SCF Black Sea Tall Ships Regatta la Constanța

Regata este un eveniment unic în lume, iar Marea Neagră îi oferă o importanţă aparte prin frumuseţea locurilor şi a oamenilor de aici

SCF Black Sea Tall Ships Regatta la Constanța


Regata este un eveniment unic în lume, iar Marea Neagră îi oferă o importanţă aparte prin frumuseţea locurilor şi a oamenilor de-aici. Zeci de veliere iau parte la acest concurs grozav, iar în fiecare port în care acestea vor acosta va fi un adevărat festival, important atât pentru marinari, cât şi pentru localnici, pentru că accesul pe fiecare dintre nave este gratuit pentru orice persoană.

Mii de constănţeni şi turişti au participat, sâmbătă şi duminică, în Portul Constanţa, la Regata Mării Negre. 18 veliere din întreaga lume, printre care şi două din România, nava - şcoală „Mircea“ şi „Adornate”, au ancorat, în acest week-end, în Portul Constanţa.
Preşedintele României, Traian Băsescu a participat la festivitatea de deschidere a Regatei, după care a decorat Nava-Şcoală „Mircea” cu Ordinul „Virtutea Militară”care a împlinit în acest an 75 de ani de activitate.
Cu prilejul ceremoniei de deschidere a Regatei, nava - şcoală „Mircea” a fost decorată de însuşi preşedintele Traian Băsescu, pentru cei 75 de ani de activitate în slujba ţării. În semn de înaltă apreciere a rezultatelor de excepţie obţinute de-a lungul timpului de echipajul navei - şcoală „Mircea”, simbol al tradiţiilor marinăreşti şi ambasador de elită al României, al Forţelor Navale Române şi al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, pavilionul navei a fost decorat cu Ordinul „Virtutea Maritimă”, în grad de ofiţer, cu însemn de pace.

Nava - şcoală „Mircea” a atras, de altfel, cei mai mulţi vizitatori, formându-se cozi imense de persoane dornice să urce la bordul ei. Vizibil emoţionat, preşedintele Traian Băsescu şi-a amintit de momentele în care a participat şi el, pe „Mircea”, la voiajele de iniţiere.
„Practica pe nava - şcoală este testul de foc al studenţilor noştri. Pe bricul «Mircea» ne dădeam seama dacă ne putem califica sau nu pentru această meserie. Practica te învaţă cum să supravieţuieşti singur pe mare. Cine învaţă asta poate să supravieţuiască şi în deşert. Sunt oameni care rămân cu o lecţie de viaţă. Ei nu ştiu să piardă. În mentalul lor apare această idee. Că ei nu pot să piardă. Se împlinesc 40 de ani de când am pus pentru prima dată piciorul pe bricul «Mircea». Îi văd acum pe unii trecuţi în rezervă”, a spus preşedintele Traian Băsescu.
Navele au participat, timp de o lună de zile, la Black Sea Tall Ships Regata. S-au întrecut între patru porturi din Marea Neagră - Varna, Novorossysk, Sochi şi Constanţa, unde au şi încheiat competiţia, oferind un spectacol deosebit tuturor celor care au venit să le vadă.

În prima zi, constănţenii au mers în Portul Constanţa pentru a urmări spectacolul velierelor din România, Bulgaria, Malta, Marea Britanie, Rusia, Spania şi Turcia. S-a stat la coadă minute în şir pentru a putea urca la bordul ambarcaţiunilor cu pânze. S-au făcut fotografii, s-au ascultat povestirile echipajelor şi fiecare şi-a cumpărat câte o amintire de la standurile special amenajate. Brutarii s-au întrecut în a modela din cocă obiecte marinăreşti: ancore şi profiluri ale velierelor. Organizatorii au pus la vânzare şi echipamente sportive, numai că preţurile au fost prohibitive. O vestă ajungea şi la suma de 937 de lei, iar un tricou 350 de lei. Pe lângă bricul Mircea şi goeleta Adornate, care au reprezentat ţara noastră la regata Mării Negre, au putut fi admirate ambarcaţiuni din mai multe ţări: Sedov, Sea Adventure, Running on waves, Royal Helena, Mir şi Akela.

