţii, enoriaşii merg la Biserică pentru a lua lumină. După slujbă, oamenii merg la cimitir şi aprind şi acolo lumânări, pentru a vesti şi celor de dincolo Învierea Mântuitorului.
În ziua de Paşti, gospodinele schimbă ştergarele cu unele albe, iar toată familia poartă haine noi. Copiii se trezesc dis-de-dimineaţă şi pornesc prin vecini, pentru a vesti Învierea Domnului, primind în dar ouă roşii şi bănuţi. Mai întâi merg băieţii şi apoi fetiţele, pentru că, după credinţa populară, este bine ca în ziua de Paşti să-ţi intre în casă mai întâi un băiat, ca să ai spor şi bogăţie.

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Săptămâna Patimilor este ultima săptămână a Postului Paştelui”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI