Schimbarea la Fata – obiceiuri, datini, traditii si superstitii

Icoana Schimbarea la Fata
Schimbarea la Faţă are loc în fiecare an, pe data de 6 august şi se referă la momentul schimbării la faţă a lui Iisus, în faţa ucenicilor săi Petru, Ioan şi Iacov, cu care a urcat pe Muntele Taborului pentru a se ruga.

Biblia ne învaţă că atunci Iisus „s-a schimbat la faţă, înaintea lor, şi a strălucit faţa Lui ca soarele, iar veşmintele Lui s-au făcut albe ca lumina” (Matei 17, 1-2).”
Aceasta a fost prima minune a Mântuitorului asupra sa, prin care Şi-a arătat slava dumnezeiască înaintea apostolilor.
Pornind de la acest episode bilbic, la români s-a dezvoltat tradiţia conform căreia, tot în ziua de 6 august, natura îşi schimbă şi ea veşmintele pentru toamnă. Este ziua în care apar primele frunze galbene, în care se răcesc apele, iar păsările migratoare îşi pregătesc plecarea către ţările calde.
Obiceiuri, datini, tradiții și superstiții legate de Schimbarea la Față:
Acest praznic este unul foarte important, este una dintre acele zile când cerurile se deschid, iar cei aleşi de Dumnezeu pot vedea Porţile Raiului. Cei care nu ţin această sărbătoare vor fi uscaţi şi gălbejiţi că florile care de acum încep să se veştejească. Cine spala haine în această zi va fi năpădit de păduchi şi ploşniţe. Femeile însărcinate, dacă vor ţine această zi, vor avea o naştere uşoară, iar copiii ce îi vor naşte vor fi sănătoşi. Fetele nu-i bine să se spele în această zi pentru că nu le mai creşte părul, aşa cum nu mai creşte iarba. Despre oamenii care nu-şi văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineaţa zilei, se spune că vor muri până la sfârşitul anului.
Biserica a rânduit ca de sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului, să se facă dezlegare la peşte pentru bucuria praznicului.
În această zi nu este bine să te cerţi cu nimeni şi nici să fii certat de către cineva, că aşa vei fi tot anul, până la următoarele Probajenii. Oamenii care se roagă în această zi să scape de o patimă (beţie, tutun, preacurvie, etc.), sigur va fi vindecat.
În această perioadă să sfinţesc grădinile, boabele de grâu pentru semănat, recoltele. Credincioşii duc la biserică prinoase din roadele pe care le au. Acestea vor fi binecuvântate de preot şi împărţite celor sărmani. De asemenea, viii nu trebuie să-i uite nici pe cei trecuţi în nefiinţă şi să facă pomană în amintirea şi pentru sufletul acestora.
Din 6 (19)august, toamna începe să-şi intre treptat, treptat în drepturi. De acum înainte, iarba nu mai creşte, păsările se pregătesc să plece spre ţările calde, insectele se pregătesc să intre în pământ. Frunzele copacilor încep să ruginească. Dacă în Ziua Schimbării la Fata vremea este însorită şi plăcută, toamna va fi una roditoare şi îmbelşugată. În schimb, dacă plouă toamna va fi una mohorâtă. În popor se spune că dacă în postul Adormirii Maicii Domnului plouă mult, iarnă care va veni va fi una plină de ninsori.
Este bine că până la această dată ţăranii să termine de cosit şi de adunat fânul. De acum încolo iarba şi florile doar imbratranesc, diminuând calitatea furajului. Acum se culeg şi ultimele plante de leac. În această zi se poate începe şi gustatul boabelor de struguri. Deşi încă nu sunt coapte şi ţi se sterpezeşte gură de la ele, tradiţia le atribuie un rol vindecător şi se spune că sunt buni de leac pentru cei care au intestinele sensibile.
O veche superstiţie spune că nu e bine să te mai scalzi în apele repezi de munte, ca apele se răcesc, iar cerbii vin să le spurce şi creşte riscul îmbolnăvirilor.
Tot de acum este bine ca să nu se mai doarmă afară.
Praznicul Schimbarea la Faţă a Mântuitorului nostru Iisus Hristos este prin excelenţă sărbătoarea îndumnezeirii firii omeneşti şi a participării trupului nostru trecător la bunătăţile veşnice care sunt mai presus de fire.

Cauti un rulment si nu il gasesti? Te ajutam noi - www.rulmentistoc.com

Sending
User Review
0 (0 votes)

Mai multe știri despre:

S-ar putea sa-ţi mai placă şi...

0 comentarii la “Schimbarea la Fata – obiceiuri, datini, traditii si superstitii”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITĂȚI

Ne gasesti si pe Facebook

AUTO

CULTURĂ

TEATRU

RELIGIE

POLITICĂ

SOCIAL

CINEMA

JUSTIȚIE

Închiriere Apartament de LUX

ABONARE LA ȘTIRI

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

PARTENERI