Velierul Sedov, numit iniţial Magdalene Vinnen II, a fost construit în Germania, în 1921. Constructorii au refuzat iniţial să-i ataşeze şi un motor, dar, după ce au analizat toate avantajele acestei îmbunătăţiri, au hotărât să o facă. Aşa a devenit Sedov prima navă cu pânze, dar şi cu motor, construită după principii moderne. Acum este cea mai mare navă cu pânze din lume. Mir (pace) este nava-şcoală a Academiei Maritime Naţionale Amiral Makarov din St. Petersburg, Rusia. Velierul Akela a fost construit în Polonia în 1985 pentru Institutul de Transport al Apei din St. Petersburg. Acesta deţine acum 10 yachturi şi nave folosite pentru educaţie marină, iar Akela este unul dintre ele. Ambarcaţiunile au putut fi vizitate după ceremonia de deschidere între orele 14-20, iar de la ora 20,00, pe scena Terminalului de Pasageri a fost organizat primul concert al serii susţinut de trupa Holograf şi Antonia.
În cea de-a doua zi a competiţiei, spectacolul velierelor a continuat şi astăzi unde a avut loc competiţii sportive ale echipajelor, iar de la 17:00 Parada Echipajelor (pe traseul Poarta 2 - Teatrul Fantasio - Bd. Tomis - Parcul Primăriei Constanţa).

În Parcul de la Primărie a avut loc Festivitatea de Premiere a Regatei SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014, unde primarul Constanţei, Radu Ștefan Mazăre, a acordat Medalia de Aur a oraşului, pentru bricul Mircea, cu ocazia celor 75 de ani de activitate. Edilul Constanţei a rememorat clipele petrecute, în calitate de cadet, pe nava scoala si a spus ca a renuntat la o cariera pe mare, pentru “a ne face orasul frumos”.

In parcul de la Primarie, a avut loc ceremonia de premiere a echipajelor care au participat la evenimentul nautic al anului, Regata Marii Negre, unde primarul Mazăre a înmânat premiile la toate categoriile de ambarcaţiuni cu vele.

Rezultatele finale ale SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014 au fost următoarele: 1. Akela; 2. Sea Adventure; 3. Nadezhda; 4. Mir; 5. Royal Helena; 6. Johanna Lucretia; 7. Adornate; 8. Bodrum; 9. Kaliakra; 10. Mircea şi 11. Sedov. Velierul Atyla a abandonat competiţia, iar Running on Waves a fost navă de însoţire.
Clasamentul pe clase este următorul:
Clasa A – 1. Nadezhda; 2. Mir; 3. Royal Helena; 4. Kaliakra; 5. Mircea; 6. Sedov.
Clasa B – 1. Johanna Lucretia; 2. Adornate şi 3. Bodrum.
Clasa C – 1. Akela şi 2. Sea Adventure
Cursa de la Soci la Constanţa, cea de-a doua a SCF Black Sea Tall Ships Regatta, s-a finalizat cu următorul clasament: 1. Johanna Lucretia; 2. Akela; 3. Royal Helena; 4. Sea Adventure; 5. Nadezhda; 6. Mir; 7. Bodrum; 8. Adornate; 9. Kaliakra; 10. Mircea şi 11. Sedov
De asemenea, vă prezentăm rezultatele competiţiilor între echipaje, care au avut loc astăzi:
- Tras la parâmă: 1. Mircea; 2. Sedov; 3. Nadezhda.
- Ştafeta: 1. Mircea; 2. Sedov; 3. Akela.
- Ridicarea ancorei: 1. Bodrum. 2. Nadezhda; 3. Akela
- Tras la rame: 1. Nadezhda; 2. Adornate; 3. Royal Helena
Rezultate generale ale competiţiilor între echipaje: 1. Nadezhda; 2. Mircea şi 3. Sedov.
Spectacolul a continuat şi după decernarea premiilor. Toţi constănţenii care nu au putut să ajungă sâmbătă, au putut să viziteze navele încă de la ora 10.00 şi până seara la ora 20.00. De la ora 20.00, pe scena Terminalului de Pasageri a concertat trupa Vega Band, iar de la ora 21,00, Direcţia 5 şi Alexandra Ungureanu.